Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 30-09-2002 Persbericht district Heerlen/Kerkrade (HP 16:00 uur) Maandag 30 september 2002

Simpelveld, alcoholcontrole:
Tussen zondag 29 september 23.00 en zondag 30 september 01.00 uur heeft op de Nijswillerweg te Simpelveld een alcoholcontrole plaatsgevonden.

De politie controleerde alle automobilisten op het gebruik van alcohol. Van 58 bestuurders werd een alcoholblaastest afgenomen. Geen van de bestuurders bleek echter alcohol gedronken te hebben. Wel werden er enkele andere processen-verbaal opgemaakt. Twee bestuurders bleken de verplichte autogordel niet te dragen, twee bestuurders bleken hun auto niet gekeurd te hebben, een bestuurder bleek in zijn auto te rijden terwijl er voor de auto geen verzekering was afgesloten, terwijl een bestuurder niet in het bezit bleek te zijn van een rijbewijs.

Landgraaf, rijden onder invloed:
Een 30 jarige inwoner van Landgraaf is maandagmorgen 30 september 2002 door de politie bekeurd wegens het rijden onder invloed in een personenauto.
Het alcoholgebruik van de automobilist bleek omstreeks 00.35 uur bij een routinecontrole op de Doctor Calsstraat te Landgraaf. Bij het eerste contact met de bestuurder bleek deze naar het gebruik van alcohol te ruiken, welk alcoholgebruik nogmaals werd bevestigd door een alcoholblaastest. Aan het politiebureau gaf de ademanalyse een alcoholpromillage aan van 1.1 promille. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor kon hij huiswaarts met een rijverbod van 4 uur in zijn bezit.

Kerkrade, rijden onder invloed:
Maandagmorgen 30 september 2002 heeft de politie proces-verbaal opgemaakt tegen een 53 jarige automobilist uit Stein. De politie wilde maandagmorgen kort voor 01.00 uur de automobilist op de Nullanderstraat gaan controleren en gaf hem een stopteken. De bestuurder zag het stopteken niet en bleef maar doorrijden. Pas op de Mucherveldstraat bracht de automobilist zijn auto tot stilstand. Meteen daarna stapte hij uit maar moest zich aan de auto vast houden om in evenwicht te blijven. Duidelijk had de bestuurder gedronken. Hij was onvast ter been, praatte met een dubbele tong en had bloeddoorlopen ogen. Ook de alcoholblaastest gaf aan dat er alcohol in het spel was. Hij werd meegenomen naar het politiebureau waar de ademanalyse een alcoholpromillage aangaf van 1.6 promille, een meer dan drievoudige overschrijding van het maximaal toegestane alcoholpromillage.
Maar daar was het nog niet mee afgedaan. Bij verder onderzoek bleek de auto niet meer verzekerd te zijn, was de APK keuring verlopen en bleek de bestuurder in het geheel geen rijbewijs te hebben. Voor de overtredingen werd een uitgebreid proces-verbaal opgemaakt. Verder bleek de aangehouden verdachte nog voor bijna 1000 euro bij Justitie in het krijt te staan wegens een openstaande boete terzake van het rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs. Het was betalen of 36 dagen gaan zitten. In de loop van de nacht werd de openstaande geldboete door familie betaald, waarna de verdachte in vrijheid werd gesteld.

Merkelbeek: Binnenbrand in pand.
Op zondag 29 september is in een pand aan de Steenweg te Merkelbeek brand uitgebroken. Toen brandweer en politie kort na de melding ter plekke arriveerden, waren de in het pand verblijvende huurders reeds door enkele omwonenden gewaarschuwd. De vlammen sloegen inmiddels tussen de dakpannen van het voordeurportiek naar buiten. Nadat de brandweer had vastgesteld dat er niemand meer in het pand aanwezig was, werd begonnen met de blusactiviteiten. Het sein brand meester kon na korte tijd worden gegeven. Uit een eerste onderzoek is naar voren gekomen dat de brand is ontstaan in een ijskast die op de begane grond stond. De eigenaren van het pand werden door de politie in kennis gesteld van de brand.

Heerlen: Aanhoudingen van 2 nachtbrakers
De politie heeft in de nacht van maandag 28 op zondag 29 september een tweetal mannen van respectievelijk 19 en 20 jaar aangehouden op verdenking van het plegen van een autodiefstal. Tijdens hun patrouilledienst zagen een duo politieambtenaren twee personen die zich verdacht ophielden bij een winkelbedrijf aan de Beersdalweg te Heerlen. Hierop werden de beide in Heerlen woonachtige personen aangesproken door een van de politieambtenaren. Op slechts enkele meters verwijderd van de beide mannen zagen de politieambtenaren een personenauto staan, waarvan een deur openstond en waaruit muziek te horen viel. Nader onderzoek bracht aan het licht dat de beide portiersloten verbroken waren. In de personenauto werd een tas aangetroffen waarin enkele schroevendraaiers zaten. Bovendien lag er een zaklamp in het voertuig. Op de plek waar beide personen stonden toen ze door de politieambtenaren werden aangesproken, werd eveneens een schroevendraaier aangetroffen. Hierop werd besloten om de beide mannen aan te houden terzake de vermoedelijke diefstal van de personenauto en het in bezit hebben van inbrekerswerktuig. Een van de personen was in de ochtend van 29 september juist in vrijheid gesteld voor een eerdere inbraak, waarbij hij op heterdaad was aangehouden.