Politie Midden- en West Brabant

Persbericht aanrijding Rijksweg A58 Wouw

Datum: 30/9/2002
Auteur: Nicolette Bovenhorst

AANRIJDING MET BEKNELLING OP RIJKSWEG A58

Maandagmorgen omstreeks 08.00 uur vond er een verkeersongeval plaats waarbij een tweetal vrachtwagens en een tweetal personenautos betrokken waren. Bij het verkeersongeval dat plaatsvond op de Rijksweg A58 westbaan ter hoogte van de afslag Wouw, raakte een 24-jarige vrachtwagenchauffeur uit Sneek zwaargewond. Hij is met ernstige verwondingen overgebracht naar het EMC in Rotterdam.

Een paar minuten voor het ongeval had er een aantal kilometer verder een aanrijding plaatsgevonden tussen een millitair voertuig en een personenauto. Hierbij vielen geen gewonden. Naar aanleiding van dit ongeval ontstond er een file. Ter hoogte van de oprit van de afslag Wouw vertraagde het verkeer door de file. Twee personenautos die later bij het ongeval betrokken waren kwamen van de oprit Wouw de Rijksweg A58 oprijden.
Een vrachtwagen, komende uit de richting van Roosendaal, liet de twee personenautos invoegen en minderde vaart in verband met de file. De vrachtwagenchauffeur waarschuwde het achteropkomende verkeer door zijn gevarenlichten te activeren.
Een achteropkomende vrachtwagen, eveneens vanuit de rijrichting Roosendaal heeft vermoedelijk de file over het hoofd gezien, waarna hij met volle vaart op de voor hem rijdende vrachtwagen inreed. Hierdoor schoven beide vrachtwagens enkele tientallen meters vooruit. Een van de personenautos die was ingevoegd, werd bestuurd door een 37-jarige inwoonster uit Wouw. Zij raakte door de klap de macht over het stuur kwijt en reed tegen de voor haar rijdende personenauto aan, waarna zij in de sloot terechtkwam. De bestuurder van de eerste personenauto kon zijn voertuig uiteindelijk op de vluchtstrook tot stilstand brengen.
De bestuurders van de betrokken personenautos en de bestuurder van de daarachter rijdende vrachtwagen kwamen met de schrik vrij. De 24-jarige bestuurder van de eerste vrachtwagen kwam bij het ongeval bekneld te zitten en moest door de brandweer worden bevrijd.

Een inmiddels ter plaatse gekomen traumahelikopter assisteerde het reeds gearriveerde ambulancepersoneel. Na anderhalf uur kon het slachtoffer met ernstige verwondingen, per ambulance worden afgevoerd naar het ziekenhuis in Rotterdam. Het slachtoffer is op het moment van het verschijnen van dit persbericht buiten levensgevaar. Zijn toestand is stabiel.

De Unit Forensisch en Technisch Onderzoek heeft terplaatse een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het ongeval. In verband met de maandagochtendspits was het verkeersaanbod rond het tijdstip van het ongeval erg groot. Hierdoor onstond op de Rijksweg A58 en de wegen in de omgeving grote files.
Door de politie werd het verkeer omgeleid over alternatieve routes. In totaal is er een file van 20 kilometer ontstaan. Vanuit de richting Zeeland onstond er een file van 6km met zogenaamde kijkers naar het ongeval.

De bij het ongeval betrokken personenautos en vrachtwagens zijn door een takelbedrijf afgevoerd. De brandweer heeft buiten het uitknippen van het slachtoffer zorg gedragen voor reiniging van het wegdek (door de aanrijding was er een hoeveelheid diesel uit een van de vrachtwagens op het wegdek gekomen)
Omstreeks 13.30 uur vanmiddag is de weg weer vrijgegeven.