---

Ministerie van Defensie



---

Verleden herleeft tijdens open huis landmacht

29-09-2002

Rond de zeventienduizend bezoekers kwamen gisteren (28 september) naar het open huis van het Opleidings- en Trainingscentrum Vuursteun op de Legerplaats bij Oldebroek in t Harde. De kennismakingsdag stond niet alleen in het teken van modern materieel als de Fennek, Sperwer en de spiksplinternieuwe Duitse Pantzerhaubitze 2000. Publiekstrekker nummer één was de Groninger Vereniging van Artillerietraditie. Met perfecte demonstraties nam ze het publiek mee terug in de tijd. Een ideale combinatie, want de veldartillerie viert dit jaar haar 325-jarig bestaan. Verleden, heden en toekomst van het Korps gingen naadloos in elkaar over.

Het hele arsenaal historische geschut van de vereniging, beheerd door de Stichting voor Historie van de Koninklijke Nederlandse Veldartillerie 1812 1912, passeert op de hei de revue. Getrokken door Groninger paarden, van oudsher het artilleriepaard volgens Huib Gerard Nijholt, treden eerst de zes replicas van de Coehoorn-mortieren (model 1780) aan. De frontman van deze club enthousiastelingen heeft deze stukken eigenhandig gebouwd, net als de twee 4-ponder houwitsers (model 1860) en het kwartet 6-Veld kanonnen uit 1895. Ik heb daarvoor de oude tekeningen van het legermuseum gebruikt. Aan de hand van die gegevens heb ik de mortieren, voor- en achterladers in elkaar gezet.

Tussen de optredens van het antieke geschut door was het de beurt aan de hedendaagse artillerie. Als eerste traden de rode baretten met hun 81 mm L16 mortieren aan. Vervolgens mochten de M109s hun kunnen vertonen. Met doffe dreunen namen de zes houwitsers diverse doelen onder vuur. Het sluitstuk vormde de Duitse Pantzerhaubitze 2000. Twee van deze hypermoderne voertuigen gaven een indrukwekkende demonstratie weg.

Waar de oude M109 minuten nodig hadden om in stelling te komen, stopten hun mogelijke opvolgers simpelweg, oriënteerden zich in no time, draaiden de geschutkoepels en brachten vuur uit. Volledig automatisch werd de loop daarop weer in transportstand gebracht en weg waren ze. Voor de vijand doorheeft wie of wat hem beschiet, nemen de Duitsers al nieuwe posities in. Likkebaardend en met ontzag werd er door de vele aanwezige generaties (oud) artilleristen naar dit optreden gekeken. Hetzelfde gold voor de Sperwer. In een boogtent toonde eerste luitenant Fred Kerkhof van 101 RPV batterij beelden gemaakt door het onbemande verkenningsvliegtuigje. Ik heb hier al een veteraan gehad die maar wat graag over dit systeem in Nieuw-Guinea had beschikt.

Naast vragen of het vliegtuig niet defect raakt als het hardhandig terugkeert op moeder aarde en waar de piloot zit, kreeg de commandant van het eerste peloton ook bijzondere verzoeken. Een 13-jarige, blinde jongen wilde heel graag het toestel voelen om zo een beeld te krijgen hoe de Sperwer eruit ziet. Daarnaast vond hij het geweldig om zelf aan een propeller op de proefopstelling te draaien. Zodoende kon die knul echt de lucht voelen verplaatsen. Ook wachtmeester Van den Hoven sprak lovend over het open huis. Het was hier op de Legerplaats al ruim voor de poorten om tien uur officieel open gingen al druk.