Socialistische Partij

Europese werkgelegenheidspolitiek faalt

25-09-2002 * SP Europarlementariër Meijer onderschrijft de bevindingen van zijn Zweedse fractiegenoot Schmid uit de fractie van Verenigd Links dat het sociaal beleid in de Europese Unie faalt. In 2000 tijdens de Top van Lissabon werd onder druk van de kritiek op het ontbreken van een sociaal gezicht in Europa onder meer door minister president Wim Kok en ingezet op het sociaal Europa. Uit het rapport ´de balans van vijf jaar Europese werkgelegenheidspolitiek´ blijkt daar weinig van terecht gekomen.

De Europese Unie blijft daarmee trouw aan de traditie waaruit zij is ontstaan namelijk vanuit de wens van de grote internationale ondernemingen naar één onbelemmerde markt met een gemeenschappelijke munt. Grote ondernemingen drukken onder meer via de Europese Ronde Tafel een zwaar stempel op de Europese Unie. Al vanaf het begin nu 50 jaar geleden werd gevraagd om meer aandacht voor solidariteit met diegenen die nooit economische machtsposities zullen innemen. De vakbeweging riep om een 'Sociaal Europa' en door de Europese Raad, Commissie en het europees Parlement werd de indruk gewekt dat het sociale Europa in aantocht was. De Kritici maakten duidelijk dat het op de Sociale Top van Lissabon in 2000 niet ging over pensioenen, sociale uitkeringen, arbeidstijdverkorting, overheidsinvesteringen, versterking van de openbare diensten en economische stabiliteit in het belang van gewone Europese burgers , maar om flexibilisering van de arbeid, grootscheepse privatiseringen en hogere bedrijfswinsten om de concurrentie met Amerika en Japan aan te kunnen gaan.

Het sociaal beleid dreigt nu volstrekt ondergeschikt te worden gemaakt aan economisch beleid. Meijer is van mening dat zeker met de teruglopende economie en de groeiende werkloosheid de neo-liberale aanpak het recept voor een sociale ramp is. Terecht vindt de Zweedse fractiegenoot Schmid dat er in plaats van de centralistische aanpak van bovenaf waarbij de strijd tegen de werkeloosheid vooral aangepakt wordt door onbeperkte economische groei wat automatisch zou leiden tot vermindering van de werkeloosheid en een oplossing zou vormen voor alle sociale problemen, er een een sociaal beleid van onderaf door van de nationale, regionale en plaatselijke overheden en organisaties, tot stand moet komen. Hij werd daarin het Europees Parlement ondersteund door de SP.