FNV BONDGENOTEN

Schrappen banen Ericsson slag voor de regio

De aankondiging van Ericsson dat er meer dan 300 banen moeten verdwijnen in Enschede en Emmen, betekent een slag voor die regio's wat betreft werkgelegenheid. Dat vindt FNV Bondgenoten in een eerste reactie. In Enschede raken 300 werknemers van de Research en Development- afdeling hun baan kwijt en in Emmen mogen nog 25 medewerkers blijven, de rest wordt uitbesteed of ontslagen. Er werken nu nog ongeveer 175 mensen.
Het verlies van hun baan is voor de medewerkers van de afdeling R&D in Enschede extra zuur, omdat ze zich juist binnen Ericsson uitstekend hadden geprofileerd met als gevolg dat ze zelfs vanuit Neurenberg, waar een grote R&D-afdeling zit, werk kregen toebedeeld. Bestuurder Carla Kiburg van FNV Bondgenoten: 'Het is in deze regio's al heel moeilijk om een baan op dit niveau te vinden; door het schrappen van deze grote aantallen ontwikkelingsfuncties wordt het alleen maar moeilijker.'

De bond vindt het een gevaarlijke ontwikkeling dat er opnieuw gesneden wordt in Research & Development (R&D). Steeds vaker verdwijnen er banen in dat vak met als gevolg dat er steeds minder werk is op dat gebied. Hierdoor zullen studenten afhaken en blijft Nederland achter op dit vakgebied. Het aanbod van hoge technische opleidingen in Nederland zal hierdoor op den duur verschralen. Ericsson is niet het enige bedrijf dat snijdt in R&D. Ook Alcatel en Lucent hebben al banen in Nederland geschrapt op die plekken. Al eerder heeft FNV Bondgenoten de noodklok geluid over het feit dat hiermee de kenniseconomie in Nederland in gevaar komt. De huidige kabinetsplannen zijn ook niet hoopgevend op dit gebied overigens.

Over de R&D afdeling van Ericsson in Rijen is nog niets bekend. Eerder heeft Ericsson Rijen wel aangewezen als een van de belangrijke ontwikkelcentra. FNV Bondgenoten hoopt dan ook dat Rijen gespaard blijft. Rijen heeft nu 1300-1500 werknemers.

Ericsson wil in 2003 wereldwijd terug van 108.000 naar 55.000 werknemers.
Daarbij wil het bedrijf de R&D-activiteiten concentreren.

Meer informatie:
Carla Kiburg, bestuurder FNV Bondgenoten,

020-5856167 of 06-22528673

30 sep 02 12:59