Gemeente Wijk bij Duurstede

/ Home / Succesv...

Nieuws

Succesvolle Open Monumentendag (Geplaatst in week 40-2002)

Redelijk weer, een aantrekkelijk straattheater en grote belangstelling voor de panden Volderstraat 15 van Gerard en Ineke Fraza, het oude notarishuis Muntstraat 36-38 en de ruimten van de Nederlandse Kastelen Stichting in het oude stadhuis op de Markt, hebben gezorgd voor een druk bezochte Open Monumentendag in de gemeente Wijk bij Duurstede. Naar schatting namen in totaal ongeveer 1500 mensen een kijkje in één of meerdere van de 21 opengestelde monumenten in Cothen, Langbroek en Wijk.
Zo'n 150 belangstellenden, jong en oud, liepen tussen 11.00 en 12.00 uur mee met het wandelend theater waarin historische figuren uit een, aan het eind van de voorstelling gepresenteerd, boek met korte biografieën tot leven werden gebracht. Op kasteel Duurstede was een bric à brac markt georganiseerd, was levende muziek te horen en werden scènes uit het toneelstuk herhaald. Al met al een geslaagde dag. Het Open Monumentendag Comité Wijk bij Duurstede wil langs deze weg iedereen die daaraan een bijdrage heeft geleverd hartelijk bedanken! Over twee jaar, op de tweede zaterdag in september van het jaar 2004, zijn we weer van de partij. We hopen dat zoveel mogelijk (particuliere) monumenteneigenaren en -bewoners dan weer gastvrij hun deuren zullen openen voor de liefhebbers.

Uitslag foto-puzzelwedstrijd
Aan de fotoprijsvraag, die was afgedrukt op pagina 6 en 7 van de Open Monumentendag-bijlage van de Wijkse Courant van 11 september, hebben 27 inwoners van Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede meegedaan. Een jury, bestaande uit Hans Dirksen, Ria van der Eerden, Hans van der Linden en Huub Ouwerkerk, heeft uit de 24 goede en volledige inzendingen de drie mooiste foto's van het ontbrekende pand gekozen. Winnaar van de eerste prijs van ¤ 100 is geworden: de heer R.G.P. van der Wiel, Achterstraat 46. De tweede prijs van ¤ 75 gaat naar mevrouw M. de Bruijn-van Kerkhof, Cicero 10 en de derde prijs van ¤ 50 is voor mevrouw L. Elshof, Nieuwe Pyramide 47, allen in Wijk bij Duurstede.

Voor degenen die wèl gepuzzeld hebben, maar niet tot een oplossing konden komen, volgt hier de uitslag. De juiste combinatiecode is: a = 6 (Markt 1) b = 9 (Oeverstraat 22); c = 8 (Oeverstraat 2); d = 5 (Peperstraat 22); e = 10 (Peperstraat 26, de ontbrekende foto); f = 3 (Markt 27); g = 1 (Peperstraat 52); h = 7 (Markt 28/A); i = 2 (Veldpoortstraat 8); j = 4 (Oeverstraat 33). De ontbrekende foto nr. 10 was van het winkelpand Peperstraat 26. In 1935 was hier de schoenwinkel van mevrouw J. Hoeksema gevestigd; nu zit hier Galerie Spirits in Stone.