KLM

02/051 Joint Persbericht

KLM AIRCARES STEUNT VERBETERING POSITIE
VROUWEN EN KINDEREN IN AFGHANISTAN

AMSTELVEEN, 30 september 2002 - KLM AirCares ondersteunt in het laatste kwartaal van 2002 het Moeder en Kind Gezondheids-project van de Rode Kruis/Rode Halvemaan-organisatie in Afghanistan. Als gevolg van de decennia lang durende oorlogssituatie in Afghanistan en het ontbreken van basisonderwijs en -zorg voor vrouwen, sterft 1 op de 4 Afghaanse baby's voor de 5e verjaardag.

De meeste kinderen sterven als gevolg van relatief simpel te behandelen ziekteverschijnselen als diaree, ademhalingsinfecties en bronchitis. De oorzaak is bijna altijd dat de moeders simpelweg niet weten hoe ze voor hun kinderen moeten zorgen, omdat ze dat nooit is geleerd. Om dezelfde reden komen veel vrouwen tijdens of na de zwangerschap zelf in gezondheidsproblemen. Ieder halfuur sterft er in Afghanistan een vrouw als gevolg van zwangerschapscomplicaties.

De Rode Kruis/Rode Halvemaan-organisatie in Afghanistan is vastbesloten om de achterstandssituatie en verwaarlozing van Afghaanse vrouwen te bestrijden en hen een volwaardige plaats in de samenleving terug te geven. Daarmee zal tevens de zorg voor henzelf en hun kinderen verbeteren. De organisatie heeft over het hele land verspreid 48 klinieken, waarin nu Moeder en Kind Gezondheids-punten (MKG-punten) worden ingericht. In zo'n 26 klinieken bestaat inmiddels zo'n MKG-punt. Hier worden Afghaanse vrouwen vrijwillig opgeleid tot traditionele vroedvrouwen, om voor en na de bevalling zorg te bieden en bij te dragen aan een veilige bevalling. Aanvullend zorgen reizende trainingsteams door het hele land voor basis-informatieprogramma's over borstvoeding, gezond voedsel, hygiëne, baby- en kinderverzorging, verloskunde en gezinsplanning. Bijkomend effect is dat de basis wordt gelegd voor een inhaalslag bij vrouwen, na de decennia lange verwaarlozing en onthouding van onderwijs.

Met uw steun via KLM AirCares kunnen de Afghaanse vrouwen zelf - gesteund door Rode Kruis/Rode Halvemaan - hun eigen achterstandssituatie en de zorg voor hun kinderen verbeteren. De donatie voor AirCares is met ingang van dit project sterk vereenvoudigd. Op alle KLM-vluchten langer dan 60 minuten wordt u de mogelijkheid geboden bij de taxfree-trolley met uw creditcard 10, 20, 30 of 50 euro (of een combinatie van deze bedragen) aan AirCares te doneren.

AirCares is het liefdadigheidsprogramma van KLM en Northwest Airlines, waarbij ieder kwartaal een nieuw project van een liefdadigheidsorganisatie wordt gesteund.

AMS/DR/DdG

KLM CORPORATE COMMUNICATIONS (AMS/DR)
Marjolein Schotel
Media Relations
tel: 31-20 649 45 45
fax: 31-20 648 80 92
Email: secr.mediarelations@klm.com