Lankhorst Public Relations

Toverheksen in Villers-en-Touleurs

Vrijgegeven voor publicatie
Nijmegen, 25 september 2002

Toverheksen maken spektakel in Frans dorp Villers-le-Tourneur

Toverheksen beheersen bijna twee maanden het leven in het dorpje Villers-le-Tourneur in de Franse Ardennen. In en rond hun twee eeuwen oude landhuis zorgen ze tussen 28 september en 24 november met 252 voorstellingen voor magisch spektakel. De hoofdrol is weggelegd voor de opperheksen Odette (96) en Madeleine (86).

Het festival beleeft dit jaar de tweede editie. De première in 2001 bleek een overweldigend succes. Alle circa 150 voorstellingen van een uur waren uitverkocht. De organisatie, de lokale vereniging voor volkskunst La Venvole, moest heel vaak `nee' verkopen. Reden om het heksenfeest `Manoir aux sorcières' dit jaar grootser aan te pakken en het aantal optredens sterk uit te breiden.

Het publiek bezoekt in groepen van ongeveer twintig personen het mysterieuze landhuis in het slechts 160 zielen tellende dorpje. De legende wil dat de toverkollen al sinds 1800 in het gebouw ronddolen en pas vorig jaar voor het eerste nieuwsgierige burgers en buitenlui toelieten.

De gids, een gnoom, leidt het mensenvolk eerst door de raadselachtige kruidentuin en het laboratorium waar borrelende drankjes vreemde geuren verspreiden. In de drogisterij produceren de toverheksen geheimzinnige poedertjes, die volgens grootmoeders receptuur tegen allerlei ziektes en kwalen helpen.

In het huis vindt de voorstelling plaats, waaraan ruim veertig vrijwilligers en lokale artiesten meewerken. Met in de hoofdrol dus Odette en Madeleine, twee krakende en knarsende kollen op leeftijd die zo levensecht spelen dat het niemand zou verbazen als ze na afloop op een bezemsteel zouden vertrekken....

Over de inhoud zwijgen de toverheksen overigens in alle talen, maar dat het bizar en verrassend zal zijn, staat wel vast. Geen reden echter om de kinderen thuis te laten, want die vermaken zich prima bij het spektakel, zo bleek vorig jaar al.

Evenement:
Le Manoir aux sorcières (heksenspektakel) Locatie: Villers- le- Tourneur : 400 km van Utrecht (aan de weg tussen
&nbs
p; &n
bsp;
Charleville-Mezières en Rethel)
Periode : 28 september t/m 24 november 2003 Voorstellingen: Van 23-31 oktober dagelijks; in andere weken op dinsdag,
&nbs
p; &n
bsp; woensdag,
donderdag, zaterdag, zondag
Prijzen : 6,75 (volwassenen) en 5,25 (kinderen) Kaartverkoop: Vooraf kaarten bestellen bij France Billets &nbs
p; &n
bsp; Tel.
0033 -142 313 228
&nbs
p; &n
bsp;
Kaartverkoop ter plaatse is niet mogelijk

Voor meer informatie over de Champagne-Ardenne streek: www.tourisme-champagne-ardenne.com

Noot aan de redactie (