Wageningen Universiteit

Persbericht

30 september 2002, nr. 057

Rapport Wageningse Wetenschapswinkel schetst toekomstscenario's

Jeugddorp De Glind is op zoek naar een nieuwe toekomst

Het Jeugddorp De Glind bij Barneveld oriënteert zich op de toekomst. De Glind is een kleine kern met circa 200 inwoners in het midden van de Gelderse Vallei. In het dorp worden al sinds het begin van deze eeuw jongeren opgevangen in gastgezinnen, wat het dorp een uniek karakter heeft bezorgd. Lange tijd werd De Glind dan ook gezien als 'de stichting' of 'het internaat, door de aanwezigheid van de Rudolphstichting. Het dorp kent een afwijkende bevolkingsopbouw, heeft veel tijdelijke bewoners en heeft een relatief riant voorzieningenniveau. Veranderingen in de jeugdzorg leiden echter tot druk op de sociale samenhang in het dorp en op het voorzieningenniveau. Om de inwoners van De Glind de mogelijkheid te bieden hun toekomst mede vorm te geven hebben De Rudolphstichting en de Stichting Bredervoort de Wetenschapswinkel van Wageningen UR verzocht om de huidige ontwikkelingen in kaart te brengen en enkele toekomstscenario's te schetsen. Het resulterende onderzoeksrapport 'De Glind in de toekomst!' wordt woensdag 9 oktober aangeboden aan de loco-burgemeester van Barneveld, tijdens een workshop over de toekomst van het jeugddorp.

De idealistische dominee R.J.W. Rudolph (1862-1914) nam het initiatief om kinderen op te vangen die niet in het ouderlijk milieu konden opgroeien. De kinderen werden in het begin van deze eeuw opgevangen op boerderijen, later in groepshuizen en inmiddels zijn er voornamelijk gezinshuizen. Hierbij draaide het hele gezin van de zorgaanbieders ook mee in de zorg voor de kinderen. Zo ontstond een woonwerkgemeenschap, waarin de opgenomen kinderen werden behandeld als 'eigen' kinderen. Een groot deel van het dorp heeft nu als bestemming 'jeugddorp'. Deze bestemming bestaat nergens anders in Nederland. Het bestemmingsplan staat geen verdere uitbreiding van De Glind toe. Het dorp ligt op de grens van maar liefst vier gemeenten en twee provincies, waardoor het voor de inwoners moeilijk is alle regelingen te overzien.

In het Wetenschapswinkelrapport zijn vier toekomstscenario's uitgewerkt, met name voor de consequenties voor de 'leefbaarheid' van het dorp. Hiermee kunnen de inwoners gefundeerd hun eigen toekomstvisie ontwikkelen. Het belang hiervan is onlangs nog onderstreept door de Provinciale Staten van Gelderland die de gemeente Barneveld verweten zich te afzijdig te houden van de veranderingsprocessen in De Glind.