Gemeente Arnhem

Per direct intensivering cameratoezicht

Burgemeester Pauline Krikke heeft op basis van de resultaten van het evaluatieonderzoek besloten het cameratoezicht per direct te intensiveren. Dat betekent dat, naast de uitgaansavonden, op wisselende tijden en steekproefsgewijs de beelden intensief bekeken zullen worden. Uit het onderzoek is gebleken dat het intensief volgen van de beelden op de donderdag, vrijdag en zaterdag positieve resultaten oplevert. Uitbreiding van het aantal uren zoals door Pauline Krikke besloten kan de waarde van het cameratoezicht alleen maar verhogen.

Uit de uitkomsten van het onderzoek blijkt verder dat het cameratoezicht succesvol is. Bezoekers, bewoners, ondernemers, politie en brandweer zijn positief. De subjectieve veiligheidsbeleving is toegenomen. Doordat er meer wordt gesignaleerd is de politie in staat pro-actief op te treden. Tevens blijkt dat een grote groep mensen geen problemen heeft met cameras in het openbare gebied. Goed nieuws voor de gemeente omdat er veel in dit project is geïnvesteerd.

De onderzoekers constateren een toename van het aantal meldingen en niet zozeer het aantal aangiften. Dat geeft aan dat er meer en sneller ingegrepen kan worden en dat de politie incidenten in de kiem kan smoren.

Ook wordt melding gemaakt van een toename van overlastmeldingen in de wijken rondom de binnenstad. Enerzijds heeft dit te maken met het feit dat er rond de dagopvang voor drugsverslaafden ook cameras zijn geplaatst. Extra toezicht van politie en het installeren van deze cameras zorgt er voor dat incidenten eerder wordt opgemerkt en geregistreerd. Er kan ook snel worden gereageerd.

Ofschoon een groot percentage bezoekers van het uitgaansgebied bekend is met het cameratoezicht, is in de communicatie met bewoners en bezoekers van Arnhem nog winst te halen. Daarbij blijft het belangrijk voor de gemeente dat het in de binnenstad van Arnhem in eerste instantie gezellig is en dat cameras niet al te sfeerbepalend zijn. In de komende tijd zou de nadruk kunnen liggen op het verschaffen van meer duidelijkheid waarvoor de beelden worden gebruikt. Het onderzoek laat zien dat 6 op de 7 mensen zich geenszins voelt aangetast in hun privacy. Desondanks zal er nog enige communicatie moeten plaatsvinden over de wijze waarop de privacy wordt gewaarborgd.

Tevens kan met meer nadruk dan nu bekend worden gemaakt wat de daadwerkelijke effecten van het cameratoezicht zijn. Openbaar maken van succesvolle afhandelingen van zaken waarbij cameras een rol hebben gespeeld, maken het nut van cameras voor het publiek duidelijk.

Met behulp van de beelden kan door politie en openbaar ministerie snel worden gereageerd in het kader van de vervolging van criminaliteit. Geconstateerd is dat de beelden niet altijd even bruikbaar zijn, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van obstakels, de lange afstand tussen incident en camera en onvoldoende verlichting op bepaalde plekken in de binnenstad. Deze aandachtspunten zullen samen met de verbetering van enige technische zaken meegenomen worden bij de bespreking over de vervolgaanpak cameratoezicht.

Het onderzoek dat is uitgevoerd door de Advies- en Onderzoeksgroep Beke in opdracht van Programma Politie en Wetenschap en het Ministerie van Binnenlandse Zaken, bevat in ieder geval voldoende aanbevelingen waarmee de gemeente in het vervolgtraject rekening kan houden en voordeel van kan hebben.