Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Traumahelikopter en het Radboudziekenhuis

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

DBO-K-U-2315172

30 september 2002

Hierbij zend ik u, mede namens de Staatssecretarissen van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Wilders en Klein Molekamp (beiden VVD) over het landen van een traumaheli op het dak van het Radboudziekenhuis (2010214880).

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. Eduard J. Bomhoff

Traumahelikopter en het Radboudziekenhuis 1. Traumahelikopter en het Radboudziekenhuis
Kamerstuk, 30-9-2002

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=18423 .

Antwoorden op kamervragen van de leden Wilders en Klein Molekamp over het niet kunnen landen van een traumaheli op het dak van het Radboudziekenhuis (2010214880)


---

Vraag 1.
Heeft u kennisgenomen van het bericht "Klagers houden traumaheli van het dak".

Antwoord
Ja

Vraag 2.
Is het waar dat traumaheli's niet meer op het dak van het Radboudziekenhuis mogen landen?

Antwoord
Nee, de traumahelikopter mag, in weerwil van de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van Raad van State (AbRS) van 28 augustus 2002, zaaknr. 200003531/2, door een gedoogbeschikking van het provinciaal bestuur weer landen op het dak van het Radboudziekenhuis tot 1 januari 2003.

Vraag 3.
Is het waar dat dit het gevolg is van een uitspraak van de Raad van State? Zo ja, wat is de precieze strekking van deze uitspraak?

Antwoord
Ja, de precieze uitspraak luidt als volgt:

De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State

Recht doende in naam der Koningin:

I. verklaart het beroep van appellanten sub 1 gedeeltelijk gegrond en het beroep van appellant sub 2 geheel gegrond;

II. vernietigt het aan het besluit van gedeputeerde staten van Gelderland van 30 mei 2000, kenmerk MW97.7761, verbonden voorschrift 4.3 wat betreft de zinsnede 'de traumahelikopter en';
De strekking van de uitspraak van 28 augustus 2002 van de AbRS is dat de milieuvergunning voor de katholieke Universiteit Nijmegen, inclusief het Radboudziekenhuis, voor het grootste gedeelte in stand is gebleven. De AbRS is echter van oordeel dat het in de milieuvergunning toestaan van het gebruik van de traumahelikopter (vergunningvoorschrift 4.3) op onvoldoend akoestisch onderzoek is gebaseerd en niet daadkrachtig is gemotiveerd. De AbRS is mitsdien van oordeel dat vergunningvoorschrift 4.3 wat het gebruik van de traumahelikopter betreft dient te worden vernietigd. De verweerders (het provinciaal bestuur van Gelderland) dienen op dit onderdeel opnieuw te beslissen met inachtneming van deze uitspraak.

Vraag 4.
Deelt u de mening dat het onaanvaardbaar is dat milieuregels de inzet van een traumahelikopter belemmeren?

Antwoord
Ja. Naar het oordeel van het Kabinet -als het gaat om levensreddende hulp- mogen milieuregels de inzet van traumahelikopters, voor zover het een inzet betreft in verband met spoedeisende medische hulpverlening, niet belemmeren. Om te voorkomen dat milieuregels een dergelijke belemmering vormen, heeft de vorige minister van VROM het ontwerp-Besluit hefschroefvliegtuigen bij ziekenhuizen milieubeheer (hierna: de AMvB) in procedure gebracht.

Vraag 5.
Is het waar dat een, door de vorige minister van VROM aangekondigde, AMvB (ter uitvoering van de Wet milieubeheer), welke dient te regelen dat een traumahelikopter dag en nacht kan uitvliegen zonder dat sprake is van een overtreding van milieuwetgeving, nog niet van kracht is, en dat dit de oorzaak is van de ontstane situatie? Waarom is deze AMvB nog steeds niet van kracht?

Antwoord
Ja (zie antwoord op vraag 4). De ontwerp-AMvB is voor advies aangeboden aan de Raad van State. De Raad van State heeft in juli 2002 terzake geadviseerd. Thans vinden besprekingen plaats met de vier betrokken academische ziekenhuizen. Deze besprekingen zijn erop gericht om in de tot stand te brengen AMvB tegemoet te komen aan het advies van de Raad van State zonder dat de inzetbaarheid van traumahelikopters bij de betreffende academische ziekenhuizen in gevaar wordt gebracht. Dit is ook de reden waarom de AMvB nog steeds niet van kracht is.

Vraag 6.
Wat gaat u doen om ervoor te zorgen dat de ontstane situatie zo spoedig mogelijk wordt opgelost? Bent u bereid deze vragen binnen tien dagen te beantwoorden.

Antwoord
Zoals bij de beantwoording van vraag 5 al is aangegeven, vinden thans besprekingen plaats met onder meer het Universitair Medisch Centrum St. Radboud te Nijmegen. Een voorlopige oplossing voor de ontstane situatie is gevonden door de gedoogbeschikking van de provincie Gelderland. Naar verwachting zal het Besluit hefschroefvliegtuigen bij ziekenhuizen milieubeheer nog dit najaar van kracht kunnen worden, waardoor tevens de Nijmeegse situatie zal zijn opgelost.