Provincie Drenthe

Provincie claimt 32 miljoen bij Rijk voor plattelandsontwikkeling

Assen, 30 september 2002
Persberichtnummer 02-100



De provincie Drenthe vraagt voor het volgend jaar in totaal ruim 32 miljoen euro van het Rijk voor plattelandsontwikkeling, zo blijkt uit een brief van het college aan de Statencommissie Milieu, Water en Groen. Dat geld is nodig om alle afspraken en plannen voor het platteland uit te voeren. De plannen hebben betrekking op milieumaatregelen in het gebiedsgerichte beleid in het kader van de Stimuleringsregeling Gebiedsgericht Beleid (SGB), landinrichting en grondverwerving.

Gedeputeerde Edelenbosch van plattelandsontwikkeling acht investering in het landelijk gebied zeer noodzakelijk. "Juist in een provincie als Drenthe is dit van groot belang, omdat veel mensen hun boterham verdienen in het landelijk gebied. De druk op het platteland is groot waardoor ontwikkelingen soms moeizaam verlopen. Met ons plattelandsbeleid proberen we initiatieven die goed zijn voor het platteland een steuntje in de rug te geven." Onlangs werd bekend dat de provincie Drenthe in 2002 in het kader van de SGB voor meer dan 2,5 miljoen euro kan investeren in projecten uit de streek. Drenthe kent zeven gebieden die een beroep kunnen doen op financiering in het kader van de SGB.

Het grootste deel van de 32 miljoen is nodig voor grondverwerving in het kader van de opdracht om in 2018 de ecologische hoofdstructuur (EHS) te realiseren. De gedeputeerde ziet geen reden om het gevraagde bedrag na het bekend worden van de rijksbegroting op Prinsjesdag te verminderen. "We hebben afspraken met het Rijk gemaakt en daar houd ik voorlopig aan vast."

Verder claimt Drenthe ruim 6,6 miljoen euro voor landinrichting. Edelenbosch: "Zonder landinrichting staat de landbouw praktisch stil. Zowel sociaal, milieutechnisch als economisch is een gezonde en vitale landbouwsector van groot belang voor een leefbaar platteland." De overige 3,6 miljoen euro betreft de claim in het kader van SGB-projecten.

Rijk en provincies spreken jaarlijks af welke doelstellingen worden nagestreefd. Vervolgens spreken beide partijen af hoeveel geld het Rijk daartoe bijdraagt. Voor het Europese programma Leader +, een ander instrument voor plattelandsontwikkeling, dient de provincie zich tot Brussel te wenden.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl