AutoRai

18-9-2002

Kalos en Evanda sterren op de Daewoo-stand

Daewoo presenteert tijdens de Parijse autoshow (van 28 september tot 13 oktober) twee nieuwe modellen aan het publiek - de Kalos, de nieuwe vertegenwoordiger van Daewoo in het segment van de compacte auto's, en de elegante Evanda middenklasser.

Naast de twee aantrekkelijke nieuwkomers kunnen de bezoekers aan de Daewoo-stand in Hal 3 van het Parc des Expositions ook de andere modellen van de Zuid-Koreaanse automobielfabrikant bekijken; van de succesvolle mini Matiz tot de veelzijdige Tacuma family van.

Kalos: frisse, mediterrane styling voor nieuwe hatch- en notchback Met zijn onderscheidende styling door Italdesign grondvester Giorgietto Giugiaro maakt de nieuwe Kalos van Daewoo zijn opwachting voor het Europese publiek in het segment van de kleine auto's. Zijn opvallende vormgeving wordt gecompleteerd door een ruim interieur, een uitstekend rijgedrag en een prima prijs/kwaliteit verhouding.

De voorwielaangedreven Kalos is deze maand als hatchback in Europa op de markt gebracht. Zijn zustermodel, het klassieke sedantype, zal in oktober in enkele Zuid-Europese landen worden uitgebracht. Met zijn lengte van 4,24 meter is de Kalos notchback zo'n 36 centimeter langer dan de hatchback.

De Kalos wordt aangedreven door een 61 kW/83 pk 1,4-liter benzinemotor. De drie uitrustingsniveaus, de Spirit, Style en Class, worden gekenmerkt door een uitgebreid veiligheids- en comfortpakket. Iedere Kalos heeft stuurbekrachtiging, een airbag voor de bestuurder, elektrisch bedienbare zijruiten, driepunts veiligheidsgordels voor alle vijf inzittenden en Isofix bevestigingspunten achter.

Evanda: elegante middenklasse sedan met uitgebreide veiligheidsspecificaties
Een nieuwe naam, nieuwe afmetingen: de middenklasse opvolger van de Daewoo Leganza, die in 1997 werd gelanceerd, heeft de typeaanduiding Evanda gekregen. De elegante sedan zal in het najaar van 2002 in enkele Europese landen op de markt worden gebracht. Net zoals de Kalos werden de gedistingeerde lijnen van het koetswerk getekend door de beroemde stilisten van Italdesign. Vergeleken met zijn voorganger is de Evanda met centimeters gegroeid naar een totale lengte van 4,77 meter. De wielbasis is drie centimeter langer, nu 2,70 meter, waardoor de Evanda een zeer ruim interieur heeft.

De voorwielaangedreven Evanda wordt aangedreven door een aluminium 2,0-liter zestienkleppen motor van 96 kW/131 pk, die rust op hydraulische bevestigingspunten. De krachtbron draait uiterst soepel en veroorzaakt nauwelijks trillingen; technische kenmerken zijn de dubbele, bovenliggende nokkenassen en een bijna identieke boring x slag. De Evanda heeft standaard een vijfversnellingsbak, maar kan ook met een viertraps automaat worden geleverd. De topsnelheid van de Evanda ligt boven de 200 km per uur.

Zowel de SX- als CDX-versie van de Daewoo Evanda is voorzien van uitgebreide veiligheids- en comfortvoorzieningen, zoals voor- en zij-airbags, ABS, driepunts veiligheidsgordels op alle vijf stoelen, elektrisch bedienbare zijruiten vóór en airconditioning.