Gemeente Leiden

Extra ambulances op komst

Donderdag 26 september jl. hebben de heer Hendriks (voorzitter van de Raad van Bestuur van Zorg en Zekerheid) en gedeputeerde mevrouw van Ruyven (portefeuille houder Zorg van de provincie Zuid-Holland) gezamenlijk toegezegd dat er in de regio Hollands-Midden zo snel mogelijk 4 extra ambulances zullen komen. Uit onderzoek blijkt dat deze extra ambulances nodig zijn om aan de totale vraag (spoedvervoer én niet-spoedeisend vervoer) naar ambulancevervoer in deze regio te kunnen voldoen. De provincie stelt op zo kort mogelijke termijn een nieuw provinciaal ambulancespreidingsplan vast. De zorgverzekeraars zullen de noodzakelijk financiën beschikbaar stellen.

In afwachting van de concretisering van deze toezegging, blijft de CPA noodgedwongen beperkingen opleggen aan het niet-spoedeisende vervoer buiten kantooruren van, naar en tussen ziekenhuizen. Hierdoor kan het probleem van oneigenlijk bezette ziekenhuisbedden ontstaan. De spoed-ambulancezorg via 112 is niet in gevaar.

De toezegging van de regionale Zorgcommisie volgde op het urgente verzoek van het bestuur van de Centrale Post Ambulancevervoer (CPA) aan zorgverzekeraars, provincie en ambulancediensten om een oplossing te vinden voor het tekort aan ambulances in de regio. De kern van het probleem is dat de CPA ten alle tijden het spoed-ambulancevervoer voor 112-meldingen prioriteit geeft terwijl tegelijkertijd de vraag naar niet-spoedeisende ambulancevervoer steeds groter wordt. Resultaat is dat er de afgelopen maanden een toenemend tekort ontstaan is aan beschikbare ambulances voor het vervoer van patiënten van, naar en tussen ziekenhuizen.

Het tekort wordt veroorzaakt door het achterblijven van de noodzakelijke aanpassingen van de wettelijke regelingen die een adequate financiering van de ambulancezorg mogelijk moeten maken. Omdat de ambulancezorg, net zoals ziekenhuiszorg, gebudgetteerd is, mogen ambulancediensten niet meer patiënten vervoeren dan is afgesproken met de zorgverzekeraars die de ambulancezorg financieren.

De Centrale Post Ambulancevervoer (CPA), die wettelijk verantwoordelijk is voor de regie over de ambulances in de regio Hollands-Midden, heeft daarom noodgedwongen beperkingen moeten opleggen aan de ziekenhuizen die hun patiënten willen laten vervoeren.

Nadere toelichting

Het Bestuur van de CPA ,dat bestaat uit de portefeuillehouders zorg van de 35 gemeenten in de regio Hollands-Midden, heeft naar aanleiding van het tekort aan ambulances, reeds in 2001 een onderzoek laten verrichten, om mogelijke oorzaken en oplossingen voor dit probleem te vinden.

Uit dit onderzoek, in de wandelgangen het Botter/Tympaan onderzoek, is onomstotelijk gebleken dat de regio Hollands-Midden buiten kantooruren vier extra ambulances zou moeten kunnen inzetten om alle vraag naar ambulancevervoer te kunnen beantwoorden.

Pogingen om deze extra ambulances beschikbaar te krijgen zijn tot op heden stuk gelopen op verschillen van mening tussen zorgverzekeraars en provincie. Betrokkenen verschillen van mening over wie eindverantwoordelijk is voor de definitieve oplossing van het probleem. Zorgverzekeraars wachten op het definitieve landelijke plan voor de verdeling van ambulances en de provincie, die de spreiding van ambulances voorschrijft en de vergunningen voor het rijden met ambulances verstrekt, wacht een nader standpunt van de minister van VWS af waarin duidelijk wordt wie uiteindelijk de totale regie over de ambulancezorg gaat krijgen.

De verwachting is dat een definitieve wettelijk regeling inzake de regie over de ambulancezorg op zijn vroegst in 2004 van kracht zal worden.

De toezegging van de leden van de Zorgcommissie is een belangrijke stap voorwaarts bij de oplossing van het tekort aan ambulancevervoer dat in de regio Zuid-Holland beschikbaar is.