Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid

Ik heb wat, krijg ik ook wat?

Wegwijzer bij kosten van handicap en ziekte

, ,

,

,



Voorwoord

Ik heb wat, krijg ik ook wat?
Wegwijzer bij kosten van handicap en ziekte

In ons land leven naar schatting 3,7 miljoen mensen die `wat hebben'. Een chronische ziekte, handicap of hoge leeftijd leidt vaak tot extra kosten. In het ene geval zijn het dieetkosten, in het andere een gehoorapparaat. Meestal gaat het om een combinatie van kosten voor hulpmiddelen, medische zaken en bijvoorbeeld thuiszorg of een maaltijdvoorziening. Behoort u tot deze groep mensen?

Weet u de weg naar een tegemoetkoming in de kosten die u maakt bij handicap en ziekte? Er zijn verschillende regelingen voor vergoeding als de kosten te hoog oplopen. Dat is mooi. Maar tegelijkertijd lastig.`Voor welke uitgaven kan ik op welke regeling een beroep doen?';`Kom ik wel in aanmerking voor deze regeling, en aan welke voorwaarden moet ik voldoen?', zijn veel gehoorde vragen.

Om u hierin de weg te wijzen hebben de drie betrokken ministeries samen een overzicht gemaakt van de bestaande compensatieregelingen voor mensen met een chronische ziekte, handicap of hoge leeftijd. Dit overzicht is daarvan het resultaat. Hierin kunt u lezen welke regelingen er zijn, hoe ze `werken' en waar u terecht kunt voor meer informatie of een aanvraag. In de bijlage, vanaf pagina 15, is een overzicht opgenomen van informatiepunten.

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ministerie van Volksgezondheid,Welzijn en Sport Ministerie van Financiën/Belastingdienst



Inhoudsopgave

Hoe zit het met?

4 ... kosten van aanpassingen in de woning, vervoersvoorzieningen en verstrekking van rolstoelen voor gehandicapten en ouderen? , Wvg

5 ... kosten van geneesmiddelen, hulpmiddelen, dokter, tandarts en ziekenvervoer?
, Zfw

7 ... kosten van thuiszorg en begeleiding bij langdurige ziekte? , AWBZ

8 ... kosten van gehandicapte kinderen die nog thuis wonen? , TOG 2000

10 ... kosten van bijzondere uitgaven vanwege ziekte of handicap? , Abw

11 ... extra belastingaftrek vanwege ziekte, handicap of ouderdom? , Wet op de inkomstenbelasting

13 ... korting op of teruggave van belasting voor personen die op jonge leeftijd gehandicapt zijn geraakt?
, Jonggehandicaptenkorting

14 ... een hogere uitkering voor extra hulp bij arbeidsongeschiktheid? , Ophoging ao-uitkering

15 ... bijlage: overzicht van informatiepunten



Wvg
Wet voorzieningen gehandicapten ,

Wat houdt de regeling in?
De Wvg regelt de vergoeding en verstrekking van woonvoorzieningen, vervoersvoorzieningen en rolstoelen. Dat kunnen aanpassingen in de woning zijn zoals het plaatsen van een invalidetoilet. Maar ook vervangend vervoer als mensen slecht ter been zijn en niet met het openbaar vervoer kunnen reizen. Het doel is dat mensen met een chronische ziekte of handicap en ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. De voorzie- ningen worden door de gemeente verstrekt.
Over een meer cliëntgerichte afhandeling van aanvragen voor Wvg- voorzieningen zijn afspraken gemaakt met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en belangenorganisaties. Deze afspraken zijn opgenomen in het Wvg-protocol. Meer informatie: onder kopje `Waar helpen ze u verder?'.

Wie komt in aanmerking?
De Wvg is er voor mensen met een chronische ziekte of handicap en voor ouderen. Het gaat om mensen die door hun ziekte of handicap aantoonbare beperkingen ondervinden.

