Ingezonden persbericht

Persbericht

MKB IN NEDERLAND KLAAR VOOR OUTSOURCING VAN SOFTWARE

~ resultaten onderzoek naar outsourcing en ASP in het MKB ~

30 september 2002 - Oracle Corporation, 's werelds grootste leverancier van bedrijfssoftware en MKB Nederland constateren dat IT steeds vaker uitbesteed wordt, omdat bedrijven zich willen richten op hun kernactiviteiten. Het onderzoeksbureau Heliview is daarom gevraagd de stand van zaken omtrent het uitbesteden en het huren van software in het MKB te onderzoeken. Een samenvatting van het onderzoek is te downloaden van www.opafstanddebeste.nl.

"Concluderend kan worden gesteld dat het MKB in hoge mate de voordelen van het huren van software via het Internet ziet, maar deze concepten slechts met mate in de praktijk invoert." stelt Ton Ravesloot, Secretaris Technologie van MKB Nederland. "Dat is een gemiste kans. Het MKB kan in economisch moeilijke tijden het huren van software via het internet inzetten om arbeidsproductiviteit te verhogen en kostenvoordelen te behalen en zich te focussen op de kernprocessen."

Er zijn twee varianten binnen het uitbesteden van IT. Eén manier is om applicaties af te nemen van een externe aanbieder die haar oplossing beschikbaar stelt aan één of meerdere afnemers: Application Service Providing (ASP). De andere manier is om de ICT-omgeving van de ondernemer over te dragen aan een externe dienstverlener (outsourcing).

Ruim 500 middelgrote en kleine bedrijven in Nederland (MKB) zijn door Heliview ondervraagd over de status van hun ICT-toepassingen in het algemeen en over het gebruik van outsourcing en ASP-toepassingen in het bijzonder. De resultaten van het onderzoek worden tot 19 februari op verschillende regionale congressen gepresenteerd (www.ondernemerscongres.nl).

Wat de huidige ICT-toepassingen betreft, kan uit het onderzoek worden geconcludeerd dat de bedrijfsprocessen in hoge mate geautomatiseerd zijn. Bijna alle ondervraagden beschikken over een internetaansluiting, zo'n tweederde heeft een eigen website en bij 16% kunnen via het internet producten en/ of diensten worden besteld.

Verder maakt 44% van de MKB-vestigingen reeds gebruik van outsourcing. Zo wordt door 29% van de bedrijven met een eigen website, het beheer en onderhoud hiervan geoutsourced. Ook de automatisering van de bedrijfsprocessen wordt uitbesteed en dan met name de personeelsadministratie (18%). De belangrijkste drijfveer om de automatisering van bedrijfsprocessen uit te besteden is het interne gebrek aan ICT-kennis en -vaardigheden. Bovendien kan men de aanwezige capaciteit zodoende beter aanwenden ten behoeve van de core-business.

Als belangrijkste voordelen van outsourcing noemen de ondervraagde bedrijven:

S Beschikbaarheid van kennis (40%);
S Kostenbesparingen (17%);
S Gemak (15%)
S Efficiency voordelen (13%).

In vergelijking met outsourcing, maakt de MKB-markt weinig gebruik van ASP (Application Service Providing). Maar liefst 62% heeft wel eens van ASP gehoord, maar ASP-oplossingen worden in het MKB nog maar weinig ingezet. Slechts 6% gebruikt een ASP-oplossing, bijvoorbeeld voor de financiële administratie, de personeelsadministratie en de klantregistratie. Gezien deze lage penetratie is het MKB aan te merken als een nieuwe markt voor ASP-oplossingen. Een groot deel van de ondervraagden ziet de voordelen die het gebruik van ASP-oplossingen kan opleveren in; met name de beschikbaarheid van kennis en het realiseren van kostenbesparingen.

(493 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Meer informatie over de congressen kunt u vinden op http://www.ondernemerscongres.nl. Een samenvatting van het onderzoek kunt u vinden op www.opafstanddebeste.nl.

Over Oracle
Oracle is 's werelds grootste leverancier van bedrijfssoftware. Meer informatie over Oracle vindt u op www.oracle.com.

Voor verdere persinformatie kunt u contact opnemen met:

Nicole Nan van Oracle Nederland BV
Tel: +31 (0)30 669 9836
Fax: +31 (0)30 669 9940

Yvonne van Bokhoven van LEWIS, het IT PR bureau
Tel: +31 (0)40 235 46 00
Fax: +31 (0)40 235 46 01
E-mail: yvonnev@lewispr.com
Website: http://www.lewispr.com

Trademarks
Oracle is a registered trademark and Oracle9i is a trademark or registered trademark of Oracle Corporation. Other names may be trademarks of their respective owners.

LEWIS Communications BV
Marketing and Media relations for Technology Companies Petunialaan 28
5582 HA Waalre
Nederland

tel: +31 (0)40 235 46 00
fax: +31 (0)40 235 46 01
web: http://www.lewispr.com
e-mail: persinfo@lewispr.com