Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

29/09/02 Prins Constantijn en Prinses Laurentien bij Internationaal Vocalisten Concours te 's-Hertogenbosch

Hunne Koninklijke Hoogheden Prins Constantijn en Prinses Laurentien wonen zondag 29 september 2002 in Theater aan de Parade te 's-Hertogenbosch de finale bij van het 44ste Internationaal Vocalisten Concours, Voice to Voices. De Prins en Prinses zullen er de Eerste Prijs uitreiken. Het concours wordt eens in de twee jaar georganiseerd om vroegtijdig jonge en veelbelovende zangtalenten te ontdekken. In de finale wedijveren zes vocalisten om de hoogste eer.

Voor het 44ste Internationaal Vocalisten Concours hebben zich 96 jonge zangers en zangeressen uit 27 landen aangemeld. Uit hun ingezonden geluidsopnamen heeft een beoordelingscommissie 44 vocale talenten geselecteerd die deze week konden deelnemen aan het concours. Onder hen waren negen Nederlandse vocalisten.

In de finale worden drie verplichte stukken gezongen. De zes finalisten zijn Yuri Maria Saenz (Japan), Myabe Komaki (Japan), Lenneke Ruiten (Nederland), Klemens Geyrhofer (Oostenrijk), Katarzyna Dondalska (Polen), en Kyle Ketelsen (Verenigde Staten). Naast de Eerste Prijs, die wordt uitgereikt door het Prinselijk paar, worden zes andere prijzen toegekend.

Twee finalisten, Ruiten en Ketelsen, zullen de compositie Triptyque van Micha Hamel ten gehore brengen en daarmee strijden om de speciale prijs van het Nederlandse Lied. Hamel componeerde dit lied in opdracht van het Internationaal Vocalisten Concours. Het Brabants Orkest, onder leiding van dirigent Jan Stulen, begeleidt de kandidaten.