Waaraan moet u voldoen?
De Wvg is alleen bedoeld voor mensen die zelfstandig wonen.Wanneer u in een zorginstelling verblijft, komt u in principe niet voor Wvg-voor- zieningen in aanmerking. U kunt dan gebruikmaken van vergoedingen binnen de AWBZ.Voor vervoersvoorzieningen kunt u in sommige gevallen nog wel een beroep doen op de Wvg. Dit is afhankelijk van de zorginstelling waar u verblijft. Er kan een eigen bijdrage gevraagd worden. Dit verschilt per gemeente. Net als de hoogte van de bijdrage. Een uitzondering hierop vormt de aanschaf van een rolstoel. Daarvoor hoeft u in geen enkele gemeente een eigen bijdrage te betalen.
4



De gemeente kan u vragen mee te werken aan een onderzoek door een eigen deskundige of door het Regionaal Indicatie Orgaan (RIO) in uw gemeente. Dit onderzoek kan nodig zijn om te beoordelen welke voorziening in uw geval noodzakelijk is.

Waar helpen ze u verder?
U kunt terecht bij de gemeente waar u woont.Veel gemeenten hebben een apart Wvg-loket. Of kijk op www.minvws.nl.Via de `zoekfunctie' kunt u het onderwerp Wvg het snelst vinden. Daar leest u ook meer over de uitvoering van de Wvg (zie:Wvg-protocol). U kunt de tekst ook toegestuurd krijgen. Bel dan met de afdeling publieksinformatie van het ministerie van VWS: 070 3407890.

Waar kunt u terecht voor aanvraag(formulieren)?
U kunt bij de gemeente waar u woont een formulier verkrijgen en een aanvraag indienen.

Zfw
Ziekenfondsverzekering en
standaardpakketverzekering ,

Wat houdt de regeling in?
De ziekenfondsverzekering regelt onder andere de vergoeding van kosten voor:

* huisarts;

* medicijnen;

* hulpmiddelen;

* opname en behandeling in het ziekenhuis;

* jaarlijkse tandartscontrole.

---



Het ziekenfonds vergoedt ongeveer hetzelfde als de standaardpakket- verzekering. Kosten die hier niet onder vallen, kunnen vaak aanvullend worden verzekerd, zoals kosten voor homeopathische geneesmiddelen.

Wie komt in aanmerking?
Werknemers en uitkeringsgerechtigden met een salaris of uitkering lager dan 1 30.700,- (ziekenfondsgrens), zelfstandig ondernemers en alimentatiegerechtigden met een belastbaar inkomen lager dan 1 19.650,-. Mensen die niet in het ziekenfonds zitten, kunnen daar zodra ze 65 jaar worden wel voor kiezen.Voorwaarde is dat hun belastbaar huishoudinkomen lager is dan 1 19.550,- (bedragen 2002*). Zij kunnen bij de Sociale Verzekerings- bank een inkomensverklaring aanvragen, waarmee ze zich kunnen inschrijven bij een ziekenfonds.
Mensen met een chronische ziekte of handicap die boven de zieken- fondsgrens zitten en dus zijn aangewezen op een particuliere verzekering, kunnen een beroep doen op de standaardpakketverzekering. Particuliere ziektekostenverzekeraars zijn verplicht mensen die ervoor in aanmerking komen, te accepteren voor deze standaardpakketverzekering.

Waaraan moet u voldoen?
Als ziekenfondsverzekerde betaalt u automatisch een procentuele ziekenfondspremie over uw loon, uitkering of inkomen. Daarnaast bent u verplicht een nominale premie te betalen aan het ziekenfonds. Dit is een vast bedrag per verzekerde waarvan het ziekenfonds zelf de hoogte mag bepalen. Voor de standaardpakketverzekering gelden bij wet vastgestelde maximum- premies en een eigen risico voor de verzekerde.

Waar helpen ze u verder?
U kunt terecht bij uw ziekenfonds of zorgverzekeraar.Voor adressen: College voor Zorgverzekeringen, Postbus 396, 1180 BD Amstelveen, telefoon 020 3475555 of Zorgverzekeraars Nederland, Sparrenheuvel 16, 3708 JE Zeist, telefoon 030 6988911, internet: www.cvz.nl of www.zn.nl. Of vraag bij Postbus 51 (telefoon 0800 8051) naar de brochures:`De vergoe- ding van medische hulpmiddelen per 1 januari 2002' en `Zo zit dat met uw ziektekosten, Informatie over zorgaanspraken Ziekenfondswet en AWBZ'.


* De nieuwe bedragen van 2003 zijn vanaf eind september bekend. Deze konden niet meer 6 meegenomen worden in de brochure.



