Politie Amsterdam-Amstelland

Grote verkeerscontrole

Foto: Cokkie Toorenspits

30-9-2002. In de nacht van vrijdag op zaterdag vond een grote verkeerscontrole plaats op de Marnixstraat. Er werden tijdens deze actie, waarbij 120 opsporingsambtenaren waren betrokken 476 voertuigen gecontroleerd. 29 bestuurders werden aangehouden en er werd ruim 500 keer proces-verbaal opgemaakt. De politiemensen van het binnenstadsdistrict die de controle organiseerden werden ondersteund door de Verkeersdienst, hondengeleiders, Ongevallendienst, Vreemdelingendienst en diverse ondersteunende diensten. Daarnaast werden zij bijgestaan door personeel van de Rijks Verkeersinspectie, Radiocontroledienst en de Koninklijke Marechaussee.

Er werden tijdens de actie 233 bekeuringen uitgeschreven. Veel daarvan hadden betrekking op het niet kunnen tonen van het rij- of kentekenbewijs en 38 bestuurders hadden hun autogordel niet om. 22 bestuurders bleken te diep in het glaasje gekeken te hebben. De hoogst "scorende" blies 630 ugl ofwel 1.4 promille. Van drie bestuurders werd direct het rijbewijs ingevorderd. Drie personen bleken te worden gezocht en er werd 1500 euro aan openstaande boetes geïnd. Vier auto´s werden in verband met technische gebreken van de weg gehaald.

Bij een gerichte taxicontrole werden 52 taxis gecontroleerd. Dit leverde 13 keer een bekeuring op voor diverse overtredingen. Daarnaast werd er nog gecontroleerd op het overtreden van de maximumsnelheid op de Nassaukade en de Rozengracht. Daar werden 240 snelheidsovertreders vastgelegd op de gevoelige plaat. De hoogste snelheid bedroeg 79 kilometer per uur, terwijl 50 is toegestaan. Een politiespeurhond heeft 12 auto´s doorzocht. Hierbij werd slechts één keer een minimale hoeveelheid hasj aangetroffen.

:

---

Stoffelijk overschot vermiste man
30-9-2002. Zondagmiddag even voor halfvier trof de politie in de bosschages langs de Zeeburgerdijk ter hoogte van de Westelijke Merwedekanaaldijk het stoffelijk overschot aan van een man. Inmiddels is vastgesteld dat het om de 53-jarige Theo van der Veer uit Huizen gaat die sinds 11 september als vermist te boek stond. Er zijn geen sporen aangetroffen die wijzen op een misdrijf.


---

Schietpartij: zwaargewonde
30-9-2002. Zaterdagavond raakte in een horecagelegenheid aan de Elandsgracht een 31-jarige man zwaargewond toen hij door een aantal kogels werd getroffen. Rond kwart voor elf kwam er een onbekende man de zaak binnen, waar op dat moment ongeveer zes personen aanwezig waren. Vrijwel onmiddellijk trok hij een vuurwapen en begon te schieten. Het slachtoffer werd meerdere keren geraakt. De schutter wist te ontkomen.Het slachtoffer werd naar een ziekenhuis vervoerd, waar hij in kritieke toestand werd opgenomen. Zijn situatie wordt inmiddels stabiel genoemd.

Het onderzoeksteam is op zoek naar getuigen en/of mensen die informatie hebben die kan leiden tot de oplossing van dit misdrijf. Met name over de vluchtroute of de vluchtwijze is nog weinig bekend. Mensen die iets weten wordt verzocht contact op te nemen met: (020) 559 2321

---

Overval winkel
30-9-2002. Zaterdagavond rond halftien werd een winkel aan het Hugo de Grootplein overvallen. Een onbekende man kwam de zaak binnen, bedreigde een medewerker met een vuurwapen en eiste geld. Daarna verdween de dader met onbekende buit.

---

Overval winkel
30-9-2002. Zaterdagavond rond halftien werd een winkel aan het Hugo de Grootplein overvallen. Een onbekende man kwam de zaak binnen, bedreigde een medewerker met een vuurwapen en eiste geld. Daarna verdween de dader met onbekende buit.

---

Brand door hennep
30-9-2002. Zaterdagavond rond kwart voor negen rukten brandweer en politie uit naar een brand in een woning aan de Admiralengracht. De brandweer had het vuur snel onder controle en kon erger voorkomen. De schade bleef beperkt tot de ruimte waar de brand ontstond. De 57-jarige bewoner werd met ademhalingsproblemen opgenomen in een ziekenhuis. De brand bleek te zijn ontstaan in een ruimte waar een hennepkwekerij was ingericht. De oorzaak is vermoedelijk kortsluiting in de installatie. Er werden 568 hennepplanten aangetroffen en in beslag genomen. De kwekerij werd ontmanteld. Naar de betrokkenheid van de bewoner wordt een onderzoek ingesteld.


---

Controle zwaar vervoer
30-9-2002. Vrijdagnacht en zaterdagochtend heeft een speciale zwaar vervoercontrole plaatsgevonden op de rijksweg A9. Motorrijders van de Verkeerspolitie begeleidden 65 voertuigen naar de controlelocatie. Hier stonden politiemensen en personeel van de Rijksverkeersinspectie en douane klaar om de controles uit te voeren. Er werden 36 bekeuringen uitgeschreven, met name voor het overtreden van de Arbeidstijdenwet, de Wet Goederenvervoer, de Wegenverkeerswet en de Belastingwet. Vijf chauffeurs kregen behalve een proces-verbaal ook een rijverbod omdat ze te lang achter het stuur hadden gezeten. Bij een Duitse chauffeur werd een vals document aangetroffen, hij moest direct 1320 euro (2904 gulden) betalen.


---

Vuurwapens
30-9-2002. Vrijdagavond rond kwart voor tien heeft het Horeca Interventie Team samen met personeel van het wijkteam Ganzenhoef een inval gedaan in een buurthuis in Amsterdam-Zuidoost. Hierbij werden drie vuurwapens en een hoeveelheid verdovende middelen aangetroffen. Bij de vuurwapens werd bijbehorende munitie aangetroffen. De verdovende middelen maken vermoedelijk deel uit van een handelsvoorraad. Er werden 6 personen aangehouden. De politie zal bij de burgemeester een voorstel tot sluiting indienen.


---