FNV

http://www.fnv.nl

FNV Nieuwsagenda, 29 september 200214a1760.jpgabonneren14a17e9.jpgwijzigen14a1871.jpgadverteren14a18f9.jpg

`Kabinet mag niet winkelen in pensioenafspraken`

Of er een pensioenconvenant mogelijk is met sociale partners en overheid, is nog zeer de vraag. Op veel punten bestaat nog onenigheid. FNV-bestuurder Henk van der Kolk praat hierover maandag met staatssecretaris Rutte van Financiën. Het kabinet heeft in het regeerakkoord vastgelegd dat de fiscale facilitering voor de opbouw van het pensioen terugmoet van 2 naar 1,75 procent. Concreet betekent dit dat werknemers niet in 35 jaar, maar in veertig jaar 70 procent van het eindloon als pensioen sparen. "Als het kabinet hieraan vasthoudt, komt er wat mij betreft geen convenant", zegt FNV-bestuurder Henk van der Kolk. "Het is ongewenst en ongepast om te morrelen aan de huidige pensioenafspraken."

De CAO-coördinator vindt ook dat de regering dit voorstel niet mag koppelen aan de nieuwe levensloop-regeling. "Die heeft een geheel ander karakter. Volgens dat voorstel moeten werknemers ten laste van hun pensioenopbouw geld storten in die regeling. Als dat erdoor komt, is het einde helemaal zoek. Dit lijkt op winkelgedrag van het kabinet."

Actuele onrust bestaat over de dreigende sancties van toezichthouder PVK ten aanzien van pensioenfondsen die financieel wat minder sterk staan. Door dalende beurskoersen is een aantal fondsen onder het gewenste dekkingspercentage van 110 procent terechtgekomen. "Wij willen dat er niet al te spastisch met het dekkingspercentage omgesprongen wordt", zegt Van der Kolk, "want dat zou impliceren dat de fondsen hun verplichtingen niet na kunnen komen. Maar die verplichtingen betreffen de verre toekomst. Dan kan een fonds zich allang weer hebben hersteld."

Van der Kolk verbaast zich over de huidige commotie rond de financiële gesteldheid van pensioenfondsen. "De situatie waarin we nu verkeren is vergelijkbaar met begin jaren negentig en toen hoorde je er niemand over. Dus laten we vooral geen paniekvoetbal spelen."

Tenzij anders vermeld, kunt u met vragen terecht bij FNV Voorlichting. Een medewerker is in het weekend bereikbaar op telefoonnummer 06-20014647.

Maandag
30 september, 15 uur, Jaarbeurs in Utrecht. Landelijke manifestatie van FNV Horecabond voor een betere CAO. Sprekers zijn onder meer Lodewijk de Waal (FNV) en Doekle Terpstra (CNV). Daarnaast vinden allerlei activiteiten plaats en zijn er optredens, waaronder Van Dik Hout.

30 september, Den Haag. Middagoverleg van vakbonden, waaronder ABVAKABO FNV, met KPN. Meer informatie bij voorlichter Natasja van 't Hooft, telefoon 079-3536380.

30 september, 17 uur, Den Haag. FNV-bestuurder Henk van der Kolk voert gesprek met staatssecretaris Rutte van Financiën over pensioenen. Hij zal onder meer aandringen op het tegenhouden van het gepland ingrijpen in pensioenfondsen door toezichthouder PVK.

30 september, 17 uur in café-restaurant Dudok, Hofweg 1 in Den Haag. NVJ-Journalistencafé, georganiseerd door de werkgroep Migranten & Media. Integratie van allochtonen is hét buzz-woord van het nieuwe kabinet. Moet er nog 'een appeltje worden geschild' met de publieke omroep? Vier mediawoordvoerders van regerings- en oppositiepartijen gaan met elkaar en journalisten in debat onder leiding van Frènk van der Linden.

Dinsdag

1 oktober, 0-24 uur. Landelijke actie van specialisten in academische ziekenhuizen voor hoger loon, georganiseerd door onder meer de Landelijke Artsen in Dienstverband (LAD). Medisch specialisten in de academische ziekenhuizen draaien deze dag alleen zondagsdiensten. ABVAKABO FNV is geen partij in deze situatie, maar volgt de acties wel, met name om te letten op de positie van de achterban, zoals verpleegkundigen.

Woensdag

2 oktober. FNV Bondgenoten lanceert unieke actie rond Groene Stroom. Meer informatie bij voorlichter Marco van Moort, telefoon 030-2738257.
2 oktober, 14 uur. Symposium Stichting van de Arbeid, 75 jaar Wet op de Collectieve Arbeidsovereenkomst. Opening door Schraven (VNO). Inleiding van minister De Geus. Discussie met fractievoorzitters PvdA, VVD, LPF en de professoren Van der Heijden en Jacobs. Interviews met werkgevers en bondsvertegenwoordigers. Afsluiting door Lodewijk de Waal. Meer informatie: Eddy Broekema, 070-3499577.

2 oktober, start onderhandelingen voor CAO-Rijk, goed voor 120.000 werknemers. De looneis is 3,5 procent. Tegen de achtergrond van de vergrijzing wil de bond onder meer dat de werklast van ouderen zodanig wordt aangepast, dat langer doorwerken aantrekkelijker wordt. Meer informatie bij voorlichter Natasja van 't Hooft, telefoon 079-3536380.

Donderdag

3 oktober, 12 uur, Mercure Hotel in Den Haag. Besloten interdepartementale conferentie over armoede en sociale uitsluiting. Ter voorbereiding van het Nationaal Actieplan Sociale Insluiting 2003. FNV-bestuurder Agnes Jongerius neemt deel namens de Alliantie voor Sociale Rechtvaardigheid.

Vrijdag

4 oktober, 10 uur, Tulip Inn, Stichtse Rotonde 11 in Amersfoort. Algemene Vergadering van de AOb over de relatie tussen het CAO-beleid en het kabinetsbeleid. Inleiding door Henk van der Kolk.

Zaterdag

5 oktober, 11 uur, De Bonte Koe, Spilsluizen 9 in Groningen. Congres van het Noorden: Economie in 2020. Georganiseerd door politieke jongerenorganisaties. Met onder andere minister De Geus en de kamerleden Hofstra en Teeven. Agnes Jongerius houdt een inleiding over de toekomst van de economie. Meer informatie bij Hans Mojet, 050-5731418 of Jeanette Kras, 06-18491585.

© 2002 FNV