Dienstenbond CNV

Instemming ABU CAO Uitzendkrachten
30-09-2002

Op 25 september jl. sloot de ledenraadpleging over het principe-akkoord voor de ABU CAO 2002. Een overgrote meerderheid van de uitgebrachte stemmen is positief. Daarmee is de ABU CAO Uitzendkrachten 2002 een feit, wat de CNV Dienstenbond betreft.

Uit de opmerkingen van leden lezen we de grote ergernis over de loondoorbetaling bij ziekte. Zowel de wachtdagen en de hoogte van loondoorbetaling worden vaak genoemd. Ook voor de CNV Dienstenbond is het een doorn in het oog, dat uitzendkrachten bij ziekte tekort wordt gedaan. Een onderwerp waar we dus veel energie in zullen steken bij de komende onderhandelingen.

Nu deze 'Tussen-cao' is goedgekeurd, zullen we ons de komende maanden richten op de cao vanaf 1 januari 2003. In de vorige Info hebben we u al bericht dat er veel ideeën zijn om de cao eenvoudiger te maken en gemakkelijker te controleren. Dat brengt een aantal zaken met zich mee.

Discussie met leden
Alle ideeën willen we samen met u vertalen in concrete voorstellen. Het betekent dat we u dit najaar weer zullen vragen om een oordeel te geven over concept-voorstellen. Maar we willen u er graag veel meer bij betrekken. Ook bij de discussie die voorafgaat aan het maken van voorstellen.
Om te beginnen organiseren we bijeenkomsten voor actieve leden in de Uitzendbranche. We willen daarbij tot een soort bestuur komen namens alle CNV-leden in de Uitzendbranche. Zoals het binnen de vakbondsdemocratie hoort, kortom. De eerstvolgende bijeenkomst van dit bestuur van CNV FLEX is op 3 oktober a.s. in Amersfoort. Interesse om te discussiëren en te beslissen over de inzet van de CNV Dienstenbond? Laat het weten!

Informatie uit onderzoek
In de tweede plaats ligt er al informatie die we goed kunnen gebruiken. De CNV Dienstenbond en andere cao-partijen hebben vorig jaar opdracht gegeven voor een studie door het Nederlands Economisch Instituut (NEI). De studie moest antwoord geven op de volgende vragen:


1. Wat is de stand van zaken van het gebruik van de cao voor uitzendkrachten?

2. Welke aanbevelingen kunnen worden gegeven over vorm en inhoud van een nieuwe cao voor uitzendkrachten, zodat deze beter past bij de verschillende uitzendkrachten en bureaus?

3. Welke aanbevelingen kunnen worden gegeven over vorm en inhoud van een nieuwe cao voor uitzendkrachten, zodat de cao begrijpelijker, beter uitvoerbaar en beter te handhaven is?
Het resultaat van de opdracht is een lijvig rapport met antwoorden op de vragen. Cao-partijen moeten daarmee dus aan de slag. Het rapport heeft een handzame samenvatting. Als u daar belangstelling voor heeft, laat het even weten. Dan sturen we dat naar u toe. Leden actief binnen CNV FLEX krijgen op korte termijn het hele rapport thuisgestuurd.

Uw stem
Belangrijker dan een rapport is natuurlijk uw inbreng uit de praktijk als CNV-lid. Laat van u horen en spreek collegas ook aan op het lidmaatschap van de CNV Dienstenbond. Met meer aangesloten leden kunnen we nog meer voor elkaar krijgen. Collegas kunnen vrijblijvend een informatiepakket aanvragen over het lidmaatschap via tel. nr. 023-5651052.

Tenslotte
Voor vragen of suggesties naar aanleiding van deze Info, kunt u contact opnemen met de onderhandelaar namens de CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via tel. nr. 023-5651052.