---

Ministerie van Defensie



---

Marechaussee ingezet bij landelijke verkeerscontrole

28-09-2002

De Koninklijke Marechaussee, de politie en douane hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag (28 september) een landelijke verkeerscontrole uitgevoerd. De verkeerscontrole, die vrijdagavond al begon werd onder meer gehouden langs de snelwegen A-1, A-2, A-15, A-32 en A-58. Een kwart van de ongeveer 8500 gecontroleerde automobilisten kreeg een bekeuring voor te hard rijden. Daarnaast werden boetes gegeven wegens rijden onder invloed. Ook zijn twee vuurwapens gevonden in autos en werd een grote hoeveelheid softdrugs en harddrugs aangetroffen.

De A-16 tussen Breda en Rotterdam is een belangrijke route voor drugstoeristen en drugsrunners die vanuit België en Frankrijk naar Nederland rijden om hier drugs in te kopen. De actie op deze route was daarom vooral gericht op drugs en wapens en moest mede een signaal zijn aan de drugssmokkelaars. Ter hoogte van Hendrik-Ido-Ambacht werden 750 autos gecontroleerd en achttien voertuigen doorzocht. In zestien autos werd in totaal 25 kilo softdrugs en 240 gram harddrugs gevonden. Zes mensen werden aangehouden voor het bezit van verdovende middelen. Zestien mensen worden vervolgd voor rijden onder invloed. In totaal werden daar 135 processen verbaal opgemaakt.

De opzet van de landelijke verkeerscontrole was groter dan normaal. Er werden 85 beambten ingezet op de A16, terwijl dat doorgaans met zo'n dertig man wordt gedaan. Bij de controleactie op de andere snelwegen zijn in totaal 122 politieagenten, douane-beambten en medewerkers van de Koninklijke Marechaussee ingezet.