NED. VER. VOOR DE SIGARENIND

Nieuwe waarschuwingen sigaren buitenproportioneel

Op grond van het Aanduidingenbesluit Tabaksproducten worden verpakkingen van sigaren vanaf 30 september 2002 voorzien van een tweetal nieuwe, grote gezondheidswaarschuwingen. Bedoelde waarschuwingen beslaan 30% van de voorzijde respectievelijk 40% van de achterzijde van de verpakking, beide met een maximum van 22,5 cm2. Verpakkingen voorzien van de nieuwe waarschuwingen zullen vanaf medio oktober 2002 in de handel verschijnen. Nederland is hiermee de eerste lidstaat van de Europese Unie die de Richtlijn inzake de productie, presentatie en verkoop van tabaksproducten uit 2001 voor alle tabaksproducten heeft geïmplementeerd.

Verpakkingen van sigaretten en shag worden in Nederland reeds vanaf 1 mei 2002 van nieuwe waarschuwingen voorzien. In het Aanduidingenbesluit Tabaksproducten (Staatsblad 83, 2002) geeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan, dat 'de breedte van het sigarenassortiment, de honderden verpakkingen en verpakkingsformaten, de relatief kleine productieseries en de lage omloopsnelheid', waardoor 'landspecifieke vereisten zoals waarschuwingen pas in het laatste stadium van het productieproces kunnen worden aangebracht', aanleiding zijn geweest om het besluit voor sigaren 5 maanden later in werking te laten treden.

Ir. Marcel H.J.M. Crijnen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor de Sigarenindustrie, constateert dat de Nederlandse overheid hiermee slechts beperkt rekening houdt met de specifieke kenmerken van de sigarenroker: 'Meer dan 90% van de sigarenrokers zijn volwassen mannen boven de 25 jaar, die gemiddeld slechts 1 of enkele sigaren per dag roken. Wij onderschrijven dat de sigarenroker geïnformeerd dient te worden over de mogelijke risico's verbonden aan het roken van sigaren. Echter, de oppervlakte-eis voor de waarschuwingen (max. 22,5 cm2) en de uitvoering daarvan (een zwarte tekst op een witte achtergrond, omgeven door een zwart kader) staan in geen verhouding tot het doel van de waarschuwing, zoals gezegd de sigarenroker te informeren over de gezondheidsrisico's die verbonden zijn aan het roken van sigaren'.


------
Nederlandse markt
In 2001 werden in Nederland zo'n 515 miljoen sigaren gerookt, circa
1,9% van de totale Nederlandse consumptie van tabaksproducten. De Nederlandse sigarenindustrie produceerde in 2001 2.241 miljoen sigaren, en is daarmee na de Verenigde Staten van Amerika de grootste producent van sigaren ter wereld. Er werden in 2001 ruim 1,9 miljard sigaren geëxporteerd, waarmee Nederland veruit de grootste exporteur van sigaren ter wereld is.