---

Ministerie van Defensie



---

foto: Hercules keert terug na

Hercules op de terugweg naar Nederland

29-09-2002

De taak van de Nederlandse C-130 Hercules in Kirgizië zit er na zes maanden op. Vanmorgen (29 september) vertrok het toestel met dertig man aan boord van het vliegveld Manas, nabij de hoofdstad Bishkek, richting thuisbasis Eindhoven. De Joop Mulder komt daar morgen (30 september) aan na een tussenlanding in de Turkse badplaats Trabzon.

Het Nederlandse transportvliegtuig maakte samen met een Noorse en een Deense C-130 deel uit van de European Participating Air Force (EPAF), die wordt ingezet ten behoeve van Operatie Enduring Freedom in Afghanistan. Detachementscommandant majoor Koen Ammerlaan meldde vlak voor het instappen dat 334 Squadron 75 vluchten heeft uitgevoerd, waarbij in 423,4 uur liefst 1.365.000 pond vracht en 724 mensen zijn vervoerd van en naar diverse velden in onder meer Pakistan, Afghanistan en Oezbekistan.

De Nederlandse inbreng in Enduring Freedomis met het vertrek van de Hercules zeker niet beëindigd. Vanaf dinsdag neemt een squadron van Noorse, Deense en zes F-16s van de vliegbasis Volkel de patrouilletaken over van een Franse eenheid. In totaal zullen ongeveer 150 Nederlandse militairen op Manas verblijven. Ook is inmiddels een KDC-10 tankvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht gearriveerd, dat de jachttoestellen in de lucht van brandstof zal voorzien. Er moet immers zeven dagen in de week de klok rond worden gevlogen om de grondtroepen in Afghanistan bij te staan. (fotos: Hennie Keeris) foto: Hercules keert terug na

Gerelateerde pagina's

* Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme