Korps: Friesland, plaats: Fryslân 29-09-2002
Politieberichten van 28/9 (13.00) t/m 29/9 (13.00)

Joure: aanrijding met letsel
Zaterdag omstreeks 00.30 uur reed een auto, bestuurd door een 36-jarige inwoonster van Leeuwarden, over de A6 vanuit Lemmer in de richting van Joure. Vlak voor de rotonde van Joure is een flauwe bocht naar links. Waarschijnlijk door vermoeidheid is de vrouw rechtdoor gereden. Hierbij werd een aanduidingbord geraakt. De punt van het bord heeft het rechterzijraam vernield, door de klap is de arm van de inzittende, een 37-jarige inwoner van Leeuwarden, naar buiten geslingerd, vlak daarna is de arm tussen een staander en de auto gekomen en in een keer naar buiten gerukt. De auto raakte daarna in een slip, sloeg over de kop en kwam in een, naast de Rijksweg gelegen, sloot terecht, met de achterzijde naar het weiland gekeerd. De inzittenden konden op eigen kracht het voertuig verlaten. Het slachtoffer kreeg eerste hulp van een omwonende. Beide inzittenden zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De auto is snel uit het water getakeld, zodat de brandweer beter kon zoeken naar de ontbrekende arm. De arm werd gevonden bij het aanduidingbord en is in een plastic tas naar het ziekenhuis gebracht. Bij het slachtoffer, dat inmiddels naar het AZ in Groningen was overgebracht, kon de arm niet meer worden aangezet. Dit omdat de arm er in een keer was afgerukt en omdat er te veel tijd zat tussen het afrukken en het vinden van de arm. Het bureau ongevalanalyse van de politie Fryslân heeft het ongeval onderzocht.

Leeuwarden: zware mishandeling
Zaterdag omstreeks 03.10 uur kreeg de politie een melding dat een 43-jarige inwoonster van Leeuwarden zich gewond bevond in het MCL. Er was eerder die avond ruzie geweest, in een woning aan het Cambuurplein, met een 28-jarige inwoner van Leeuwarden. De man had, middels een zwaard, in de richting van het hoofd van het slachtoffer geslagen en bij het afweren werd haar hand geraakt. Zij heeft door het zwaard een diepe snee opgelopen in haar linkerhand. Er hadden zich de vrijdagavond problemen afgespeeld in de relationele sfeer. De man is zaterdag om 04.35 uur aangehouden in zijn woning. De man wordt komende week voorgeleid aan de officier van justitie.

Berlikum: aanrijding met letsel
Zaterdag omstreeks 10.40 uur vond een aanrijding plaats op de Gernierswei. Een 49jarige bestuurster van een bromscooter, wonend in Minnertsga, reed vanuit Berlikum in de richting van Ried. Net over de brug haalde ze een fietser in en ging weer naar rechts. Hierna ging ze weer naar links. Op dat moment werd ze ingehaald door een auto, bestuurd door een 47-jarige inwoner van Firdgum. De automobilist kon een aanrijding niet meer voorkomen. De vrouw kam ten val en liep vermoedelijk een gebroken heup en linkerarm op. De bromscooter was vernield.

Sneek: diefstal sara-pop
Tussen vrijdag 23.45 uur en zaterdag 08.00 uur werden een sara-pop en een rieten stoel gestolen uit de voortuin van een woning aan de Morrahemstraat. De voortuin was versierd met ballonnen en spandoeken in verband met de 50-ste verjaardag van de bewoonster. De pop was gehuurd. De kleding, een blauwe broek, een blauw-wit T-shirt, zwarte schoenen, een sjaal en een hoofddoekje waren van de jarige. Aangifte is gedaan door een 30-jarige inwoonster van Sneek.

Leeuwarden: inbraak studentenwoningen
Tussen vrijdag 18.00 en zaterdag 14.00 uur is ingebroken in een rij nieuwe studentenwoningen aan de Rengerslaan. Gestolen zijn 10 kleurentelevisies, 10 afstandsbedieningen, 10 hoeslakens, 10 dekbedovertrekken, 10 moltonmatrasbeschermers, een wasmachine, een koffiezetapparaat, een strijkijzer en een stofzuiger. Braaksporen werden niet aangetroffen. Vermoedelijk is de diefstal door verschillende personen gepleegd. De politie heeft de zaak in onderzoek. Aangifte is gedaan door een 34-jarige inwoner van Leeuwarden.

Oppenhuizen: inbraak auto
Tussen vrijdagavond en zaterdagmiddag is ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Tsjerkebuorren. Het rechter voorportier werd geforceerd en opengebroken. Gestolen werd een radio-cdspeler met een waarde van circa 700 euro. Aangifte is gedaan door een 22-jarige inwoner van Oppenhuizen.

