Provincie Noord-Brabant


Provincie Noord Brabant

Brabantlaan 1

Postbus 90151

5200 MC 's-Hertogenbosch

Telefoon (073) 681 28 12

Fax (073) 614 11 15

info@brabant.nl

www.brabant.nl

Bank ING 67.45.60.043

Postbank 1070176

Persbericht





Energieopslag in bodem Eindhoven



Philips, Brabant Water en de Provincie Noord-Brabant hebben vrijdag 27 september een overeenkomst getekend voor een gezamenlijk onderzoek naar de effecten van energieopslag in de bodem. Het onderzoek richt zich op de mogelijke effecten op de kwaliteit van het grondwater bestemd voor grondwaterwinning. Bovendien brengt het onderzoek ook de samenwerking tussen partijen in beeld op het terrein van energieopslag en waterwinning.


Philips wil bij de inrichting van de High Tech Campus voldoen aan hoge normen als het gaat om energiegebruik. Voor de koeling en verwarming van de geplande gebouwen wilde Philips graag gebruik maken van energieopslag in de Eindhovense bodem. De campus is echter gelegen in het grondwaterbeschermingsgebied van waterwinning Aalsterweg. In dit gebied zijn door de provincie strenge eisen gesteld aan activiteiten die de kwaliteit van de bodem bedreigen. Omdat effecten voor de lange termijn van energieopslag nog niet duidelijk zijn is energieopslag in deze gebieden in principe niet toegestaan.


De provincie Noord-Brabant en Brabant Water vinden het verantwoord dat onder voortdurende controle op het terrein een koude/warmte-opslag wordt toegepast. Daarom krijgt Philips nu een tijdelijke vergunning en wordt tijdens de toepassing van het systeem een dubbel beveiligingssysteem gehanteerd.


Toename

Inmiddels zijn in Brabant al zo'n vijftig systemen operationeel bij grotere bedrijven en openbare voorzieningen. Verwacht wordt dat de komende jaren dat aantal stijgt met minimaal 15 per jaar. Als deze systemen ook voor kleine particulieren toegankelijk worden kunnen daar nog eens enkel tientallen














systemen per jaar bij komen. De provincie wil het onderzoek ook gebruiken om te verkennen wat een dergelijke stijging kan betekenen voor de kwaliteit van het grondwater en de beschikbare ruimte voor grondwaterwinning.