Halfjaarresultaten - 30/09/2002

Mitiska


- REALISATIE VAN ACTIVA DRAAGT BIJ TOT VERSTEVIGING VAN DE FINANCIËLE STRUCTUUR EN BELANGRIJKE AFBOUW VAN DE SCHULDGRAAD -
Ternat, 30 september 2002 - Mitiska, de participatiemaatschappij actief in de gespecialiseerde detailhandel, maakt vandaag haar resultaten voor het eerste semester van 2002 bekend. De geconsolideerde bedrijfsopbrengsten bedragen 282,8 mio EUR. De operationele cash flow bedraagt 10,7 mio EUR, ten opzichte van 6 mio EUR in dezelfde periode vorig jaar. Het aandeel van de groep in het netto resultaat over het eerste semester 2002 bedraagt 1,4 mio EUR winst ten opzichte van 10,8 mio EUR verlies vorig jaar. Mitiska heeft zich in het eerste semester 2002 in eerste instantie toegelegd op de herstructurering van Interiors for Europe. Eind juni 2002 werd een transactie afgesloten met Carpetright Ltd , de marktleider in de UK. Daardoor verwerft deze een belang van 50% met managementcontrole in de Benelux operaties van Carpetland en worden de onroerend goedvennootschappen van Carpetland in de Benelux volledig verkocht aan deze partij. Het concept in de Benelux wordt aangepast naar het Engels model, exclusief gericht op zachte vloerbekleding, met het oog op het verhogen van de rendabiliteit. Bij Carpetland in Frankrijk en Zwitserland werden, in overeenstemming met de evolutie in de Benelux, ingrijpende maatregelen voorbereid en reeds gedeeltelijk uitgevoerd die moeten toelaten de rendabiliteit, welke geleden heeft onder het teruglopend consumentenvertrouwen, opnieuw op niveau te brengen. Deze maatregelen leveren belangrijke uitzonderlijke resultaten op en dienen op termijn de resultaten uit de gewone bedrijfsuitoefening te verbeteren. Brantano realiseerde in het eerste semester 2002 een winst van 2,7 mio EUR. AS Adventure bevestigde de verwachtingen van rendabele groei, realiseerde een omzetstijging en verhoogde de bijdrage aan de groepsresultaten. Idé en Fun leverden nog geen positieve bijdrage, deels door seizoenseffecten eigen aan hun productgamma (vooral bij Fun) en deels door inspanningen die geleverd werden voor een verhoging van de efficiëntie van hun organisatie. Bij Ceramega trad een professionele partner in de tegelhandel toe, welke bij kapitaalverhoging 51% van het bedrijf en management controle verwierf.