Sneek: verdachten aangehouden
Zaterdag omstreeks 15.50 was een 27-jarige inwoonster van Utrecht aan het werk bij haar boot die aan de Geeuwkade lag. Hierbij stond haar auto in de buurt, met de achterklep open. Hieruit werd een portemonnee gestolen. Hierop zette een 20-jarige inwoonster van Leeuwarden een zoektocht in, samen met de politie. Twee jongens waren er vandoor gegaan op een fiets. Om 16.50 uur zag de politie twee jongens lopen op het Hoogend die aan het signalement voldeden. Hierop werden ze aangehouden en overgebracht naar het bureau. De twee jongens, beiden 15-jarige inwoners van Sneek, bekenden de diefstal van de portemonnee.

A7: te snel, rijbewijs ingevorderd
Zaterdag omstreeks 13.50 reed een 42-jarige automobilist uit Kornhorn met 174 km per uur over de Rijksweg A7 Oost bij Beetsterzwaag. Ter plaatse is 120 toegestaan, een overschrijding derhalve van 54 km per uur. Hierop is het rijbewijs van de man ingevorderd.

Drachten: fietsendieven aangehouden
Zaterdag omstreeks 16.00 uur kreeg de politie een melding dat uit een hotel aan het Haverstuk een fiets was gestolen van een 17-jarige inwoner van Drachten. Na het bekijken van een videoband werd het signalement per portofoon doorgegeven aan andere eenheden. Even later kon in de Bouwakker een eerste verdachte worden aangehouden, even later de tweede. Het betreft een 10- en een 14-jarige inwoner van Drachten. Beiden zijn aangehouden wegens diefstal in vereniging.

Boarnsterhim: controle
Zaterdagmiddag werd een verkeerscontrole gehouden in Wergea, Akkrum en Grou. In de eerste twee dorpen werden 100 voertuigen gecontroleerd, in Grou 50. Er werden 13 bekeuringen uitgedeeld, met name voor het niet omhebben van de gordel, APK en het niet kunnen tonen van het kenteken- of rijbewijs.

Leeuwarden: aanhouding na beroving
Zaterdag omstreeks 16.45 uur werd een 31-jarige inwoner van Leeuwarden op de Weaze door een 17-jarige inwoner van Leeuwarden gevraagd om 15 euro. Toen de oudere Leeuwarder dit bedrag weigerde te geven, beroofde de 31-jarige, met een opengeklapt mes, de 31-jarige van een spijkerbroek. De oudere Leeuwarder had deze broek in een plastic zak bij zich. De 17-jarige kon even later in de buurt worden aangehouden en werd overgebracht naar het bureau. Hierbij werd het mes in beslag genomen. De verdachte is na verhoor heengezonden.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
Zaterdag omstreeks 18.30 uur kreeg de politie een melding dat een 40-jarige inwoner van Leeuwarden met een mes stond te zwaaien in een eetgelegenheid aan het Ruiterskwartier. In de omgeving werd een onderzoek ingesteld en al snel werd de Leeuwarder, die voldeed aan het signalement, aangehouden. Tijdens het transport naar het bureau probeerde de verdachte verschillende keren om zich heen te schoppen.

Oosterwolde: aanrijding met drank in het spel
Zaterdag omstreeks 19.15 uur reed een 43-jarige inwoner van Oosterwolde over de Nanningaweg in de richting van Oosterwolde. Vlak voor de rotonde met de Flippobrug reed de man in de bocht naar rechts rechtdoor. Hierbij raakte een lantaarnpaal beschadigd. Verderop verloor de auto nog een wiel. De bestuurder en twee inzittende minderjarige kinderen konden het voertuig even later ongeschonden verlaten. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 695 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur. Ook werd het rijbewijs van de man ingevorderd. De beide meisjes hebben, om van de schrik te herstellen, van de politie een Good Bear ontvangen.

Heerenveen: toezicht, rijbewijs ingevorderd
Zaterdag heeft de politie toezicht gehouden op het Meer. In verband met wegwerkzaamheden is de weg afgesloten. Veel bestuurders trekken zich hier niets van aan en rijden via het fietspad naar Heerenveen en De Knipe. Om 17.30 uur reed een automobilist met 117 km per uur, eerst over het fietspad, even later over de rijbaan. Het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Leeuwarden: inbraak woning
Zaterdagmiddag is ingebroken in een woning aan de Schubertstraat. Gestolen werden een tv, een computer, een fotocamera en een videocamera. Onbekend is hoe men is binnengekomen. Aangifte is gedaan door een 46-jarige inwoner van Leeuwarden.

