Gemeente Eersel


Nieuwsberichten


01-10-2002
Eerste welzijnsmarkt Eersel-ontmoet-Eersel oogst veel positieve reacties

Onder een stralende zon ging op zaterdag 28 september jl. omstreeks 13.00 uur de eerste, in de gemeente Eersel georganiseerde, Welzijnsmarkt van start. In de Muzenval waren tientallen stands ingericht en op het plein voor het gemeentehuis konden ruim 20 organisaties en instellingen zich presenteren. De ene vereniging gebruikte daarvoor videobeelden, de andere organisatie strooide met folders of bood lekkere exotische hapjes aan.
In haar welkomstwoord ging burgemeester mevrouw H. Houben-Sipman in op de doelstelling van deze dag die in het teken stond van ontmoeting, presentatie en zo mogelijk werving van vrijwilligers. De burgemeester stelde vervolgens dat dit initiatief zeker een vervolg zal krijgen. Hoe en in welke vorm zal afhangen van de ervaringen van deze dag en de te ontvangen kritiek, suggesties en de beleving van de 'standhouders'.

Workshops
In De Muzenval werden twee workshops georganiseerd. De vanuit de diverse organisaties geuite behoefte was bepalend voor de gekozen thema's.
Notaris Muijsson uit Eersel gaf een uiteenzetting over de aansprakelijkheid van bestuur en individuele bestuursleden. Een tweede workshop werd gegeven door Ad Tuytelaars van de Vrijwilligerscentrale Helmond. Zijn boeiende betoog 'werving en behoud van vrijwilligers' had eigenlijk niemand mogen missen.
Het werkboek dat na afloop van de workshop aan de deelnemers werd uitgereikt is overigens voor belangstellenden beschikbaar. Om dit werkboek toegezonden te krijgen volstaat een telefoontje naar de gemeente via tel. (0497) 53 13 75.

Prijsvraag
Zwemvereniging Tiamat lokte bezoekers met een prijsvraag. Men kon raden hoeveel liter water er in een badmuts kan. De 10 mensen die het totaal het dichtst benaderden werden als winnaars uitgeroepen. Inmiddels hebben deze hun prijs in ontvangst genomen. Voor de verliezers is hier nogmaals de uitslag: 160 liter.

Overige activiteiten
Naast de markt viel er te genieten van diverse optredens van de linedancers. Tegen diverse leden van de schaakvereniging De Kemppion kon een partij worden gespeeld op een groot bord met dito stukken. Wim van de Vondervoort kon worden uitgedaagd voor het spelen van een simultaanpartij.
Met medewerking van Jan Vromans uit Duizel en leden van het Onze Lieve Vrouwe-gilde uit Eersel kon iedereen ook kennismaken met het kruisboogschieten. Voor de Robin Hoods een bijzondere ervaring. Voor het vermaak van de kleinere jeugd was gezorgd voor een springkussen. Voor de grotere jeugd was een 6 meter hoge klimwand geplaatst. Onder deskundige leiding en met de nodige veiligheidsmaatregelen kon geklommen worden tot aan de bel, die overigens slechts voor enkele doorzetters bereikbaar was.
De grimegroep van de toneelgroep Eersel zorgde ervoor dat diverse kindersmoeltjes veranderden in prachtige sprookjesfiguren en wilde dieren. De professionele wijze waarmee de grimegroep haar werk uitvoerde verdient grote waardering.

Via een enquêteformulier hebben de deelnemers hun ervaringen kunnen verwoorden. Uit ontvangen reacties is gebleken dat er veel waardering is voor het door de gemeente genomen initiatief. Om meer publiek te trekken zal, mede op advies van de deelnemers worden overwogen de volgende keer te kiezen voor de zondag. Niettemin overheerste er een tevreden en voldaan gevoel en met inachtneming van de gemaakte op- en aanmerkingen, zéker voor herhaling vatbaar.