Gemeente Amsterdam


Intern onderzoek Stadstoezicht afgerond

Het interne onderzoek van de Dienst Stadstoezicht naar aanleiding van de eerder dit jaar geconstateerde fraude met parkeervergunningen bij de Servicepunten van Stadstoezicht is afgerond. Het onderzoek heeft nog enkele onrechtmatigheden op kleine schaal aan het licht gebracht. Zes medewerkers blijken niet rechtmatig of conform de werkinstructies hebben gehandeld. Er blijkt geen sprake te zijn van een systematische aanpak of handel in valse parkeervergunningen.

In het kader van het interne onderzoek zijn gesprekken gevoerd met alle medewerkers van de Servicepunten. Tevens zijn 74.000 transacties met vergunningen onderzocht, waaruit bleek dat er maximaal 150 valse vergunningen zijn uitgegeven.
Het interne onderzoek volgde op een onderzoek van de politie en Dienst Stadstoezicht, waarbij in juli en augustus vijf medewerkers zijn aangehouden. Zij zijn inmiddels door Stadstoezicht ontslagen. Twee van de zes medewerkers waarvan uit het interne onderzoek bleek dat ze niet rechtmatig hadden gehandeld, hebben deze week strafontslag gekregen. Alle overige medewerkers van de Servicepunten zijn weer teruggekeerd naar hun functie.

Om fraude in de toekomst te voorkomen heeft de Dienst Stadstoezicht de controle op onrechtmatigheden in het verstrekken van vergunningen aanzienlijk verscherpt. De geconstateerde methode van frauderen, een vergunning twee keer uitgeven op twee verschillende kentekens, is daardoor niet meer mogelijk. Daarnaast wordt er gewerkt aan de voorbereiding van nieuwe vormen van elektronisch betaald parkeren, waarbij het vergunningsysteem nog eenvoudiger te controleren is. De grootte van de financiële schade voor Stadstoezicht wordt bekend wanneer de proces-verbalen uit het politieonderzoek gereed zijn. De fraude heeft geen schade berokkend aan individuele vergunninghouders.

Amsterdam, 27 september 2002 Stefan Rutte


---


-

© gemeente Amsterdam - 30-09-2002