Waar kunt u terecht voor aanvraag(formulieren)?
U kunt terecht bij het ziekenfonds waar u bent ingeschreven of bij uw particuliere ziektekostenverzekeraar (adressen: zie hiervoor).

AWBZ
Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten ,

Wat houdt de regeling in?
De AWBZ voorziet onder andere in:

* verpleging en verzorging in een tehuis of instelling;
* thuiszorg;

* geestelijke gezondheidszorg;

* gehandicaptenzorg.
Mensen kunnen ook kiezen voor een persoonsgebonden budget (PGB). Iemand ontvangt dan een afgesproken hoeveelheid geld waarmee hij zelf de benodigde zorg kan inkopen.

Wie komt in aanmerking?
De AWBZ is er voor iedereen die rechtmatig in Nederland woont. Ook mensen in het buitenland die belasting betalen over het in Nederland verdiende loon of inkomen, kunnen aanspraak maken op AWBZ- zorg.Voor nieuwkomers in Nederland geldt een wachttijd van maximaal 12 maanden.

Waaraan moet u voldoen?
De AWBZ-premie wordt automatisch verrekend met uw loon of uitkering.Voor zelfstandigen wordt de premie via de belastingaangifte


---



rechtstreeks geïnd. Om gebruik te kunnen maken van AWBZ-zorg kunt u een zorgindicatie nodig hebben. Dat betekent dat het Regionaal Indicatie Orgaan (RIO) in uw gemeente bekijkt welke zorg u nodig hebt.Voor bepaalde vormen van zorg moet u een eigen bijdrage betalen.

Waar helpen ze u verder?
Bij uw zorgverzekeraar of bij het zorgkantoor in de regio.Voor adressen: College voor Zorgverzekeringen, Postbus 396, 1180 BD Amstelveen, telefoon 020 3475555, of via internet: www.cvz.nl. Of vraag bij Postbus 51 (telefoon 0800 8051) naar de brochures:`Zelf zorg inkopen met een persoons- gebonden budget (PGB)' en `Zo zit dat met uw ziektekosten, Informatie over zorgaanspraken Ziekenfondswet en AWBZ'.

Waar kunt u terecht voor aanvraag(formulieren)? U kunt over deze regeling nadere informatie inwinnen bij uw zorg- verzekeraar.

TOG 2000
Tegemoetkoming onderhoudskosten
thuiswonende gehandicapte kinderen ,

Wat houdt de regeling in?
Ouders en verzorgers die thuis een kind van 3 tot 18 jaar met een handicap verzorgen, kunnen een financiële tegemoetkoming krijgen van 1 194,71 per kwartaal (stand van zaken 1 juli 2002).

8



Wie komt in aanmerking?
Ouders en verzorgers van kinderen met een lichamelijke of verstande- lijke handicap die daardoor ernstig beperkt zijn in het dagelijks functioneren. Er moet sprake zijn van een blijvende of langdurige handicap. Het kind dat in aanmerking komt, is aanzienlijk meer afhankelijk van geregelde verzorging of begeleiding dan een gezond kind van dezelfde leeftijd. Het kind zou op basis van zijn beperkingen aanspraak kunnen maken op opname in een AWBZ-instelling.

Waaraan moet u voldoen?
U moet als ouder of verzorger in Nederland wonen en het kind moet deel uitmaken van uw huishouden, dus bij u wonen. In een aantal gevallen komt u niet in aanmerking:
* wanneer u wordt betaald (anders dan verpleeggeldvergoeding) voor het verblijf van het kind in uw huishouding;

* wanneer het gaat om een kind in een pleeggezin, waarvoor een toelage in verband met de handicap wordt ontvangen;
* wanneer u een beroep kunt doen op een andere Nederlandse of buiten- landse vergoeding van vergelijkbare aard. Of dit het geval is blijkt bij de beoordeling van de aanvraag van een TOG-tegemoetkoming. Voordat u de tegemoetkoming krijgt, vindt er altijd een medische toetsing plaats. Dit gebeurt aan de hand van reeds bestaande informatie. Indien nodig wordt een huisbezoek afgelegd.

Waar helpen ze u verder?
Kijk voor meer informatie op de website van de Sociale Verzekerings- bank: www.svb.org of vraag de TOG-brochure aan bij het adres hieronder. Ook kunt u voor een informatiebulletin over de regeling bellen met de informatietelefoon van het ministerie van SZW: 0800 9051.

