NEDERLANDS TEXTIELMUSEUM

Vilt herondekt in textielmuseum

vilt kunst mode en design
28 september t m 12 januari 2003

Vilt is in. Hoewel dit materiaal al eeuwenlang wordt toegepast krijgt het sinds eind jaren tachtig wereldwijd vernieuwde aandacht. Onder meer kunstenaars, modeontwerpers en interieurdesigners hebben vilt herontdekt en passen het toe in allerlei producten. In een overzichtstentoonstelling in het Nederlands Textielmuseum in Tilburg zijn hiervan tot de verbeelding sprekende voorbeelden te zien.

Vilten is een van de oudste technieken voor het maken van textiel. Een groot voordeel van vilt is dat maar weinig hulpmiddelen nodig zijn om het te maken. Bovendien beschermt het zowel tegen kou als extreme hitte. Mongolententen zijn hiervan een goed voorbeeld deze zogenaamde ger zijn gemaakt van rollen vilt en bieden gedurende het hele jaar een constante, aangename temperatuur - tijdens zomer én winter. Ook kleding jassen, hoeden, sokken en schoenen wordt om deze reden al eeuwenlang van vilt gemaakt. En dekens, die bijvoorbeeld in nomadenculturen worden gebruikt om overledenen in te begraven. Vilten is niet alleen eenvoudig, het is ook een creatief proces dat zich uitstekend leent om in de kunst te worden toegepast. Uit een opgraving van graven in Pazyryk (Siberië) bleek ergens tussen 600 en 200 jaar voor onze jaartelling vilt al te worden gebruikt voor kunstobjecten. De gevonden objecten onder meer prachtig bewaard gebleven kleden zijn nog steeds in de Hermitage in St Petersburg te bewonderen. De kunstenaars die heden ten dage met vilt werken zetten deze traditie voort. Zij gebruiken geen fabrieksmatig geproduceerd materiaal, maar vilten zo veel mogelijk zelf. Door dit proces, dat vaak dagen kan duren, verweeft men als het ware de eigen persoonlijkheid en attitude met het product.

Disciplines
In de tentoonstelling ligt het accent op viltobjecten die in de afgelopen vijftien jaar zijn gemaakt. Diverse disciplines zijn daarbij vertegenwoordigd, waaronder kunst, mode en design. Elk van deze disciplines gebruikt vilt om uiteenlopende redenen: vanwege de praktische eigenschappen bijvoorbeeld, de natuurlijke uitstraling, of het prettige gevoel dat vilt de drager of kijker geeft. Joseph Beuys is een van de bekendste kunstenaars die vilt nieuw leven inblies. Vanaf eind jaren zestig begon hij het materiaal voor zijn kunst te gebruiken. In de tentoonstelling verwijst onder andere Ines Tartler naar hem met een op zijn werk geïnspireerd vilten pak en vilten schort met onderbroek.
Ook Käthi Hoppler-Dinkel maakt kleding van vilt. Zij begon met het maken van vilten jassen, maar houdt zich nu voornamelijk bezig met voetomhulsels. Deze kunnen worden bekeken als kunstobjecten op een sokkeltje, maar net zo goed worden gedragen. Het vilt vormt zich naar de voet van de drager en wordt daardoor een tweede huid. Bernhard Früh verwerkt vilt in zijn sieraden. Hij noemt ze ringsculpturen: in een eigenzinnige sculptuur van vilt is een gouden ring vervat.

z.o.z. z.o.z. z.o.z. z.o.z.

In de kunstwerken van Ulrike Hein is het originele materiaal nauwelijks nog herkenbaar. Zij maakt moderne wapens na van vilt, zoals de AK-47 Kalashnikov en de Uzi. Vilt staat hier voor een neutrale energieaccumulator die, volgens Hein, wapens hun dodelijkheid ontneemt.
Dat vilt zich goed leent voor verwerking in meubels demonstreert onder andere Anja Oehler met haar viltstoel. Reto Kaufmann maakte een praktisch toepasbare viltrol, die, eenmaal uitgerold, dienst kan doen als comfortabele ligmat.
Deze en zon honderd andere objecten zijn te zien in de tentoonstelling Vilt: kunst, mode en design. Een deel hiervan is afkomstig uit de eigen collectie van het Nederlands Textielmuseum.

Brabantse Viltdagen
In het najaar van 2002 zijn er op drie locaties in Noord-Brabant prachtige vilttentoonstellingen te zien. Het Nederlands Textielmuseum heeft een bijzondere en de grootste tentoonstelling onder de titel Vilt: kunst, mode en design. Galerie De Kroon en het Weverijmuseum in Geldrop laten net als het Textielmuseum vilt zien van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers. In één dag kunt u een bezoek aan de drie tentoonstellingen combineren.
De vilttentoonstellingen zijn gelijktijdig te zien op vijf zaterdagen. Deze dagen zijn 28 september, 5-12-19 en 26 oktober.

Galerie De Kroon, Bosscheweg 239, Tilburg T 013 545 28 96 Open: donderdag t/m zaterdag van 11-17 uur
Vilttentoonstelling van 7-9 t/m 26-10

Weverijmuseum Geldrop, Molenstraat 21, Geldrop T 040 285 67 17 Open: zaterdag van 13-17 uur en dinsdag van 10-13 uur Nederlands Vilt 21-9 t/m 7-12

Vilt en Vrienden

Tentoonstelling van de Vrienden,
28 september t/m 27 oktober 2002.
De vrienden van het Nederlands Textielmuseum zijn dit najaar uitgenodigd eigen objecten van vilt aan het museum in bruikleen te geven. De meeste objecten zijn van ontwerpers en beeldend kunstenaars, maar ook niet creatievenhebben een dierbaar voorwerp van vilt ingestuurd. De - vaak unieke - objecten zijn te zien in de tentoonstelling Vilt en vrienden.

Voor nadere persinformatie en documentatie: Yvette Lardinois: PR en Marketingmanager,
T 013 549 45 33 of 06 51 53 48 29 bdlaryv@tilburg.nl (di t/m vr) IJdo Groot: Projectleider van de tentoonstelling T 013 549 45 12 (di en wo)

12 sep 02 12:50