Volgende factoren hebben de geconsolideerde resultaten van Mitiska n.v. beïnvloed:
· Interiors for Europe (IFE) bestaat op 30 juni 2002 uitsluitend uit de oorspronkelijke Carpetland groep. Op 24 juni 2002 heeft IFE een overeenkomst ondertekend met Carpetright, waarbij deze laatste 50% van de activiteiten in België, Nederland en Luxemburg verwerft, evenals 100% van het Belgische en Nederlandse onroerend goed van Carpetland nv. De financiële middelen die in het kader van deze transactie worden verkregen (circa 45 mio EUR), zullen voornamelijk aangewend worden ter aflossing van schulden van de IFE groep aan kredietinstellingen en zullen aldus de financiële structuur van de onderliggende bedrijven verstevigen. Deze transactie leverde een positieve bijdrage in de resultaten van Mitiska (aandeel van de groep) van 13 mio EUR. Operationeel leed IFE een verlies van 6,8 mio EUR. Dit is enerzijds ten gevolge van het seizoenseffect dat historisch in het voordeel van het tweede half jaar speelt. Anderzijds werden, onder druk van het teruglopend consumentenvertrouwen, tegenvallende resultaten opgetekend in Frankrijk en Zwitserland. Een herstructureringsplan, dat moet toelaten deze operaties afzonderlijk verder te beheren, werd opgesteld. IFE legde hiervoor, en voor de verdere aanpassingen aan het concept in de Benelux, per 30 juni 2002 een voorziening van 8,5 mio EUR aan. De operaties in Frankrijk en Zwitserland zouden, in een latere fase, het voorwerp kunnen uitmaken van een transactie. In april 2002 verhoogde Mitiska haar belang in IFE tot 80,79% door overname van de aandelen aangehouden door GIMV.
· De verwachte groei en rendementsverbetering bij A.S.Adventure en haar Engelse dochter Cotswold worden bevestigd. De bedrijfsopbrengsten stijgen met 3,2 mio EUR of 10,45% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De courante winst voor belastingen bedraagt 0,3 mio EUR ten opzichte van een courant verlies van 1,1 mio EUR in dezelfde periode vorig jaar. AS Adventure telt 21 verkooppunten,waarvan 10 in Belux en 11 in Engeland. Een verdere rendabele groei van deze strategische participatie wordt vooropgesteld.
· De omzet van Idé stijgt met 3,25% tot 13,5 mio EUR in het eerste semester van 2002. De in 2001 gerestylde verkooppunten evolueren positief en dragen bij in het courant resultaat. De in 2001 geopende filialen dragen nog onvoldoende bij en dienen verder ondersteund te worden. Abstractie makend van de meerwaarde uit realisatie van vaste activa, bedraagt het resultaat uit de gewone bedrijfsvoering voor het eerste semester 2002 0,8 mio EUR negatief. Marketingacties met een focus op de nieuwe winkels, verhoging van de voorraadrotatie en stroomlijnen van de interne organisatie moeten de rendabiliteit van Idé verhogen. In april 2002 werden, ter verbetering van de financiële structuur, de winkelpanden in eigendom verkocht. Deze transactie leverde Idé een meerwaarde van 4 mio EUR, die in de geconsolideerde cijfers van Mitiska evenwel niet tot uiting komt, gezien de herwaardering reeds erkend werd ten tijde van de acquisitie van Idé.
· De stijging van de omzet bij Fun, gedreven door de groei van de omzet in bestaande winkels en de expansie in het tweede semester van 2001, bedraagt 4,6 mio EUR of 35,5%. Ten gevolge van het seizoensgebonden karakter van de verkopen zijn de resultaten van Fun traditioneel negatief in het eerste half jaar. Zij beïnvloeden de resultaten van Mitiska (aandeel van de groep) met 2 mio EUR negatief ten opzichte van 1,7 mio EUR negatief in de vergelijkende periode vorig jaar (abstractie makende van de meerwaarde uit onroerend goed transacties in 2001). Het management van Fun verwacht voor het volledige jaar 2002 een doorbraak naar winstgevendheid.
· Eind februari 2002 onderschreef een professionele partner met ervaring in tegelgroothandel samen met Mitiska Ventures een kapitaalverhoging van 2,5 mio EUR bij CeraMega. Het belang van Mitiska Ventures daalde tot 49%. Dit partnership betekent een strategische heroriëntatie voor Ceramega, die nu gebruik kan maken van aangepaste logistiek en een vernieuwd assortiment. Herlocatie, kleinere winkeloppervlakten, stroomlijnen van IT en interne organisatie moeten Ceramega rendabiliteit bieden. De resultaten van Mitiska (aandeel groep) worden in het eerste semester 2002 nog negatief beïnvloed met 0,4 mio EUR.
· De internetinvestering in Net Fund Europe werd verder afgewaardeerd met 0,8 mio EUR overeenkomstig de EVCA (European Venture Capital Association) waarderingsregels van het risicokapitaalfonds. De investeringsportefeuille werd grondig geëvalueerd. De kostenstructuur werd verlicht en verdere investeringen worden beperkt.
(1) Bedrijfsresultaat + niet kaskosten - niet kasopbrengsten (2) Netto resultaat - uitzonderlijk resultaat (na correctie voor fiscale impact) + afschrijving consolidatiegoodwill (3) Courant resultaat + niet kaskosten - niet kasopbrengsten

CONSOLIDATIEKRING
Mitiska n.v., Mitiska Ventures n.v., Net Fund Management n.v., IFE (100% Carpetland), Brantano groep, Idé groep en Fun groep worden integraal geconsolideerd. A.S.Adventure groep wordt proportioneel geconsolideerd. BHI en Ceramega worden opgenomen volgens de vermogensmutatiemethode. Frick Teppiche werd per 31 december 2001 volledig gedeconsolideerd. In het eerste half jaar 2001 was deze participatie nog voor 50% opgenomen in de consolidatie.

