Gemeente Capelle a/d IJssel

Capels college stelt veiligheid en leefbaarheid centraal

Op vrijdag 27 september 2002 heeft het college van burgemeester en wethouders van Capelle aan den IJssel het collegewerkplan 2002-2006 en de begroting 2003 gepresenteerd.

Leefbaarheid en veiligheid
Het college roept leefbaarheid en veiligheid uit tot de centrale themas voor de komende vier jaar. Samen met de inwoners wil het bestuur ervoor zorgen dat Capellenaren zich meer dan ooit thuis voelen in hun stad. Van de inwoners wordt verwacht dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en niet aan de zijlijn blijven staan. Het college vindt dat burgers elkaar weer moeten aanspreken op onaangepast gedrag. Tegelijkertijd is het college zich ervan bewust dat de overheid de taak heeft om hiervoor het klimaat te scheppen. Het college heeft de themas niet zelf hoeven te verzinnen. De Capelse kiezers hebben door hun stemgedrag duidelijk gemaakt dat dit de onderwerpen zijn waar het de komende tijd om draait. Ook tijdens de wijkbijeenkomsten van juni dit jaar, bleek overduidelijk dat inwoners zich zorgen maken over veiligheid en de kwaliteit van hun directe woon- en leefomgeving.

Wijk- en buurtbeheer
Om de veiligheid en de leefbaarheid te verbeteren gaat het college fors investeren in het wijk- en buurtbeheer. De banden met de Wijk Overleg Platforms worden aangehaald en er komt geld voor de uitvoering van de Wijkactieplannen.

Lichtblauwe brigade
De Capellenaar moet zich weer veilig kunnen voelen op straat. Met meer toezicht in de openbare ruimte wil het college dit bereiken. Er komt binnenkort een lichtblauwe brigade van toezichthouders. Deze stadswachten zullen niet alleen toezicht houden, maar zijn ook bevoegd om bekeuringen uit te delen voor lichte vergrijpen. De samenwerking van deze brigade met de politie zal op korte termijn geregeld worden. Het college verwacht veel van de brigade en heeft hiervoor een groot bedrag gereserveerd. Daarnaast zullen de krachten van diverse organisaties gebundeld worden in een zogenoemd veiligheidsnetwerk.
Met een goede afstemming en samenwerking moeten op het gebied van veiligheid betere resultaten worden bereikt, daar is het Capelse college van overtuigd.

Zichtbaar beter
Het aanzien van Capelle moet ook verbeteren. Tijdens de vorige collegeperiode werd al duidelijk dat Capelle in de komende jaren zal moeten investeren in beheer en onderhoud. De jaren van groei zijn voorbij. De nieuwbouwwijken uit de zestiger en zeventiger jaren vragen nu de aandacht. Het college gaat herontwikkelen en richt in eerste instantie zijn aandacht op Schollevaar-Oost. Wat er precies op welk moment gedaan gaat worden, zal spoedig duidelijk zijn. Het college wil in deze wijk snel aan de slag.
De andere wijken zullen daarbij niet worden vergeten; voor beheer en onderhoud van wegen, groen en speelplaatsen heeft het college grote bedragen uitgetrokken.

Sociale verbanden
Het college gaat de strijd aan met het voortschrijdend individualisme. De sociale verbanden moeten hechter worden. Een goed sociaal klimaat werkt positief door op het veiligheidsgevoel en de leefbaarheid. Goede voorzieningen in de wijk zijn daarom van groot belang.
In het werkplan wordt de Brede School genoemd - de ontwikkelingsmogelijkheden voor jongeren nemen hierdoor toe. Ook wil het college een multifunctioneel centrum realiseren met een poppodium, disco en feestruimte en ontmoetingsplekken voor jong en oud.
Armoedebeleid
Streven naar hechte sociale verbanden betekent ook oog hebben voor de positie van minder draagkrachtige inwoners. Het college wil sociaal isolement tegengaan. Sport, recreatie en culturele activiteiten moeten voor iedereen bereikbaar zijn. Het college zal het armoedebeleid afstemmen op het rijksbeleid, maar heeft besloten in de begroting alvast een behoorlijk bedrag hiervoor op te nemen.
Financiën
Om af te kunnen koersen op een leefbare, voelbaar veiliger en zichtbaar betere stad heeft het college forse bedragen vrijgemaakt.

Het college schrijft in het collegewerkplan onomwonden dat dit een moeilijke klus is geweest. De tijden van financiële groei zijn voorbij. Het rijk heeft het mes gezet in de rijksuitgaven en dat is nadelig voor de hoogte van de bijdrage die de gemeenten ontvangen uit het gemeentefonds. Daarnaast zijn er enkele andere ontwikkelingen op rijksniveau die negatief zullen uitpakken, waaronder de verrekening van BTW-heffingen. Daar komt nog eens bij dat Capelle gebukt gaat onder hoogoplopende kosten van allerlei gemeenschappelijke regelingen, zoals de sociale werkplaats IJssel en Lek en andere regelingen als leerlingenvervoer. Aan een lastenverhoging voor de inwoners valt volgens het college dan ook niet te ontkomen. De OZB gaat omhoog met 5 % extra dat percentage komt op de inflatiecorrectie van 3,25 %. Dit betekent voor een gezin met een koopwoning in de middenklasse ( 140.000) een kostenstijging van 27 per jaar.
Het college is van mening dat een dergelijke verhoging gerechtvaardigd is omdat daar belangrijke verbeteringen tegenover komen te staan.

Gemeenteraad
Het collegewerkplan en de begroting 2003 moeten door de gemeenteraad worden goedgekeurd. Beide worden behandeld in de raadsvergadering van 4 november 2002.