Ingezonden persbericht

TT Circuit Assen, 29 sept. 2002



Henk van de Lagemaat (250cc) en Barry Veneman (Supersport) pakken wegracetitels op TT Circuit Assen

Voor 4500 bezoekers hebben Henk van de Lagemaat (Everdingen) en Barry Veneman (Dalfsen) zondag op het TT Circuit Assen de Nederlandse wegracetitels in respectievelijk de 250cc en Supersport naar zich toegetrokken. De wedstrijden, georganiseerd door de SMA (Stichting Motorwegraces Assen) kenden een spannend verloop. In enkele klassen werd de beslissing uitgesteld tot 20 oktober, wanneer op het circuit Francorchamps in België de laatste ONK-race van het seizoen wordt gehouden.

De strijd in de 125cc was er echt een die onderstreepte dat de coureurs de spanning van het kampioenschap duidelijk voelen. De lijstaanvoerder in de strijd om de open Nederlandse titel, Harald de Haan uit Hattem kwam al in de beginfase van de race ten val en dat was een dure val. De Haan had elf punten voorsprong in de titelstrijd op Randy Gevers (Berlicum). Voor De Haan was het dus een kostbare val. Maar Gevers kon daarvan niet profiteren, want hij kwam later in de race ook ten val. De derde man in de tussenstand, Raymond Schouten (Waardhuizen) leek daarom de aangewezen man om het optimale voordeel uit het falen van de leiders te putten.

Maar ook hij ging de mist in. Schouten was te snel weg bij de start en kreeg twintig seconden straftijd toebedeeld. Daarmee viel hij flink terug.

Uiteindelijk kwam hij door die strafseconden op de derde plaats terecht, terwijl Schouten als tweede werd afgevlagd.

Een protest dat door Schouten werd ingediend had geen resultaat.

De winst was voor Jarno van der Marel uit s Gravenzande.

De titel wordt overigens op 20 oktober op het circuit van Francorchamps in België beslist.

Ook de Superstock kende een bijzonder verloop. Titelkandidaat Arno Slabbekoorn ( s Heer-abtskerke), die acht punten voorsprong had op Richard Fluttert (Hengelo) kon zich lange tijd handhaven in de kopgroep die maar liefst zeven coureurs telde. Maar bij het ingaan van de elfde ronde trok Slabbekoorn zijn motor onderuit en verspeelde daarmee zijn kampioenskans volledig. Richard Fluttert profiteerde optimaal en wist niet alleen de overwinning voor zich op te eisen, maar ook het Nederlands kampioenschap in de Superstock naar zich toe te trekken.

Na de race tekende Raymond van der Molen nog protest tegen de technische staat van de motor aan, maar de technische jury kon niets onreglementairs vinden en zo werd Fluttert verrassend kampioen.

De Supersportklasse werd in twee gedeelten verreden, nadat Mile Pajic (Terborg) zijn motor opblies en in de Veenslang een fors oliespoor achterliet. Na zeven ronden werd de race afgevlagd. Toen lag titelkandidaat Barry Veneman aan de leiding, voor Torleif Hartelman (Hengelo Gld.) en Harry van Beek (Wezep).

In het tweede gedeelte kon Veneman zijn leidende positie behouden en als kampioen worden afgevlagd.

Zoals de raceliefhebbers al hadden verwacht was het in de 250cc Henk van de Lagemaat, die de titel greep. Het was zijn derde op rij in de kwartliterklasse.

Voor Van de Lagemaat was het niet zozeer de dagwinst die hem interesseerde, maar meer de rondetijden. Ik heb getracht zo lang mogelijk snelle ronden te draaien en dat is mij uitstekend gelukt , zei hij na afloop.

Van de Lagemaat onderstreepte dat door twee ronden voor het einde de snelste ronde te draaien: 1.24.264.

Dat de snelle ronden hun vruchten afwierpen kwam aan het eind van de race duidelijk naar voren. Tweede man Stuart Voskamp (Naaldwijk) had een achterstand van maar liefst 13 seconden.

De rentree van Jarno Janssen (Helenaveen) liep uit op een teleurstelling. Janssen kreeg op de geleende Aprilia van Rob Filart te kampen met pech en staakte de strijd.

De Duitser Stefan Meines is Nederlands kampioen geworden in de klasse Supermono.

De titel in zijspanklasse wordt over drie weken in Francorchamps beslist. In Assen won de combinatie Molyneux/Hallam uit Engeland, terwijl Wim Verweijmeren en Bernold van Schagen als beste Nederlanders op de derde plaats eindigden. De leiding in de zijspanklasse is in handen van Paul en Rene Steenbergen, die zondag in Assen vijfde werden.

De twee races in de BMW Boxer Cup leverden winst op voor Eric le Jeune.


---

*