Drachten: kettingbotsing
Zaterdag omstreeks 14.15 uur was het druk op de Noorderhogeweg. Een 52-jarige automobilist uit Kootstertille reed in de richting van de rotonde met de Loswal. Voor de rotonde stond het verkeer stil. De man lette even niet op en botste, zonder af te remmen, tegen de stilstaande auto van een 25-jarige inwoonster van Drachten. Deze auto botste met de voorzijde tegen de achterzijde van de auto van een 21-jarige inwoner van Surhuisterveen. Deze botste weer tegen de auto van een 26-jarige inwoner van Oudega (Sm.). Alle voertuigen liepen schade op. Twee voertuigen werden weggesleept. De echtgenote (leeftijd niet bekend) van de man uit Kootstertille werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Ze had last van de borst in verband met de beknelling van de gordel.

Leeuwarden: bedreiging met een gaspistool
Zaterdag omstreeks 18.30 uur zat een 58-jarige inwoner van Leeuwarden met zijn 72-jarige buurman op een bankje aan de Maagdepalm. Een aantal malen reed voor hun neus een scooter, met een passagier, met hoge snelheid. Dit irriteerde de Leeuwarder, die op een gegeven moment zei dat de jongens daar mee moesten ophouden. De bijrijder pakte daarop een gaspistool en richtte op beide mannen. Er werd ook daadwerkelijk geschoten, maar gemist. De politie heeft nog in de buurt gezocht, maar de twee mannen niet meer aangetroffen. Beide mannen hebben aangifte gedaan.

Fryslân: rijden onder invloed
Zaterdag, 22.55 uur, Rijksweg A7 bij Heerenveen, 46-jarige automobilist uit Almere, 910 ug/l, rijverbod van 11 uur, rijbewijs ingevorderd

Zaterdag, 23.00 uur, Frieswijkstraat te Sneek, 57-jarige automobilist uit Sneek, 845 ug/l, rijverbod van 10 uur, rijbewijs ingevorderd

Zondag, 00.40 uur, Molenstraat te Leeuwarden, 19-jarige automobilist uit Leeuwarden, 250 ug/l, rijverbod van een uur

Zondag, 01.05 uur, Tramstrjitte te Marssum, 35-jarige automobiliste uit Jirnsum, 455 ug/l, rijverbod van vier uur

Zondag, 04.20 uur, Neptunusbaan te Franeker, 22-jarige automobiliste uit Franeker, 345 ug/l, rijverbod van twee uur

Zondag, 04.30 uur, Zaailand te Leeuwarden, 22-jarige bromfietser uit Hurdegaryp, 420 ug/l, rijverbod van vier uur

Zondag, 04.40 uur, Zaailand te Leeuwarden, 25-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 820 ug/l, rijverbod van 10 uur. Toen de politie besloot om de papieren, die de verdachte op het bureau was vergeten (bromfietscertificaat en verzekeringspapieren), nog even bij de verdachte thuis door de brievenbus te gooien, kwam de verdachte net op zijn brommer thuis aan. Hierop is de verdachte weer aangehouden, omdat hij reed tijdens het rijverbod.

Zondag, 05.30 uur, Splitting te Drachten, 18-jarige bromfietser uit Drachten, 365 ug/l, rijverbod van drie uur

Zondag, 05.15 uur, Oude Veenscheiding te Heerenveen, 26-jarige automobilist uit Heerenveen, 845 ug/l, rijverbod van 10 uur, rijbewijs is ingevorderd

Zondag, 05.55 uur, Sieger van der Laanstraat te Heerenveen, 27-jarige automobilist uit Heerenveen, 740 ug/l, rijverbod van 8 uur, rijbewijs ingevorderd

Zondag, 05.55 uur, Zuidkade te Drachten, 21-jarige automobilist uit Venlo, 425 ug/l, rijverbod van vier uur

Heerenveen: twee aanhoudingen na vernieling taxi Zaterdag werden zeven passagiers opgehaald uit Rottum voor een taxirit naar Heerenveen. Onderweg merkte de chauffeur dat iets werd vernield. Na afloop werd de rit wel betaal, er bleken echter drie hoofdsteunen te zijn vernield. Twee mannen werden door taxichauffeurs aangehouden, de rest ging er vandoor. De twee, een 23-jarige inwoner van Rotsterhaule en een 23-jarige inwoner van Sintjohannesga, werden overgedragen aan de politie en overgebracht naar het bureau. Aangifte werd gedaan door een 28-jarige inwoner van Heerenveen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Katlijk: aanrijding met paard
Zaterdag om 21.20 uur reed een 77-jarige automobilist uit Katlijk over de Breedingel. Halverwege zag hij een paard lopen. Het paard was rustig. Doch plotseling sprong het 23-jarige paard voor de auto. Het paard kwam op de motorkap terecht, waarbij ook de voorruit flink werd beschadigd. Vervolgens ging het paard in de richting van de Kerkelaan. Hier werd het paard gevangen. Het paard had een wond op zijn borstbeen en op het rechtervoorbeen. Van een dierenarts kreeg het paard een penicillinespuit. Het paard had een schok, maar zal waarschijnlijk herstellen van de aanrijding.

Boornbergum: aanhouding
Zaterdagavond vond een disco plaats in t Bynt. Op een gegeven moment vroeg de politie aan een groep van circa 50 jongeren om zich te verwijderen. Hieraan werd gevolg gegeven. Een persoon beledigde de politie, waarna hij er op zijn fiets vandoor ging. De politie was echter sneller en heeft de man, een 21-jarige inwoner van Boornbergum, aangehouden.

Leeuwarden: inbraak woning
In de nacht van zaterdag op zondag werd ingebroken in een woning aan De Gealanden. Men kwam binnen via de tuindeur. Gestolen werden o.a. een tv, stereo, dvd-speler, telefoons en een computer. Aangifte werd gedaan door een 37-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Drachten: twee aanhoudingen na vernielen dienstvoertuig Zondag omstreeks 02.20 uur zag de politie dat een man zich verdacht ophield bij een politievoertuig, dat stond geparkeerd op de Zuidkade. Hij maakte een stekende beweging naar de band van het rechtervoorwiel, dat daarop leegliep. Na een korte sprint kon een 36-jarige inwoner van Drachten worden aangehouden. De verdachte bekende meteen. Bij nader onderzoek bleek ook de rechterachterband lek te zijn gestoken. Van de verdachte werd een mes in beslag genomen. Toen een aantal mensen zich met de zaak wilde bemoeien, is ook een 31-jarige inwoner van Nijega aangehouden. Hij wilde niet weggaan, ook na diverse malen vorderen en toonde provocerend gedrag.

Drachten: rijden zonder rijbewijs
Zondag omstreeks 02.50 controleerde de politie een 30-jarige automobilist uit Burgum op de Noordkade. Hij bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Hij was recentelijk al tweemaal eerder voor bekeurd. Hierop werd het voertuig in beslag genomen en heeft de bestuurder een proces-verbaal gekregen.

Dokkum: aanhouding na vechtpartij
Zondag omstreeks 05.00 uur vond een vechtpartij plaats op de Markt. Toen de politie ter plaatse kwam, was de vechtpartij al gestopt. Op aanwijzing van getuigen werd een 17-jarige inwoner van Blije aangehouden. De groep, waartoe de verdachte behoorde, was op zoek naar een bepaald persoon. Deze bepaalde persoon zou bekend zijn bij een ander groepje, waartoe een 26-jarige inwoner van Dokkum behoorde. Toen de 17-jarige met een andere Dokkumer (leeftijd niet bekend) in gevecht wilde, sprong de 26-jarige ertussen. Hierop kreeg de 26-jarige klappen van de 17-jarige. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum, waar hij een nachtje ter observatie moest blijven.

Leeuwarden: aanhouding na niet voldoen aan vordering Zondag omstreeks 05.10 uur wilde de politie een vrouw laten blazen om te kijken of ze nog kon rijden. Een 18-jarige inwoner van Leeuwarden wilde daarop ook blazen. Hem werd diverse keren gezegd dat dit niet mogelijk was. Toen hij de politieman wilde aanvallen, is de man aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Dokkum: spiegels vernield
Zondag omstreeks 02.45 kreeg de politie een melding dat van een vijftal autos, geparkeerd aan de Lijsterbes, de buitenspiegels waren gedraaid of vernield. Een getuige was achter de verdachten aangefietst, die richting Damwoude gingen. Een zoektocht door de politie had geen resultaat.

Sneek: koe en geiten op Rijksweg A7
Zondag om 03.30 uur kreeg de politie en melding dat zich een koe bevond op de rijksweg A7, in de richting van Joure. Ter plaatse werd inderdaad een koe aangetroffen, die met vereende krachten in de berm werd gedreven. De koe bleef echter steeds in de richting van de Rijksweg lopen en liet zich telkenmale niet vangen. Hierop werd besloten, voor de veiligheid, de koe af te schieten middels een kopschot. De 50-jarige eigenaar van de koe, uit Joure, kon zich in de handelwijze van de politie vinden en heeft de koe afgevoerd. Ook drie ontsnapte geiten werden op de rijbaan aangetroffen, zij konden worden gevangen.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272