Ingezonden persbericht

Festival voor verstandelijk gehandicapten

10 jaar Drumband D.M.V

HAARLEM, 20020818 -- Omdat Drumband D.M.V. 10 jaar bestaat organiseren ze een festival voor verstandelijk gehandicapten met als thema "Mensen Die Muziek Maken". Dit festival zal gehouden worden op zondag 29 september a.s. in de Spaarnesporthal, Fie Carelsenplein 1 te Haarlem. Ook zal er een Europees orkest van verstandelijk gehandicapten optreden, genaamd F.E.C.O. (First European Colour Orchestra). In dit orkest spelen ca. 60 mensen uit Litouwen, 10 leden van de Rolantino's uit Schiedam en 10 van Drumband D.M.V. Het geheel is te vergelijken met de Jostiband, alleen dan Europees.

In 1992 kwamen 3 enthousiaste mensen op het idee om een drumband op te richten. Niet zomaar een drumband, maar een drumband van verstandelijk gehandicapten. Geld was er echter niet, maar met behulp van een plankje met een rubberen fietsband erover, kon men al snel oefenen. Ze begonnen met 12 leden. Later kregen ze van diverse verenigingen uit Haarlem oude trommels en uniformen. Door sponsoring konden ze in 1996 nieuwe instrumenten kopen en kregen ze van de Lions Club IJmuiden nieuwe uniformen.

Na 6 jaar nam de toenmalige voorzitter, Jack Diependaal, afscheid van de band. Hij wilde meer tijd aan zijn gezin besteden, want het was een uit de hand gelopen hobby. Bij de nieuwe voorzitter, Jan Houweling, kwamen er ook veranderingen bij de band. Hij vond dat het tijd werd om de "kinderliedjesperiode" af te sluiten en het instrumentarium en de muziek aan te passen. Tegenwoordig worden er zelf geschreven marsen gespeeld of marsen worden herschreven en zijn er hoorns, lira's en zelfs een sousafoon bij gekomen.

Dat dit verandering bracht, blijkt wel uit het feit dat ze nu door geheel Nederland gevraagd worden voor een optreden. In 2001 waren ze zelfs te gast in VSA in Veszprem, Hongarije, bij een internationaal festival voor gehandicapten. Ook dit jaar werden ze wederom gevraagd, maar in verband met hun 2e lustrum moesten ze dit helaas afzeggen.

Omdat Drumband D.M.V. 10 jaar bestaat organiseren ze een festival voor verstandelijk gehandicapten met als thema "Mensen Die Muziek Maken". Dit festival zal gehouden worden op zondag 29 september a.s. in de Spaarnesporthal, Fie Carelsenplein 1 te Haarlem. De toegang bedraagt ¤ 1,00 p.p. Aan dit festival zullen de volgende bands/orkesten deelnemen:
Drumband Eckartdal uit Eindhoven
Rolantino's uit Schiedam
Licom ID Band uit Kerkrade
De Sleutels uit Leiden
Nationaal Gehandicapten Orkest uit Litouwen
En uiteraard Drumband D.M.V.
Verder zullen er een accordeongroep optreden, een country line-dance groep en 2 zangers en kinderpopgroep "HEY!" uit Litouwen.

De opening zal verricht worden door Menno Buch, bekende presentator van o.a. "De Relatieman". Het programma zal op ludieke wijze gepresenteerd worden door Gé Baay.

Wij kunnen dit festival organiseren door sponsoring van VSB Fonds, Lion v.d. Lijnstichting, Prins Bernard Cultuurfonds, Stichting Tenrikyo Chinzei Nederland, Roland Benelux, Music All In Noordwijk, Yamaha Nederland, Haarlemsch Muziek Fonds, Gemeente Haarlem, AM Groep Hoofddorp, Boekbinderij Voetelink en Cateringbedrijf Van der Storm.

Ook zal er een Europees orkest van verstandelijk gehandicapten optreden, genaamd F.E.C.O. (First European Colour Orchestra). In dit orkest spelen ca. 60 mensen uit Litouwen, 10 leden van de Rolantino's uit Schiedam en 10 van Drumband D.M.V. Het geheel is te vergelijken met de Jostiband, alleen dan Europees.

FECO is in september 2001 opgericht met het doel gehandicapten uit hun isolement te halen. Zeker in de voormalige Oostbloklanden worden gehandicapten vaak in tehuizen gezet en "vergeten". Jan Houweling (Drumband D.M.V., Haarlem), Annelies Kars (Rolantino's, Schiedam) en Viktorija Vitaite (Litouwens Gehandicapten Orkest, Litouwen) zijn een overeenkomst aangegaan om dit doel te bereiken.

Voorlopig zijn het alleen nog Nederland en Litouwen die in FECO meespelen, maar we hopen volgend jaar leden uit België, Polen en Estland te kunnen begroeten. De opzet is dat ieder jaar een ander land gastland is voor het orkest. Dit jaar zijn ze in Nederland, volgend jaar spelen ze in Litouwen.

Op vrijdag 27 september 2002 houden zij voor het eerst een gezamenlijke repetitie, iedere band/orkest studeert zelf de muziek in. Op zaterdag 28 september treden zij voor het eerst gezamenlijk op in Schiedam tijdens een festival dat georganiseerd wordt door de Rolantino's. Op zondag 29 september zullen zij voor de 2e keer optreden, tijdens dit optreden zullen zij proberen in het Guinnessbook of Records te komen met het Grootste Europese Gehandicapten Orkest. Er zal een filmploeg uit Litouwen aanwezig zijn om de hele dag opnamen te maken voor een documentaire in Litouwen.



Ingezonden persbericht