Gemeente Hoorn


Studietoelage voor het schooljaar
2002-2003

Persbericht d.d.: 30 september 2002

Zodra een kind de basisschool verlaat en naar het algemeen voortgezet onderwijs gaat, krijgen de ouders te maken met kosten voor bijvoorbeeld het reizen, boeken, schriften, pennen, tas, agenda en dergelijke. Wanneer een kind 16 jaar wordt, betalen zij ook het wettelijk lesgeld. Voor een tegemoetkoming in deze kosten kan men een aanvraag indienen bij de Informatie Beheer Groep te Groningen. Informatie, folders en formulieren voor deze aanvragen zijn verkrijgbaar bij de balie van de afdeling Sociale Zaken in het stadhuis van Hoorn.

Inwoners van de gemeente Hoorn kunnen voor het schooljaar 2002-2003 ook een beroep doen op het gemeentelijk studiefonds. Of men voor een gemeentelijke studietoelage in aanmerking komt, is onder meer afhankelijk van het bruto-inkomen van de ouders of verzorgers en de stagevergoeding van het studerende kind. Een bijdrage uit dit fonds wordt alleen verleend wanneer de opleiding door het Rijk gesubsidieerd én erkend is, tot en met mbo-niveau.

Wie recht heeft op een studietoelage volgens de Wet Tegemoetkoming Studiekosten (WTS) of een studiefinanciering volgens de Wet Studiefinanciering (WSF 18+) kan, mits er onder andere aan de inkomenseisen wordt voldaan, ook in aanmerking komen voor het gemeentelijk studiefonds.

Andere mogelijkheden

In sommige gevallen is het ook mogelijk om voor het gemeentelijk studiefonds in aanmerking te komen als er geen vergoeding van de Informatie Beheer Groep mogelijk is. Hierbij valt te denken aan jongeren die een beroepsbegeleidende leerweg volgen, dat wil zeggen vier dagen werken en een dag naar school.

Voltijdsstudenten die een hbo-opleiding volgen, nog geen 18 jaar zijn en hun studiebeurs én OV-studentenkaart per 1 oktober 2002 krijgen, kunnen ook een aanvraag indienen voor de kosten van de tussenliggende 6 weken. Het zijn voornamelijk de reiskosten die de eerste 6 weken een zware financiële druk leggen op het inkomen. Over die periode moet wel een aanvraag tegemoetkoming studiekosten ingediend zijn bij de Informatie Beheer Groep.

De maximale bijdrage voor het schooljaar 2002-2003 is vastgesteld op ¤ 1012,30. Men kan een aanvraag voor het komende schooljaar indienen tot 1 juli 2003. Het aanvraagformulier voor het gemeentelijk studiefonds is verkrijgbaar bij de balie van de afdeling Sociale Zaken in de hal van het stadhuis. De balie is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot15.00 uur en op donderdagavond van 18.00 uur tot 20.00 uur. Wie vragen heeft over het gemeentelijk studiefonds kan (0229) 252522 bellen.

---
Laatste wijziging deze pagina: 1 oktober 2002