Waar kunt u terecht voor aanvraag(formulieren)?
U kunt bij de Sociale Verzekeringsbank Roermond, Postbus 1244, 6040 KE Roermond, telefoon 0475 368040, formulieren aanvragen.


---



Abw
Bijzondere bijstand ,

Wat houdt de regeling in?
Bijzondere bijstand houdt in dat de gemeente burgers financiële steun geeft bij bijzondere kosten. Daarbij kunt u denken aan medische kosten zoals een bril, extra stookkosten (bijvoorbeeld bij reuma) of kosten van kledingslijtage door rolstoelgebruik.Voorwaarde is dat de uitgaven absoluut noodzakelijk zijn en de kosten niet uit het eigen inkomen of vermogen betaald kunnen worden.

Wie komt in aanmerking?
Iedereen vanaf 21 jaar met een inkomen op of rond het minimumniveau. Van personen tot 21 jaar wordt verwacht dat ze eerst een beroep doen op hun ouders.

Waaraan moet u voldoen?
Elke gemeente mag zelf de voorwaarden voor bijzondere bijstand vast- stellen. De gemeente waar u woont, zal van geval tot geval bekijken of ze wel of niet een vergoeding biedt. Hoe bijzonder zijn uw omstandigheden? Hoe noodzakelijk zijn de kosten die u moet maken? Zijn er echt geen andere voorzieningen om u te helpen? En wat kunt u zelf betalen? Meestal heeft u alleen recht op bijzondere bijstand als uw inkomsten niet hoger zijn dan de bijstandsnorm. Zit u daarboven, dan kunt u mogelijk toch in aanmerking komen voor een tegemoetkoming. Er kan dan een eigen bijdrage gevraagd worden. Uw vermogen (bijvoorbeeld spaargeld) wordt in het algemeen vrij gelaten tot een bepaald bedrag. U komt alleen voor bijzondere bijstand in aanmerking als u de kosten niet via een andere regeling of verzekering kunt terugkrijgen.

10



Waar helpen ze u verder?
U kunt terecht bij de gemeente waar u woont.Vaak kunt u schriftelijke informatie krijgen over de verstrekking van bijzondere bijstand. Bovendien hebben veel gemeenten een internetsite. Kijkt u eens onder het kopje welzijn, zorg of sociale dienst/zaken naar de beschikbare informatie.

Waar kunt u terecht voor aanvraag(formulieren)?
De gemeente waar u woont, meestal de sociale dienst, handelt de aanvraag voor bijzondere bijstand af.

Wet op de inkomstenbelasting
Belastingaftrek bij ziekte,
handicap of ouderdom ,

Wat houdt de regeling in?
Is er geen vergoeding mogelijk van kosten die voortkomen uit ziekte of handicap, dan bestaat er altijd nog de mogelijkheid om ze van de belasting af te trekken. Ziektekosten zijn buitengewone uitgaven. Ze vallen onder de aftrekposten die u in mindering kunt brengen op het inkomen. En dat kan invloed hebben op het bedrag dat u moet betalen aan of terugkrijgt van de belasting.Aftrekbaar zijn kosten die rechtstreeks verband houden met ziekte of invaliditeit, zoals medicijnen, medische hulp, gezinshulp, hulpmiddelen en dieet. Ook premies voor het ziekenfonds of een ziektekostenverzekering komen in aanmerking.Voor bepaalde uitgaven, zoals extra kosten voor kleding en bedden- goed en de huisapotheek, gelden vaste aftrekbedragen.Vaste aftrekbedragen zijn er ook voor chronische ziekte, chronisch zieke kinderen en ouderen.


---



Wie komt in aanmerking?
Kosten zijn aftrekbaar wanneer ze zijn gemaakt voor:
* het hoofd van een huishouden, zijn of haar fiscale partner en de eigen kinderen jonger dan 27 jaar;

* mensen van 27 jaar en ouder met een ernstige handicap die tot uw huishouden behoren;

* inwonende ouders, broers en zussen die zorg nodig hebben.
Waaraan moet u voldoen?
De uitgaven moeten direct te maken hebben met ziekte of invaliditeit. En het gaat alleen om kosten die u niet via een andere regeling of verzekering terug kunt krijgen. De totale kosten moeten bovendien hoger zijn dan het zogenaamde `drempelbedrag'. De hoogte daarvan is afhankelijk van het inkomen van u en uw eventuele fiscale partner.

