NMBS

28.09.02

TTB-dag valt in de smaak

Vandaag vond de twintigste editie van Trein-Tram-Busdag plaats, georganiseerd door de vier openbaar vervoermaatschappijen (NMBS, MIVB, De Lijn en TEC). Dit jaar was de belangstelling erg verschillend in de landsgedeelten: in Vlaanderen waren er meer deelnemers dan verleden jaar, in Brussel en Wallonië minder.

In de late namiddag werd het aantal verkochte TTB-tickets op ongeveer 35 000 geschat, wat 15% minder is dan een jaar eerder. Het groter aantal reizigers en het kleiner aantal tickets lijken moeilijk te rijmen. In ieder geval waren er veel klanten op pad met andere (voordelige) formules. en moet ook niet vergeten dat kinderen jonger dan 12 jaar, vergezeld door een betalende reiziger, gratis sporen en dat 65-plussers slechts EUR 2,5 betalen voor een heen-en terugrit.

Dit jaar werd een nieuwe formule toegevoegd aan het TTB-gamma: het Regionaal TTB-ticket. Daarvan gingen er ongeveer 1500 exemplaren de deur uit. Met die formule kon men een heen-en terugreis van samen maximum 100 km maken tussen twee Belgische stations én onbeperkt gebruik maken van bus, tram en metro. De regionale vervoermaatschappijen hadden hier een grotere rol te spelen dan in de klassieke TTB-formule.

De kust was vandaag weer bijzonder populair. Vooral de treinen op de as Hasselt/ Luik-Leuven brachten veel reizigers naar hoofdzakelijk Oostende en Blankenberge. De Kusttram reed aan een 10-minutenfrequentie i.p.v. 15 minuten.

De Week van de Vervoering had als afsluiter Transcity 2002 in petto. Diverse artiesten (jazzmuzikanten, klassieke muzikanten, dansers,...) lieten het publiek delen in hun passie in de stations en de treinen op de spooras Antwerpen-Brussel-Charleroi.

In Brugge namen veel TTB-ers de bus naar het centrum voor een bezoek aan het centrum of een van de Brugge 2002-activiteiten. De Lijn legde er drie extra bussen in om de toevloed te verwerken.

In Gent was het voor De Lijn 30% drukker dan op een doorsnee zaterdag. Vooral het stadscentrum en de Korenmarkt kenden veel succes. Op lijnen
1 en 2 werden maximaal trams ingezet.


In het Antwerpse namen veel TTB-ers de bus vanuit de Noorderkempen naar Antwerpen. Trekpleisters daar waren het Middelheimpark, het Bouwcentrum (antiekbeurs), het oude stadscentrum en het Wijnegem Shoppingcenter. Een duizendtal deelnemers maakte gebruik van hun TTB-korting in de Zoo.

In Limburg zag De Lijn veel volk op de bussen naar Bokrijk en Maastricht en in Genk en Hasselt. In Vlaams-Brabant bracht De Lijn extra veel mensen naar de stations Brussel-Noord, Brussel-Zuid en Leuven.

In Wallonië konden de musea in het centrum van Charleroi en Luik op veel belangstelling rekenen.

Zoals vorige keren toen TTB op een zaterdag werd georganiseerd trok ook Luxemburg-stad veel mensen. Vooral vanuit Antwerpen en Brugge werd geopteerd voor dit Belux-TTB-ticket. In totaal gingen er 1400 stuks over de toonbank.

Vooral in de Vlaamse en Brusselse grote stations vielen de talrijke groepen jongeren op.

De NMBS legde op de drukste lijnen 45 bijkomende treinen in om de extra toevloed aan reizigers te verwerken.

Als apotheose van de TTB-dag boden de partners om 18 uur een gratis voorstelling aan op het Spanjeplein, op twee stappen van het station Brussel-Centraal. Het publiek krijgt (kreeg) een uitgebreid programma voorgeschoteld met optredens van Belgische zangers en humoristen.

De laatste jaren nodigen de organisatoren van TTB de deelnemers uit om een tweede keer op stap te gaan met een TTB-promoticket. Mits betaling van een toeslag van EUR 6 kan men zijn TTB-ticket omruilen en er tussen 29 september en 31 oktober 2002 opnieuw een hele dag naar keuze op uit trekken met het openbaar vervoer.

© 2002 NMBS