Socialistische Partij

SP vraagt Europese steun voor wapenembargo tegen Israel

30-09-2002 * In het Europees Parlement heeft SP-vertegenwoordiger Erik Meijer op 26-9-2002 bij de bespreking van het jaarlijkse verslag wapenexport opgeroepen tot steun voor het initiatief om geen wapens aan Israël te leveren en de doorvoer via Nederland te stoppen.

Meijer zei daarover het volgende: 'In Nederland steunt mijn partij, de SP, het initiatief van een groot aantal vredes- en ontwikkelingsorganisaties om door middel van een kort geding een wapenembargo tegen Israël in te stellen. Reden is de steeds verdergaande schending van mensenrechten door het Israëlische leger in de bezette Palestijnse gebieden en de daar aangerichte vernielingen. De resolutie van het Europees Parlement over het derde jaarverslag met betrekking tot de gedragscode wapenuitvoer gaat ervan uit dat het externe beleid van de Unie wordt geleid door de waarden van democratie en mensenrechten, en dat wapenuitvoer de instabiliteit in de regio niet mag versterken'.

'Vandaag is er bovendien een meerderheid voor het amendement dat militair-industriële betrekkingen met conflictpartijen in het Midden-Oosten afwijst. Ondertussen blijft de Nederlandse luchthaven Schiphol de tussenschakel en het middelpunt van de wapenhandel tussen de VS en Israel. Dit kan alleen maar leiden tot een enorme verbittering bij de slachtoffers, en daarmee tot verdere vergroting van de instabiliteit in de regio. Stelselmatige onderdrukking van de Palestijnen geeft alle aanleiding om in het kader van de Europese gedragscode vergunningen voor de export van wapens te weigeren'.

'Ik roep Raad en Commissie dringend op om de geweldsescalatie te helpen stoppen en acties van burgers tegen Israëlisch geweld in de Palestijnse gebieden te steunen', aldus Meijer.