Waar helpen ze u verder?
Op www.belastingdienst.nl, in de brochure `Als u ziektekosten of andere buitengewone uitgaven heeft' en in de brochure `Als u 65 wordt' vindt u meer informatie.Voor de brochures en algemene informatie kunt u contact opnemen met de belastingtelefoon: 0800 0543.

Waar kunt u terecht voor aanvraag(formulieren)? Aftrek van ziektekosten vraagt u aan via een aangiftebiljet. Nog niet ontvangen? Vraag dan bij de belastingtelefoon een T-biljet aan.

12



Jonggehandicaptenkorting

---

Wat houdt de regeling in?
De Jonggehandicaptenkorting is een zogenaamde `heffingskorting'. Dat is korting op het bedrag dat van de uitkering wordt ingehouden voor loonbelasting en premies volksverzekeringen (loonheffingen). Doordat er minder wordt ingehouden, gaat de maandelijkse netto-uitkering omhoog. De korting zal in het algemeen automatisch door de uitkeringsinstantie (maande- lijks) worden verrekend. De eerste keer dat de regeling wordt toegepast, kan het zijn dat u maar een deel van de korting via de uitkering krijgt. Dat komt omdat de uitkeringsinstantie maandelijks 1/12e deel van de korting verrekent. Het restant kan met een T-biljet via de belastingdienst worden teruggevraagd.

Wie komt in aanmerking?
Mensen met een uitkering op grond van de Wet arbeidsongeschiktheids- voorziening jonggehandicapten (Wajong) die jonger zijn dan 65 jaar.

Waaraan moet u voldoen?
Voorwaarde is dat u werkelijk een Wajong-uitkering ontvangt.

Waar helpen ze u verder?
Voor inhoudelijke vragen over de Jonggehandicaptenkorting of voor het aanvragen van een T-biljet kunt u bellen met de belastingtelefoon: 0800 0543.

Waar kunt u terecht voor aanvraag(formulieren)?
Voor de toepassing van de Jonggehandicaptenkorting op uw uitkering kunt u terecht bij uw uitkeringsinstantie.

13



Ophoging ao-uitkering
Hogere uitkering voor extra hulp
bij arbeidsongeschiktheid ,

Wat houdt de regeling in?
Bij arbeidsongeschiktheid bedraagt de uitkering maximaal 70% van het laatst verdiende loon. Bij volledige arbeidsongeschiktheid en afhankelijk- heid van extra hulp bij de dagelijkse bezigheden is verhoging van dat bedrag mogelijk.Afhankelijk van de ernst van de situatie gaat de uitkering dan omhoog naar 85% of naar 100%. Zowel de WAO, de WAZ (Wet Arbeidsongeschiktheids- verzekering Zelfstandigen) als de Wajong (uitkering bedraagt 70% van het minimumloon) kennen deze mogelijkheid tot verhoging.

Wie komt in aanmerking?
De regeling is bedoeld voor volledig arbeidsongeschikten, die `intensieve oppassing en verzorging' nodig hebben.Van `intensieve oppassing' is sprake als iemand vanwege zijn of haar gezondheidstoestand niet alleen kan zijn. En `intensieve verzorging' betekent dat iemand alledaagse handelingen als wassen, aankleden en eten niet alleen kan, maar daar hulp bij nodig heeft.

Waaraan moet u voldoen?
U (of degene voor wie wordt aangevraagd) moet voor ten minste 80% arbeidsongeschikt zijn verklaard. Daarbij heeft u min of meer een blijvende behoefte aan hulp. De verhoging vervalt wanneer u ter verpleging wordt opgenomen in bijvoorbeeld een ziekenhuis en de AWBZ of de ziekte- kostenverzekering de kosten van opname betaalt.

Waar helpen ze u verder?
Voor meer informatie kunt u terecht bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (het UWV, dit is de naam waaronder Guo,

14



Gak, Cadans, Uszo, Sfb en Lisv zijn samengegaan). Kijk voor informatie op www.uwv.nl.

Waar kunt u terecht voor aanvraag(formulieren)?
U kunt een formulier aanvragen via bovengenoemd informatienummer.

