Ingezonden persbericht


Â

PERSBERICHT

Alphen aan den Rijn, 10 september 2002

Living History in Action!

28 & 29 september 2002 Archeon

Het nationale Levende Geschiedenis evenement van het jaar

Evenals de voorgaande jaren zullen ook dit jaar alle Nederlandse verenigingen aangesloten bij het Landelijk Platform voor Levende Geschiedenis met ruim 400 deelnemers zich presenteren in Archeon. Zij geven een authentiek beeld van het dagelijks leven in de diverse historische perioden van Nederland en laten de geschiedenis op een aanschouwelijke manier tot leven komen.

De verenigingen hebben zich ten doel gesteld een authentiek beeld te geven van een bepaalde periode, van een specifieke historische gebeurtenis, van een bevolkingsgroep in een bepaald land, et cetera. De deelnemers zijn zogenaamde re-enactors, wat betekent dat men zich geheel inleeft in de betreffende periode om hiervan een goed beeld te kunnen geven. Men heeft zich, zowel privé als in verenigingsverband, verdiept in de betreffende tijd, de samenleving en de levensomstandigheden.

De perioden, die gepresenteerd worden, passen uitstekend in de sfeervolle historische omgeving van Archeon. Daar wordt immers vanaf de prehistorie tot en met de Middeleeuwen een beeld gegeven van het Levend Verleden van Nederland.

De verschillende verenigingen richten zich op de periode van het Romeinse legioen en de burgers uit de eerste eeuw, op aspecten van de vijfde eeuw tot de vijftiende eeuw, de tijd van Napoleon of alles rondom de Amerikaanse Trappers. Ook de militairen komen ruimschoots aan bod, zowel de Tweede Wereldoorlog met al haar facetten als de slag bij Nieuwpoort en de riddertijd. De verschillende groepen demonstreren zwaardoefeningen, voeren veldslagen op en geven een beeld van de gewone burger, zoals de muzikant, de handelaar, de timmerman en de kruidenvrouw.

Er vinden dagelijks vele presentaties plaats. In een uitdagend programma wordt de interactie met het publiek tot in de perfectie ingevuld.

De meegebrachte huisvesting (tenten, voertuigen enzovoorts) wordt getoond en er wordt gedemonstreerd hoe men hierin leefde. Alle verenigingen slaan hun tentenkamp op: de Romeinen, de Vikingen, de VOC-ers en het Napoleontische leger. In meer dan 50 authentieke tenten krijgen de bezoekers een schitterend historisch beeld van onze vaderlandse geschiedenis.