Nieuwsbericht

maandag 30 september 2002, 16.45 uur

REGIONAAL

Opnieuw alcoholcontrole door verkeershandhavingsteam Alkmaar, maandag 30 september 2002.
Afgelopen weekend is er opnieuw een alcoholcontrole uitgevoerd door surveillanten van het verkeershandhavingsteam. In de nacht van zaterdag op zondag werd gecontroleerd op de Nieuwe Schermerweg en de Helderseweg in Alkmaar. Daarbij werden 700 automobilisten aan een blaastest onderworpen.
Dertien automobilisten werden als verdachte naar het bureau overgebracht. Selectieapparatuur gaf aan dat zij vermoedelijk teveel alcohol hadden gebruikt. Ademanalyse aan het bureau wees uit dat negen van hen in overtreding waren, de andere vier hadden weliswaar alcohol gebruikt maar bleven met de analyse net onder de kritische grens. De zwaarste overtreding werd geconstateerd bij een 34-jarige man uit Koedijk. Hij bleek ca. 2,5 maal de toegestane hoeveelheid te hebben gebruikt. De man kreeg een boete van 550 Euro.
Aan de controle namen 11 medewerkers van het verkeersteam van de Politie Noord-Holland Noord deel. Het team voert bijna iedere week ergens in de regio een alcoholcontrole uit. Vaak is dit in plaatsen waar een evenement gehouden wordt. Behalve alcoholcontroles worden de verkeersmensen ook ingezet voor de controle op het rijden door rood, gebruik van de helm, de gordel en snelheidscontroles.

NOORD-KENNEMERLAND

Inbreker gepakt
Alkmaar, zondag 29 september 2002. Omstreeks 17.00 uur hoorde de 40-jarige bewoner van een pand aan de St. Josephstraat te Alkmaar de voordeur opengaan. Omdat hij dacht, dat het een huisgenoot betrof, ging hij kijken. Tot zijn verbazing zag hij in de hal van zijn woning een onbekende man staan, die een tas stond te doorzoeken. De inbreker probeerde vervolgens weg te komen, maar de bewoner wist hem op straat in bedwang te houden. De gewaarschuwde politie kon de man inrekenen. Het ging om een 33-jarige Amsterdammer. In zijn kleding bleek de man papieren te hebben, die van een andere inbraak afkomstig waren. De man is inmiddels in verzekering gesteld.

Alcoholcontrole

- Heerhugowaard, zondag 29 september 2002. Op zondagmiddag omstreeks 17.15 uur reed een 52-jarige man uit Waarland in een personenauto over de Middenweg in Heerhugowaard. Hij bleek teveel alcohol te hebben gebruikt. Uit de ademanalyse bleek dat hij 995 ug/l alcohol in zijn adem had. Dat is viereneenhalf keer het wettelijk toegestane maximum van 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). De man kreeg een proces-verbaal. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.
- Alkmaar, maandag 30 september 2002. Op maandagmorgen omstreeks 01.00 uur werd op de Vondelstraat te Alkmaar een 24-jarige Alkmaarder aangehouden. De automobilist blies 420 ug/l. Dat is twee maal het toegestane maximum. Ook hij kreeg een proces-verbaal.

Lozing
Alkmaar, zondag 29 september 2002. Op zondagavond omstreeks 21.15 uur werd de politie naar de Leidekkerstraat in Alkmaar gestuurd in verband met stankoverlast. Hier bleek de stank uit het riool te komen. Uit onderzoek bleek een 44-jarige bewoner van een pand aan de Pottenbakkerstraat terpentine en verfresten in het riool te hebben gegooid. De man kreeg een proces-verbaal. De brandweer werd ingezet om het riool te reinigen.

Harddrugs
Alkmaar, zondag 29 september 2002. Op zondagavond omstreeks 21.35 uur werd een personenauto gecontroleerd op de Langestraat in Alkmaar. Toen de passagier het kentekenbewijs uit het dashboardkastje wilde halen, probeerde hij daarin een zakje weg te moffelen. In het zakje bleken geld en drugs te zitten. De bestuurder en zijn passagier, een 32-jarige man uit Heiloo en een 35-jarige man zonder woon- of verblijfplaats, werden aangehouden wegens mogelijke handel in drugs. Zij zijn in verzekering gesteld.

Materiële schade na botsing
Castricum, maandag 30 september 2002.
Maandagmiddag om 12.10 heeft er een botsing plaatsgevonden tussen twee auto's op de Provincialeweg in Castricum. Er zijn geen gewonden. Een 31-jarige inwoner van Veghel reed over de Provincialeweg vanuit Uitgeest in de richting van Castricum. Hij stond in een file en wilde vervolgens zijn auto keren. Tijdens deze manoeuvre kwam er een 53-jarige inwoonster van Castricum van de andere kant die de kerende man niet meer kon ontwijken, waarna een botsing ontstond.

