Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Topdrukte bij Open NK Rapidschaak voor Jeugdteams in Mierlo

184 teams met in totaal ruim 750 jeugdige schakers in de leeftijd van 5 tot 19 jaar waren zondag 29 september aanwezig op het Open NK Rapidschaak voor Jeugdteams in Mierlo. Voor de 25ste maal een mega-jeugdtoernooi , een traditie die getuige de grote opkomst door veel verenigingen op waarde wordt geschat. Naast de Nederlandse deelnemers waren er dit jaar zon veertig Duitse en zeventig Belgische deelnemers, en ook een viertal zeer jonge Hongaarse schakers die al op donderdag van huis waren vertrokken om op tijd in Mierlo te zijn. Het weer was prachtig dus de schakers konden tussen de partijen door hun energie ook buiten kwijt. Daar was voor de jongsten een springkussen dat voor afleiding zorgde. De oudsten vermaakten zich met voetballen en kaarten.

Het toernooi zelf is natuurlijk het belangrijkste dus daar gaan we dan:
F-groep: De zuiderburen uit Strombeek-Bever waren niet te kloppen. Met 2 matchpunten voorsprong op Bobby Fisher gaven zij aan dat het wel degelijk een Open NK is waarbij de Nederlanders op hun tellen moeten passen. Rochade Tilburg eindigde op een mooie derde plaats.

E-groep: Ook hier ging de winst naar het buitenland. De jonge Hongaren uit Miskolc (waarvan drie kinderen uit 1994 dateerden) waren voor de laatste ronde al zeker van de overwinning. Een van deze spelers won naast de extra prijs voor 100% (walkman) ook de probleemprijs (soundmachine) welke hij uit handen van sponsor Philips mocht ontvangen.
Op Eigen Wieken, Almelo en de Touwladder hadden ieder 10 matchpunten maar met een half bordpunt snoepte Op Eigen Wieken de tweede plaats weg voor Almelo.

D-groep: Nadat Zukertort in de vijfde ronde met HMC had afgerekend (3-1 met alleen een winstpartij voor Twan Burg) lag de weg open voor de overwinning. Met 14 matchpunten en 22 bordpunten kwam niemand meer in de buurt. Plaats 2 t/m 6 werd beslist op bordpunten en daarbij trokken Leiderdorp (2e) en HMC (3e) aan het langste eind en lieten Zukertort 2, Boey Temse (B) en Op Eigen Wieken zonder prijzen achter zich. In deze groep namen maar liefst 65 teams deel.

C-groep: Na drie ronden gingen Helmond, Zukertort en Op Eigen Wieken met de volle winst aan kop. Op Eigen Wieken verslikte zich duidelijk in Baarn terwijl Helmond en Zukertort een gelijkspel overeen kwamen. Dirk van Dooren moest zijn meerdere erkennen in Tjerk van Blokland, maar Long Tran zette dat weer recht. In de beslissende partij maakten Roi Miedema en Florian Jacobs beiden aanstalten tot winst maar besloten toch te remiseren. In ronde vijf versloeg Baarn vervolgens ook Helmond en konden zij in de finalepartij tegen Zukertort samen uitmaken wie kampioen werd. Uiteindelijk trok verrassend Baarn aan het langste eind met 2,5 tegen 1,5 en kon voor hen het feest beginnen. De nederlaag van Zukertort was een dubbele domper aangezien nu HMC en VAS de tweede en derde plaats voor zich opeisten.

A/B-groep: Bij de oudere jongeren werd er in de tweede ronde al een mokerslag uitgedeeld door Zukertort. Met 4-0 verpletterden zij het sterke HMC en die klap kwam dat team niet meer te boven. Zukertort bleef winnen en liet in 24 partijen slechts 3,5 bordpunt liggen. Jelmer Sminia op bord 3 scoorde zelfs 100%. In hun kielzog slaagde HMC er toch in de tweede plaats te bemachtigen, ruim voor Rapid Aalter (B).

De prijzen werden uitgereikt door KNSB-voorzitter Dhr. Hamers en vele handen werden gedrukt. De verenigingsprijs (DGT) ging naar Zukertort en captain Peter van Velzen was daar zichtbaar gelukkig mee. De organisatie die in handen was van de Mierlose Schaak Club kan terugzien op een wel zeer geslaagde jubileumuitvoering.

Hans Vinken