Bijlage: overzicht van informatiepunten

Inhoud
16 Informatie over regelingen

* voor chronisch zieken en gehandicapten
* voor mensen met een verstandelijke handicap 17 Juridisch advies

* voor chronisch zieken en gehandicapten
* voor mensen met een verstandelijke handicap 17 Stichting Korrelatie
18 Algemene vragen aan de Rijksoverheid

15



Informatie over regelingen

Voor chronisch zieken en gehandicapten
Op de volgende websites vindt u veel informatie over alle wetten en regelingen waarmee mensen met een handicap of chronische ziekte te maken krijgen. De steunpunten geven ook telefonisch advies. Steunpunt CG-Raad
Website www.leefwijzer.nl of www.cg-raad.nl Telefonisch Meldpunt 030 2970404
Bereikbaarheid ma t/m do van 9.30-13.30 uur en vrijdag van 9.30-12.30 uur

Als u langdurig huishoudelijke hulp, verzorging of verpleging nodig hebt: Persoonsgebonden Budget (PGB)
Steunpunt Per Saldo (de vereniging van budgethouders) Website www.pgb.nl
Telefoon 030 2304066
Bereikbaarheid ma t/m do van 9.00-12.00 uur en van 13.30-16.15 uur Fax 030 2314975
E-mail info@pgb.nl
Postadres Per Saldo, Postbus 19161, 3501 DD Utrecht

Voor mensen met een verstandelijke handicap
Steunpunt Federatie van Ouderverenigingen (FvO) Website www.fvo.nl

Als u langdurig huishoudelijke hulp, verzorging of verpleging nodig hebt: Persoonsgebonden Budget (PGB-VG):
Steunpunt Naar Keuze (netwerk van budgethouders) Website www.naarkeuze.nl
Telefoon 030 2363767
Bereikbaarheid werkdagen van 9.00-17.00 uur Fax 030 2313054
E-mail utrecht@fvo.nl
Postadres Naar Keuze, Postbus 85276, 3508 AG Utrecht

16



Juridisch advies

Voor chronisch zieken en gehandicapten
Het juridisch steunpunt geeft telefonisch of schriftelijk advies over juridische vragen over uw rechten in verband met handicap of chronische ziekte. Op de site van het steunpunt is een lijst van vragen en antwoorden te vinden. Steunpunt CG-Raad / Stichting De Ombudsman
Website www.juridischsteunpunt.nl
Telefoon 035 6722666 / 035 6722722
Bereikbaarheid werkdagen van 10.00-13.30 uur Fax 035 6722667
E-mail info@juridischsteunpunt.nl
Postadres Juridisch Steunpunt chronisch zieken en gehandicapten, Postbus 1724, 1200 BS Hilversum

Voor mensen met een verstandelijke handicap
De verenigingen van ouders en verwanten van mensen met een verstandelijke handicap bieden eveneens juridische dienstverlening. Zie www.fvo.nl onder `andere organisaties'.

Stichting Korrelatie

Mensen kunnen hierheen mailen (of bellen) met vragen over uiteenlopende zaken, ook over financiële regelingen bij ziekte en handicap etcetera. Steunpunt Stichting Korrelatie
Website www.korrelatie.nl
Telefoon 0900 1450
Teksttelefoon voor doven en slechthorenden 030 2763030 Bereikbaarheid werkdagen van 9.00-22.00 uur E-mail vraag@korrelatie.nl

17



Algemene vragen aan de Rijksoverheid

Voor algemene vragen aan de rijksoverheid kunt u bellen met de Postbus 51- informatielijn, telefoon 0800 8051 (gratis, op werkdagen van 9.00 tot 21.00 uur), of raadpleeg www.postbus51.nl.
Heeft u naar aanleiding van dit overzicht nog vragen of wilt u exem- plaren van de brochure `Ik heb wat, krijg ik ook wat?' bestellen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling publieksinformatie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Postbus 90801, 2509 LV Den Haag, telefoon: 0800 9051 (gratis).

Bij het vervaardigen van deze tekst is de uiterste zorgvuldigheid betracht. Aan de inhoud ervan kunnen echter geen rechten worden ontleend.

18



Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid

Postbus 90801
2509 LV Den Haag
Bestelcode B2007
September 2002 (gratis uitgave)