---
Nieuwe RM Air Distribution Unit van APC verbetert luchtkoeling in computerracks en -kasten
---

Utrecht (Nederland), 30/09/2002

American Power Conversion (APC) lanceert zijn nieuwe compacte "NetworkAIR Air Distribution Unit", een apparaat waarmee de luchtcirculatie en -koeling in computerracks en -kasten kan worden verhoogd. Dankzij het toestel kunnen de zogenoemde "hotspots", plaatsen waar de temperatuur zo hoog is dat de computerhardware uitvalt, worden vermeden.

De jongste generaties hardware voor racks - zoals webservers, en telecommunicatie- en netwerkapparatuur- voegen steeds meer eigenschappen toe aan een steeds kleinere fysieke eenheid. Daardoor kan er ook veel meer apparatuur worden gestapeld in één typische rack of computerkast. Als een gevolg is er veel meer hitteopwekkende stroomtoevoer naar dezelfde kast, waardoor luchtkoeling één van de belangrijkste bezorgdheden is van de datacentra van vandaag.

De traditionele koelmethodes in computerruimtes, die gekoelde lucht vanuit een geperforeerde vloer naar boven blazen, zijn niet in staat om voldoende luchtkoeling te geven aan volgestapelde racks en kasten, waar de koeling het meeste nodig is. De nieuwe NetworkAIR Air Distribution Unit werkt samen met die airco's om de geproduceerde koele lucht direct in de racks en kasten te blazen, voor die zich vermengt met de warmere kamerlucht. De dubbele ventilator van het toestel zorgt voor de eliminatie van gevaarlijke "hotspots" door de hoeveelheid gekoelde lucht die in de racks wordt geblazen te verhogen, en verbetert de luchtcirculatie op plaatsen met beperkte statische druk.

In omgevingen zonder luchtkoeling vanuit de vloer, gebruikt de NetworkAIR Air Distribution Unit gewoon de lucht onder het rack, waar die het koelst is. Daarmee verhoogt de hoeveelheid luchtcirculatie en wordt de apparatuur eveneens voldoende gekoeld.

"Toestellen, gestapeld in het bovenste deel van een rack of kast, vallen vaak uit omdat de temperatuur daar stijgt tot boven het aangeraden niveau," zegt Rob Johnson, vice president bij de Availability Enhancement Group van APC. "Ons nieuwe product biedt onze klanten een eenvoudige en betrouwbare oplossing voor dat probleem. Het kan bovendien op enkele minuten tijd worden geïnstalleerd."

Technische gegevens
De NetworkAIR Rack Mount Air Distribution Unit is uitgerust met een dubbele ventilator en A-B stroominput. Het toestel zorgt voor een beter gebruik van de bestaande luchtkoelingen en airco's, en filtert ook de lucht die in de racks wordt geblazen waardoor stofdeeltjes geen kans krijgen om problemen te veroorzaken (30% efficiënte filtratie, volgens de ASHRAE 52.1 - 1992 standaard).

De Air Distribution Unit past in APC NetShelter-kasten, inclusief de NetShelter VX, een onderdeel van APC's nieuwste noodstroomtoepassing PowerStruXure. Het toestel past ook in andere 19'' EIA-310-D kasten met een open bodem. Daardoor kan het ook worden gebruikt in omgevingen zonder koeling via een geperforeerde vloer.

Het toestel is onmiddellijk beschikbaar in de Benelux, via de distributiepartners van APC (Tech Data, Actebis, Ingram Micro, Anixter, Getronics, IBM, HP, Dell, EDS en anderen), tegen een adviesprijs van 715 euro.

---
END

---
Journalisten,