Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER VERA DUA VLAAMS MINISTER

VAN LEEFMILIEU EN LANDBOUW Maandag 30 september 2002

Vlaams Beleidsplan voor een duurzame visserij met toekomst

De visserijsector staat voor grote uitdagingen. Wanneer geen maatregelen genomen worden zullen in de toekomst een aantal bedreigingen zich tenvolle manifesteren.
Diverse visbestanden staan onder druk, dit betekent dat in de toekomst kan gevreesd worden voor lagere quota, minder visaanvoer met als gevolg dat de economische slagkracht en de overleving van de sector op het spel staan.
Ook op Europees vlak is men zich bewust van de ernst van de situatie en worden bijsturingen voorbereid via de hervorming van het europees visserijbeleid.

Sedert 1 januari 2002 is de volledige bevoegdheid over het visserijbeleid overgekomen naar het Vlaamse gewest.
Als Vlaams Minister verantwoordelijk voor het visserijbeleid is het mijn bedoeling voor deze sector een duurzame toekomst te verzekeren en dit binnen het kader van de door Europa nagestreefde hervormingen.

Financiële ondersteuning

De leefbaarheid van de sector kan alleen gegarandeerd blijven indien de sector op lange termijn economisch rendabel is. Om de competitiviteit van de Vlaamse visserijsector binnen het Europees kader te waarborgen, is er overheidsondersteuning. Dit gebeurt via het Financieringsinstrument voor de Vlaamse Visserij- en Aquicultuursector (FIVA) en het Financieringsinstrument voor de Oriëntering van de Visserij (FIOV).

Via deze fondsen zullen verder impulsen gegeven worden aan de sector, maar dan wel met de nadruk op een meer duurzame en ecologische visserij.
Dit gebeurt zowel op individueel als op collectief vlak:

- de regelgeving voor de investeringen in visserijbe- drijven wordt gewijzigd waarbij naast een basissteun nu ook in een ecobonus van 10% voorzien wordt ondermeer voor investeringen die duurzame vistech- nieken bevorderen

- via een nieuw besluit m.b.t. de omkadering van de visserij, kunnen onder meer proefprojecten worden betoelaagd die betrekking hebben op de bescherming van bepaalde visbestanden

Naast deze aanpassingen blijft de verankering van de Vlaamse vissersvloot een belangrijk aandachtspunt zodat buitenlandse overnames kunnen vermeden worden. Verder is er ook steun voorzien voor verzekeringen die het verlies dekken bij buitengewone gebeurtenissen of natuurrampen.

Bevorderen van duurzame visserij

Europa zet belangrijke instrumenten in bij het streven naar meer duurzaamheid. De Vlaamse overheid kan aansluitend maatregelen treffen om deze doelstelling te bereiken.

Een paar voorbeelden:


- aanpassing en diversificatie van de visserijmethoden: hierdoor kan de selectiviteit verhogen zodat de teruggooi kan verminderd worden


- aandacht voor brandstofbesparing


- experimentele projecten waarbij niet-gequoteerde soorten worden bevist of milieuvriendelijker technieken worden aangemoedigd


- verbetering van de veiligheid, hygiëne en arbeidsomstandigheden aan boord


- invoeren van een milieu-index op basis van een combinatie van parameters die het effect op fauna en flora weergeven, op rationeel energiegebruik.


- aanpakken van het probleem van het scheepsafval, waarbij elke haven een plan voor ontvangst en verwerking moet uitwerken


- een verdere beheersing van het totaal motorvermogen van de vloot


- stimuleren van onderzoek naar de mogelijkheden van alternatieve visserij, met het uittesten van nieuwe technieken


- een bijsturing van de Europese reglementering op het vlak van minimum netmazen, minimum aanvoerlengtes van de vis, sluiten van paaigebieden, verbod op het aanlanden van kuitzieke vis


- Een geïntegreerde beleidsvisie over het gebruik van de kustwaters waarbij de effecten van nieuwe fenomenen zoals windmolens en mariene parken bekeken worden.

Offensief beleid voor de kustvissers

Dit offensief beleid is vooral gericht op de uitbouw van de kustvisserij waardoor de diversiteit van onze vloot wordt verhoogd en de toeristische waarde van de visserij beter wordt gevaloriseerd.
De evolutie van de kustvissersvloot verdient bijzondere aandacht. Het klein vlootsegment staat immers onder grote overnamedruk. De ondersteuning van de kustvisserij moet de instapmogelijkheden voor jonge reders en vissers vergemakkelijken en de toeristische aantrekkingskracht voor de kust verhogen.

Volgende concrete maatregelen worden in dit kader overwogen:

- invoeren van een afzonderlijk vlootsegment kustvisserij en aanpassing van het bestaande vergunningenbesluit: dit houdt een bescherming in van vaartuigen met een kleiner motorvermogen


- verhinderen (of ontmoedigen) van samenvoeging van vermogens tussen het groot en klein vlootsegment: op deze manier wordt de kustvisserij beschermd tegen 'uitverkoop'


- het vrijhouden van een zone tot drie mijl in zee voor vaartuigen groter dan 70 BT. Momenteel geldt dit verbod reeds voor de tongvisserij, maar een uitbreiding van deze regeling kan aan de kustvissers een exclusieve positie geven waardoor hun overlevingskansen vergroten. Over deze maatregel worden nog gesprekken gevoerd met de sector en met Nederland.

Defensief beleid voor de bestaande vloot

Op Europees vlak is een lange termijnvisie nodig om de overbevissing en aantasting van het mariene milieu tegen te gaan. Een hervorming met het oog op een duurzame en selectieve visserij is in dat opzicht dringend nodig. Dit betekent dat vermindering van de visvangst en afbouw van de vloot op Europees niveau zeker noodzakelijk is.

België neemt echter een aparte plaats in: met 128 vaartuigen hebben wij de kleinste vloot van Europa die bij een verdere afbouw gevaar loopt te verdwijnen. Daarom genoot België van 1992 tot heden van een uitzonderingsmaatregel gebaseerd op een minimum leefbaarheidsdrempel.

Bovendien dienen de regels van het Europees visserij- beleid over de hele Europese Unie op dezelfde wijze te worden toegepast. Vlaanderen ondersteunt dan ook de Europese plannen tot oprichting van een communautaire inspectiestructuur. Alleen een sluitende controle kan de huidige situatie verbeteren.

Tot slot werd op de Top van Johannesburg het engagement aangegaan om prioritair werk te maken van een duurzame visserij.
Enkele van de belangrijkste actiepunten zijn: het behoud of herstellen van de stocks, het uitschakelen van destructieve visserijpraktijken, het instellen van gesloten gebieden ter bescherming van de visstocks of paaigebieden, een goed kustbeheer, het bevorderen van het wetenschappelijk onderzoek en het verspreiden van technische kennis.
Het Vlaamse Gewest wil zich volledig inschakelen in deze internationale strategie.

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be