Ingezonden persbericht

SuSE Linux 8.1 begin oktober in de winkel

Het resultaat van 10 jaar ervaring: comfort en optimale veiligheid voor computergebruikers

27 september 2002 - Vandaag maakt SuSE Linux, internationaal technologisch leider en solutions provider van open source besturingssystemen, bekend dat de nieuwste versie van Europa's populaire Linux-distributie in oktober beschikbaar komt. SuSE Linux 8.1 biedt een tot dusver ongekend hoge gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit. Dit stelt privé-gebruikers in staat op hun pc's te profiteren van de stabiliteit en veiligheid die het Linux besturingssysteem eigen zijn. Opgericht in 1992 is SuSE gegroeid tot toonaangevend aanbieder van producten en oplossingen op basis van het open source besturingssysteem Linux. SuSE viert dit jaar tien jaar vooruitstrevende Linux-ontwikkeling en tien jaar betrouwbaar en strategisch partnerschap van het bedrijfsleven.

SuSE's systeemassistent YaST2 (Yet another Setup Tool) verbindt het besturingssysteem en de toepassingen met elkaar en fungeert als hart en schakelcentrum van dit uitgebreide pakket voor zowel beginnende als ervaren Linux-gebruikers. Met YaST2 zijn ook nieuwe gebruikers in staat Linux in minder dan dertig minuten te installeren. De vernieuwde hardwaredetectie integreert zelfs de nieuwste USB2.0-apparatuur automatisch. Met een enkele muisklik kunnen printers, geluidskaarten en tv-kaarten geïnstalleerd worden en een nieuwe module in YaST2 helpt bij de configuratie van specifieke hardware als joysticks. Zelfs uitvoerapparatuur als touchscreens, verticale lcd's, 3D-oplossingen en multiheadsystemen zijn eenvoudig te installeren met SaX2 (SuSE advanced X configuration). Professionele Linux-gebruikers zullen de verbeterde YaST2 tekstmode waarderen.

Praktische, waardevolle hulp voor dagelijkse taken De nieuwe manager voor systeemprofielen SCPM (SuSE Configuration Profile Management) vereenvoudigt het beheer van meerdere systeemconfiguraties. SuSE Linux-gebruikers die op meerdere locaties werken, kunnen nu plaatselijke randapparatuur als printers en scanners met een enkele klik gebruiken. Laptop-gebruikers zullen ook de verbeterde ondersteuning van draadloze lan's op prijs stellen, die met YaST2 gemakkelijk in te stellen is. Gegevensencryptie met WEP (Wired Equivalent Privacy) voorziet in maximale veiligheid voor draadloze lan's. Versie 8.1 biedt nu CAPI-ondersteuning (Common ISDN Application Programming Interface). Hierdoor kunnen faxberichten worden verstuurd via passieve isdn-kaarten. Als standaard printsysteem is gekozen voor CUPS (Common Unix Printing System), dat dankzij de grote hoeveelheid stuurprogramma's flexibel en nauwkeurig gebruik van alle gangbare printers mogelijk maakt. Naast de verbeterde SuSE Firewall 2, een cryptisch bestandssysteem dat gegevens op laptops en harde schijven zelfs in geval van diefstal beschermt, maken GNU Privacy Guard (GPG encryption) en bewezen beveiligingstechnieken als OpenSSH, PAM en IPsec deel uit van de standaarduitrusting van SuSE Linux 8.1.

Office-pakket zonder meerkosten
OpenOffice.org 1.0.1 ondersteunt zowel TrueType als verbeterde importfilters. Gebruikers beschikken dan ook over volwaardige programma's voor tekstverwerking, spreadsheets en presentaties, zonder extra licentiekosten. Wederom biedt SuSE de nieuwste versie van de uitstekende gebruikersomgeving KDE, versie 3.0.3, ditmaal gepresenteerd in de innovatieve "Keramiekstijl". De look and feel kan uiteraard door gebruikers worden aangepast aan hun persoonlijke voorkeur en ook het nieuwe bureaublad GNOME 2.0 desktop wordt meegeleverd. Een van de hoogtepunten voor multimediafans is GPhoto 2.1, een toepassing die beelden van de digitale camera direct overzet naar de harde schijf, waar ze eenvoudig bewerkt kunnen worden met het beeldbewerkingsprogramma Gimp. De Ogg Vorbis 1.0 encoder en speler is op dit moment het geavanceerdste programma voor audiocompressie, dat zelfs de kwaliteit van de gebruikelijke mp3- en mp3 pro-technologie overtreft. Gemakkelijk, betrouwbaar en snel cd-roms branden is mogelijk met het nieuwe programma K3b. De verbeterde Windows-emulator "wine" maakt het gebruik van diverse Windows-toepassingen onder Linux mogelijk.

