Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

22-9-02

Alle zieke beren naar de berendokter

Honderden beren in Hoorns museum.

Op zondag 29 september kunnen alle zieke en gewonde beren naar de berendokter in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn. Vanwege de wisselexpositie over 100 Jaar Teddybeer zal de berendokter van 12.00 tot 16.00 uur aanwezig zijn in het Museum aan de Bierkade in Hoorn. Ter plekke kunnen kleine operaties worden uitgevoerd, maar bij complicaties zal de zieke beer mee moeten naar het Berenhospitaal.

Al eerder liet berendokter Desiree Andreas-Geurts van de Beermakerij in Hoorn in het museum zien welke ambachtelijke werkzaamheden nodig zijn om een beer van pluche of mohair te maken. In de tijdelijke berenwinkel in het Museum zijn ook complete pakketten voor het maken van een Beermakerij-beer te koop.

In 2002 wordt wereldwijd 100 Jaar Teddybeer gevierd. In 1902 kreeg de pluche speelgoedbeer zijn bekende bijnaam nadat de Amerikaanse president Theodore (Teddy) Roosevelt tijdens een jachtpartij weigerde een zwart beertje dood te schieten. Al snel waren pluche beren razend populair en honderd jaar later slapen nog steeds talloze kinderen met een Teddybeer in bed, zijn er duizenden makers en verzamelaars van beren en worden jaarlijks miljoenen beren geproduceerd. Over de boeiende geschiedenis van de Teddybeer, met beroemde fabrikanten als Steiff en Hermann, is nog t/m 27 oktober 2002 in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn (NH) een tentoonstelling te zien. Op de expositie "BERE-GOED" komen, behalve honderden antieke en bijzondere Teddyberen, ook andere beroemde beren (Winnie de Poeh, Paddington, Barend de Beer, Fozzie Bear, Bommel, Bruintje Beer, etc.) aan bod.

De tentoonstelling "BERE-GOED" is nog t/m 27 oktober 2002 te zien in het Museum van de Twintigste Eeuw, Bierkade 4 in Hoorn. Voor informatie: 0229-214001 of www.museumhoorn.nl. De openingstijden zijn: dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur.

Entree: Volwassenen: 3 Euro en kinderen van 4-16 jaar, 65+ en CJP: 2 Euro.

Museumjaarkaart: gratis entree, Rabo- en NS-kaarten: 50 % korting. Het Museum beschikt over een lift, een MuseumCafe en een Erfgoedwinkel en een Berenwinkel.


---
Voor digitale foto's (of de hele geschiedenis van de Teddybeer) is een mailtje naar Museumhoorn@planet.nl voldoende.

Voor nadere info: Hans Stuijfbergen, 0229-214001.