Nederlandse Spoorwegen Persbericht
Utrecht, 30 september 2002
Business Card vergroot zakelijke vervoersmarkt voor NS

Werkgevers geven met nieuwe kaart werknemers rondje van de zaak

Morgen vindt de officiële invoering van de NS-Business Card plaats. De kaart, gericht op incidenteel zakelijk vervoer, maakt reizen per trein laagdrempeliger. Een pilot waaraan meer dan 80 bedrijven deelnamen om het nieuwe product te testen bleek zeer succesvol. 72 bedrijven uit de pilot gaan de kaart permanent gebruiken. "Onderzoek wijst uit dat bedrijven dringend behoefte hebben aan een flexibele vervoerskeuze voor hun werknemers. Terugkerende files op zakelijke trajecten en daarmee gepaard gaande kosten van verloren werktijd dwingen werkgevers alternatieven in te zetten als aanvulling op de lease-auto. NS verwacht met dit product 25% extra omzet op de zakelijke markt te realiseren", aldus directeur Bert Meerstadt.

Ook voor de publieke sector is de kaart zeer geschikt. Na afloop van de pilot besloot het ministerie van V&W tot afname van een groot aantal kaarten. Voor medewerkers van overheidsinstellingen die onregelmatig reizen blijkt de kaart een uitkomst waarmee het gebruik van openbaar vervoer binnen de overheid kan worden gestimuleerd.

De NS-Business Card is in zijn 'creditcard-opzet' vernieuwend. Met name door aanvullende functionaliteiten. De kaart biedt voordelen aan zowel werkgever als werknemer. Werknemers boeken eenvoudig via telefoon of internet hun treinreis en de kaart fungeert daarnaast als betaalmiddel voor een Q-Park parkeerplaats of Treintaxi. De reiziger hoeft nu geen treinkaartje bij het loket of een automaat te halen. Bij controle volstaat het tonen van de kaart. De werknemer hoeft dus niets voor te schieten en te declareren. Het bedrijf heeft het voordeel dat NS eenmaal per maand de gemaakte reis- en parkeerkosten direct doorfactureert. Daarmee behoren tijdrovende declaraties tot het verleden en krijgt hij bovendien 20% korting op treinreizen in daluren. Met dit product stelt NS bedrijven in staat hun werknemers een functioneel rondje van de zaak te geven.

De vaste kosten voor de NS-Business Card bedragen ¤ 30 per jaar per kaart. Op termijn zal de kaart worden uitgebreid met aanvullende diensten.
Noot voor de redactie (

Nederlandse Spoorwegen