SP

Kamerleden demonstreren met Labour-collega's tegen aanval

Harry van Bommel en Krista van Velzen van de SP zullen zaterdag in London meelopen op een demonstratie tegen een aanval op Irak. De Tweede-Kamerleden vergezellen collega's van de Britse Labourpartij en de Liberal-Democrats. De demonstratie onder het motto 'Don't attack Iraq' zal lopen door het hart van London en eindigen in Hyde Park.

De naar schatting honderdduizend betogers zullen worden aangevoerd door prominente Britse parlementariërs, waaronder Al Mahon en George Galloway van Labour en Sarah Ludford van de Liberal Democrats. Van Bommel en Van Velzen willen met hun aanwezigheid de Nederlandse aandacht vestigen op het massale Britse protest, en de Britse Media er op attenderen dat ook in Nederland verzet is tegen het beginnen van een nieuwe Golfoorlog.

Ook de publicatie door Tony Blair van zijn dossier tegen Saddam Hoessein heeft de organisatoren en de SP-ers er niet van overtuigd dat een aanval de juiste keuze is. 'In tegendeel,' zegt Van Bommel. 'Dit is flinterdunne speculatie en kan nooit de basis zijn om een oorlog te beginnen die duizenden onschuldigen het leven kan kosten en een dictator er toe kan brengen zijn olievelden in de brand te steken of paniekaanvallen uit te voeren.'

Onder de demonstranten bevinden zich ook de popgroepen Blur, Massive Attack, Asian Dub Foundation, zanger Brian Eno, theaterschrijver Harold Pinter en filmmakers Terry Gilliam en Ken Loach.


De demonstratie begint om 13:30 uur en duurt tot 16:00 uur. Gedurende de demonstratie zijn Harry van Bommel en Krista van Velzen voor de pers telefonisch te bereiken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Harry van Bommel: 06 227 88 043
Krista van Velzen: 06 238 48 379
Barry Smit (Mediacoördinator SP): 06 248 06 348

25 sep 02 17:01