SuSE YOU - altijd actueel, altijd veilig
SuSE YOU (YaST Online Update) is de unieke SuSE-dienst voor systeemonderhoud en -optimalisatie. Gebruikers kunnen een lijst met alle beveiligingsupdates downloaden van de SuSE-server en zelf besluiten welke updates ze willen installeren. Hierbij worden uitsluitend de wijzigingen toegezonden en geen complete programma's. SuSE-gebruikers met een modem- of isdn-aansluiting profiteren met name van deze dienst, die de transmissietijd tot ongeveer eenderde terugbrengt en een blijvend stabiel, veilig en krachtig systeem garandeert.

State-of-the-art Linux-techonologie
In aanvulling op gebruikelijke media als cd-rom of dvd biedt SuSE's nieuwe Software Installer installatie op basis van ftp- en http-servers, lokale mappen en netwerkschijven. Software Installer controleert complexe afhankelijkheden van uiteenlopende programmapakketten voorafgaand aan de installatie, waarmee maximale systeemstabiliteit gegarandeerd is. SuSE levert het SuSE Linux 8.1 besturingssysteem met kernel 2.4.19 en gcc 3.2, beiden behorend tot de nieuwste Linux-technologie. Geoptimaliseerde Linux kernels bieden maximale prestaties voor Pentium 4- en AMD-processoren. De krachtige bootmanager GRUB (Grand Unified Boot Loader), vervangt de Linux-Loader Lilo als standaard bootmanager. Powertweak biedt professionele Linux-gebruikers de mogelijkheid kernelparameters gemakkelijk aan te passen en zo de prestatie van hun systemen te verbeteren. De nieuwste versies van centrale Linux-programma's als de webserver Apache 2.0.40 en Samba 2.2.5, de bestands- en printserver voor Windows-netwerken, worden eveneens meegeleverd.
Ten slotte zijn met ReiserFS, JFS, XFS en Ext3 maar liefst vier bestandssystemen met journaling-functionaliteit beschikbaar.

In de winkel vanaf begin oktober
SuSE Linux 8.1 wordt geleverd met vernieuwde handleidingen, waarin nieuwe hoofdstukken zijn opgenomen over digitale camera's, het printsysteem CUPS en de GNOME bureaubladomgeving. SuSE Linux 8.1 zal begin oktober in de winkels liggen. De adviesprijs voor SuSE Linux 8.1 Personal (3 cd's, handleiding, 60 dagen ondersteuning bij installatie) bedraagt EUR 49,90. De prijs voor SuSE Linux 8.1 Professional (7 cd's, 1 dvd, handleiding en beheergids, 90 dagen ondersteuning bij installatie) bedraagt EUR 89,90.

Over SuSE
SuSE Linux is een van de toonaangevende aanbieders van complete oplossingen gebaseerd op het open source besturingssysteem Linux. Naast besturingssystemen en software voor particulieren biedt SuSE softwareoplossingen en complete systemen voor de inzet van Linux in bedrijven.

SuSE steunt cliënten met een breed pakket gekwalificeerde diensten voor consulting, training en support. Het bedrijf beschikt over het grootste ontwikkelingsteam voor open source oplossingen. De unieke productkennis die het bedrijf heeft opgedaan is op internet beschikbaar via de grootste Linux kennisdatabank ter wereld.

Bezoek voor meer informatie http://www.suse.de/en/

Voor nadere informatie:

SuSE Linux AG, Martina Krahmer, tel. : +49 911 740 53507, fax : +49 911 741 7755, mak@suse.de
Effect euroPRgroep, Tjarko Rookmaker, tel.: 023 547 0797, fax.: 023 547 1239, suse@effect.demon.nl

Met vriendelijke groeten/ Kind regards
Effect-euroPRgroep

Tjarko Rookmaker
tjarko@effect.demon.nl
tel: +31 23 547 07 97,
fax: +31 23 547 12 39
www.effect-europr.nl

Nieuw Webimage? www.webstudio.nl Klik hier !