UITZONDERLIJKE RESULTATEN
De uitzonderlijke opbrengsten zijn in eerste instantie en ten belope van 16,1 mio EUR gerelateerd aan de overeenkomst met Carpetright. Verder omvatten de uitzonderlijke opbrengsten ondermeer de terugname van de voorziening aangelegd door Mitiska NV op 31 december 2001 voor mogelijke verplichtingen uit een put-optie van GIMV op aandelen IFE. In april 2002 werd een overeenkomst gesloten met GIMV waarbij GIMV vervroegd haar volledige participatie in IFE heeft overgedragen aan Mitiska. De schuld die Mitiska hierdoor heeft ten aanzien van GIMV is betaalbaar op 31 maart 2004. Na deze transactie zijn de aandelen van IFE voor 80,79% in handen van Mitiska. De goodwill op het bijkomend belang in IFE wordt conform de waarderingsregels afgeschreven op 20 jaar. Op basis van de waardering van IFE na de transactie met Carpetright is er, volgens de Raad van Bestuur, geen uitzonderlijke afschrijving vereist. De uitzonderlijke kosten betreffen voornamelijk de voorziening van 8,5 mio EUR voor de herstructurering van Carpetland. Tevens omvatten zij de bijkomende waardevermindering van 0,8 mio EUR op de participatie in het internetfonds Net Fund Europe cva. MINDERHEIDSBELANGEN
Het aandeel van derden in het geconsolideerd resultaat heeft hoofdzakelijk betrekking op Brantano, waarin derden voor 58,6% participeren; IFE, waarin derden voor 45,89% participeerden gedurende de eerste drie maanden van het jaar en voor 19,21% nadien; en Fun groep, waarin derden voor 37,75% participeren.

ENKELVOUDIGE CIJFERS MITISKA NV
De financiële vaste activa van Mitiska NV omvatten voornamelijk de deelneming in Brantano, IFE, Mitiska Ventures, Fun Belgium (gedeelte niet aangehouden via Mitiska Ventures) en Idé Vastgoed. Op de deelnemingen in IFE en Mitiska Ventures, die de belangen in de recentere participaties groepeert, werden op 31 december 2001 waardeverminderingen verwerkt, tot het niveau van het aandeel in het geconsolideerd eigen vermogen. Bij de halfjaarafsluiting 2002 werd beslist, op basis van de onderliggende balansen en evoluties, geen bijkomende waardeverminderingen te nemen. De waardering van de deelneming in Brantano aan 59,2 mio EUR werd behouden.

VOORUITZICHTEN 2002
Mitiska zal zich verder toeleggen op de lopende herstructureringen bij Interiors for Europe en haar filialen en de verdere afbouw van de financiële verplichtingen welke met betrekking tot Interiors for Europe bestaan. De gehele of gedeeltelijke realisatie van activa van Interiors for Europe dient in eerste instantie hiertoe bij te dragen. Daarnaast onderzoekt Mitiska verschillende pistes om haar balansstructuur in evenwicht te brengen. De geheel of gedeeltelijke afbouw van de participatie in Brantano, in overleg met de directie en de partner, is daarbij één van de mogelijkheden. Zowel financiële als industriële investeerders hebben, aan voor Mitiska aantrekkelijke voorwaarden, interesse getoond. De bedoeling is in ieder geval om voor het jaareinde een duidelijk zicht te krijgen op de voor Mitiska en haar participaties meest interessante opties. In functie daarvan zal Mitiska een nieuwe groeistrategie voor haarzelf en haar participaties uitwerken. Een verdere verbetering van de resultaten wordt verwacht. Veel zal afhangen van de evolutie van de economie en de daaraan gekoppelde ontwikkeling van het consumentenvertrouwen.

VERSLAG VAN DE COMMISSARIS
In het kader van zijn controlemandaat heeft BVCV J.Lippens, S.Rabaey & Co, vertegenwoordigd door de heer Stefaan Rabaey, een beperkt nazicht uitgevoerd van de halfjaarlijkse geconsolideerde informatie van de groep Mitiska per 30 juni 2002, overeenkomstig de normen en aanbevelingen van het Instituut der Bedrijfsrevisoren. Onze controles bestonden hoofdzakelijk uit de analyse, de vergelijking en de bespreking van de semesteriele financiële informatie die ons werd meegedeeld en waren bijgevolg minder uitgebreid en diepgaand dan deze die vereist zijn voor de certificatie van de jaarrekening. Bij dit beperkt nazicht zijn geen gegevens aan het licht gekomen die aanleiding zouden geven tot betekenisvolle aanpassingen in de boekhoudkundige gegevens die worden vermeld in het halfjaarlijkse verslag.

FINANCIELE KALENDER

· Publicatie jaarresultaten 2002: 4e week van maart 2003
· Algemene aandeelhoudersvergadering 2002: vrijdag 6 juni 2003
Voor meer informatie
Luc Geuten
Tel. 02 583 19 46
Email: sigrid.hermans@mitiska.com