WITTEVEEN+BOS

Theo Jansen winnaar nieuwe prijs kunst en techniek

Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek

Beeldend kunstenaar Theo Jansen is de eerste winnaar van de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek. Jansen ontvangt de prijs, waaraan een bedrag van 15.000 euro en een publicatie over zijn werk is verbonden, voor zijn gehele oeuvre. Jansen werd vooral bekend door zijn strandbeesten. De Kunsthal in Rotterdam wijdde afgelopen zomer nog een expositie aan deze van pvc-buizen gemaakte wezens, die door de wind gedreven over het strand kunnen lopen. De onafhankelijke jury die de prijs toekende bestond uit voorzitter Petran Kockelkoren (hoogleraar Kunst en Techniek aan de faculteit Wijsbegeerte van de Universiteit Twente) en de freelance journalisten Sacha Bronwasser en Cornel Bierens.

De Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek is ingesteld door het ingenieursbureau Witteveen+Bos in Deventer, dat met de prijs haar bijzondere waardering wil uitdrukken voor de creativiteit, die zowel in het werk van de ingenieur als in het werk van de kunstenaar een grote rol speelt en die noodzakelijk is om vernieuwing tot stand te brengen. De jaarlijks toe te kennen prijs is bestemd voor een kunstenaar, die de disciplines kunst en techniek op een bijzondere manier verenigt en voor wie techniek dus veel meer is dan alleen een instrument.

Met Theo Jansen is een kunstenaar bekroond die 'bijna samenvalt met de prijs.' De jury omschrijft hem als een voortrekker die al twee decennia lang de raakvlakken van kunst en techniek met zijn werk weet te definiëren. Ook schrijft de jury dat zijn in de loop der jaren gegroeide oeuvre illustreert dat hij de techniek in een kunstzinnig ontwerpproces weet te overtroeven. Daarnaast prijst de jury Jansens frisse en onorthodoxe benadering van de techniek in de Volkskrant-column Reflectie.

Theo Jansen ontvangt de prijs in november in de Grote of Lebuïnuskerk te Deventer. Dan wordt ook de publicatie over Theo Jansen gepresenteerd.

Over Witteveen+Bos
Witteveen+Bos is een raadgevend ingenieursbureau met 700 medewerkers, dat actief is in de sectoren water, infrastructuur, milieu en bouw. Belangrijke opdrachtgevers zijn overheden, bedrijfsleven, industrie en verschillende soorten samenwerkingsverbanden. Het hoofdkantoor zit in Deventer, daarnaast zijn er zeven vestigingen in Nederland en vier in het buitenland (Indonesië, Nederlandse Antillen, Kazachstan, Letland). Witteveen+Bos behoort tot de top tien van Nederlandse ingenieursbureaus.