Staatsbosbeheer

4 september 2002
In de maand september kunt u zelf op zoek gaan naar de mystieke wereld van de Wierickerschans. Ter gelegenheid van de Nationale Fortenmaand stelt Staatsbosbeheer de Wierickerschans elke zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur open voor het publiek. Voor deze gelegenheid heeft de Stichting Fort van de beleving een ontdekkingstocht vol met theater, beeld en muziek uitgezet over deze enig overgebleven fortificatie van de Oude Hollandse Waterlinie.

Ontdekkingstocht
Velen zullen zich afgevraagd hebben wat er achter de gracht en wallen van de Wierickerschans te vinden is en wat er zich allemaal heeft afgespeeld op dit roemruchte fort. Om dit niet alleen te bekijken en aan te horen maar vooral ook te beleven heeft de stichting Het fort van de verbeelding ,in samenwerking met een aantal ex-leden van de theatergroep Dogtroep uit Amsterdam, een speciale ontdekkingstocht voor u uitgezet. Voor meer informatie kunt u surfen naar: www.fortvandeverbeelding.nl

Deze tocht kunt u op zaterdag 28 september geheel zelfstandig lopen en speelt zich af in en rond de gebouwen van de schans. Deze tocht is voor jong en oud. Kunnen bunkers praten? Wat deden de officieren met de vuile was? Doe mee aan de exercitieoefening! De kosten voor de tocht zijn 2.00 voor volwassenen en 0,50 voor kinderen.

Laatste fort
Fort Wierickerschans was één van de 42 forten en kastelen van de Oude Hollandse Waterlinie. De kanonnen van dit fort moesten de boten van de vijand op de rivier de Oude Rijn tegenhouden. Het fort zag er in begin heel anders uit. Het fort bestond toen alleen nog maar uit aarden wallen met poorten daarin, een huis voor de commandant en 10 barakken waar alle 150 soldaten konden slapen. Begin 1800 is besloot men een nieuwe waterlinie te maken om ook de stad Utrecht te kunnen beschermen. Vanaf dat moment werd de Wierickerschans gebruikt als kruitopslag voor het Nederlandse leger. Hiervoor kreeg de schans speciale gebouwen zoals het kuiphuis.

Omdat het fort al die jaren heel rustig is geweest hebben een aantal planten de dieren hier een goede schuilplaats gevonden. Het fort is daarnaast een belangrijke onderdeel van de Ecologische Hoofd Structuur. Daarom is sinds een aantal jaren Staatsbosbeheer de eigenaar van het fort. Door regelmatig het gras op de wallen te maaien en hier en daar een paar bomen weg te halen probeert deze natuurbeschermingsorganisatie de natuur op het fort een goede kans te geven. Daarnaast kunnen belangstellenden ook regelmatig een kijkje nemen op het fort om met eigen ogen te zien hoe prachtige oase het fort Wierickerschans geworden is.