NOORDKOP

Botbreuk na botsing
Sint Maartensvlotbrug, zondag 29 september 2002. Zondagmiddag even na 13.00 uur heeft er een botsing plaatsgevonden tussen twee auto's op de Sint Maartensweg in Sint Maartensvlotbrug waarbij een gewonde is gevallen. Een 59-jarige inwoner van Kolhorn reed over de Sint-Maartensweg vanuit de richting van Sint-Maarten en verleende op de kruising met de Rijksweg geen voorrang aan een automobilist uit Den Helder. Het gevolg was een botsing waarbij de inwoner van Kolhorn zijn sleutelbeen brak.

Jongen mishandeld
Den Helder, zaterdag 29 september 2002.
Op zaterdagochtend rond 0.15 uur is een 15-jarige inwoner van Den Helder mishandeld aan de Waterkeringsweg in Den Helder. De jongen was samen met een vriend aan het vissen en zat in zijn tentje die hij aan de rand van het water had neergezet. Op genoemd tijdstip kwam er een groepje jongens op bromfietsen aan, waarvan er één een knuppel bij zich had. Ze begonnen de twee vissers uit te dagen en zonder aanleiding sloeg de jongen met de knuppel de 15-jarige Helderse jongen neer. Deze is een paar minuten bewusteloos geweest. De brommerrijders gingen er vervolgens vandoor.

Onder invloed in de auto
Den Helder, maandag 30 september 2002.
Maandagochtend omstreeks 2.10 uur is een 38-jarige inwoner van Nieuw-Vennep gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer langs de Torplaan in Den Helder. De man blies 695 ug/l, terwijl 220 ug/l het wettelijk toegestane maximum is. De man heeft een proces-verbaal gekregen.
Den Helder, maandag 30 september 2002.
Maandagochtend even voor 3.30 uur is een 40-jarige inwoner van Den Helder gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer. De man blies 430 ug/l, bijna twee keer de toegestane hoeveelheid. De man heeft een proces-verbaal gekregen.

WESTFRIESLAND

Bedreiging en mishandeling
Enkhuizen, zondag 29 september 2002.
Zondagmiddag omstreeks 18.00 uur is een 23-jarige Poolse man bedreigd door drie Poolse mannen en een Poolse vrouw bij de begraafplaats aan de Noorderweg in Enkhuizen. De drie mannen reden in een zwarte BMW en wilden duizend euro van de Poolse man. De man had zoveel geld niet bij zich waarna de drie mannen de Pool meenamen in de BMW. Vervolgens zijn de mannen op een grasveld gestopt en begonnen de Poolse man te slaan en te schoppen. Vervolgens werd tegen de Pool gezegd dat hij binnen twee uur met duizend euro bij een tankstation moest komen. De Poolse man is vervolgens naar de politie gegaan en samen met politie in burger naar het afgesproken tankstation gegaan. Daar waren de mannen en de vrouw in hun BMW ook. Deze zijn op heterdaad aangehouden en worden binnenkort voorgeleid.

Inbraak woning
Andijk, maandag 30 september 2002. In de nacht van zondag op maandag werd er ingebroken bij een bollenbedrijf aan de Kleingouw te Andijk. De daders kwamen binnen door een deur te forceren van het kantoorgedeelte (tussen de woning en het bedrijf). Uit het kantoor werd een kluis met een geldbedrag ontvreemd. In dezelfde nacht werd ook ingebroken bij bollenbedrijven aan de Kadijkweg en Vleetweg in Andijk. Hier werd echter niets vermist.

Dodelijke aanrijding
Hoorn, zondag 29 september 2002. Op zondagmiddag omstreeks 15.20 uur vond op de kruising Keern - Provincialeweg te Hoorn een aanrijding plaats met dodelijke afloop. Een 85-jarige inwoner van Hoorn reed op de fiets over de Keern, komende vanuit de richting Zwaag. Bij vermoedelijk rood licht stak hij genoemde kruising over. Hier kwam juist een 70-jarige man uit IJsselstein in een personenauto aangereden (komende vanuit de richting A7). Er ontstond een aanrijding waarbij het slachtoffer hoofd en nekletsel opliep. Hij werd voor behandeling overgebracht naar het Westfries Gasthuis te Hoorn. Hier overleed de man dezelfde dag omstreeks 19.35 uur aan zijn verwondingen. Zijn nek bleek gebroken te zijn.

Fietsenveiling
Hoorn, zaterdag 5 oktober 2002.
Komende zaterdag vindt er een fietsenveiling plaats aan het politiebureau in Hoorn. Op die dag worden gevonden fietsen geveild onder alle mensen die aangifte hebben gedaan wegens fietsendiefstal. De aangifte dient wel meegenomen te worden als bewijs om mee te kunnen doen met de veiling. De veiling begint om 9.00 uur 's ochtends op het bureau aan de Blokmergouw.