Provincie Utrecht

Persbericht

Belasting van grond- en oppervlaktewater door bestrijdingsmiddelen berekend voor provincie Utrecht

30-9-2002
Van de toepassingen buiten de landbouw zorgen particulieren die bestrijdingsmiddelen gebruiken rondom de woning en in de recreatievaart voor een flinke milieubelasting. Binnen de landbouw is de fruitteelt de grootste gebruiker van bestrijdingsmiddelen. Dat blijkt uit berekeningen van TNO naar het gebruik en de effecten van deze middelen in de provincie Utrecht.

Bestrijdingsmiddelen zijn sterk belastend voor het grond- en oppervlaktewater. In opdracht van de provincie Utrecht, Waterschap Vallei en Eem, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht en Gemeentewaterleidingen Amsterdam is een studie uitgevoerd naar het gebruik van bestrijdingsmiddelen binnen en buiten de landbouw in de provincie Utrecht.
Het is voor het eerst dat ook het gebruik buiten de landbouw in een dergelijke studie is betrokken.
De basis voor de studie werd gevormd door het Utrechts grondgebruik en landelijke cijfers over bestrijdingsmiddelengebruik uit 2000. Met die gegevens is het gebruik in de provincie Utrecht berekend en door middel van modellen ook de belasting van oppervlaktewater en grondwater.

Minder gebruik buiten landbouw, maar relatief meer milieubelastend Buiten de landbouw worden minder bestrijdingsmiddelen gebruikt dan binnen de landbouw (25% tegenover 75%), maar opmerkelijk is dat de effecten op grond- en oppervlaktewater verhoudingsgewijs groter zijn dan bij het gebruik binnen de landbouw. De milieubelasting ligt daardoor binnen en buiten de landbouw in dezelfde orde van grootte. Buiten de landbouw is de particulier verantwoordelijk voor 57% van het gebruik, maar ook toepassingen in openbaar groen (14,5%), langs wegen en spoorwegen, op bedrijventerreinen en door woningbouwverenigingen leveren een bijdrage aan het gebruik buiten de landbouw. Het is verrassend dat het onderzoek sterke aanwijzingen bevat dat het gebruik van aangroeiwerende verven in de recreatievaart zeer milieubelastend is. Omdat deze bevindingen deels gebaseerd zijn op schattingen, wordt nader landelijk onderzoek naar het gebruik en emissies van aangroeiwerende verven aanbevolen. Binnen de landbouw is de fruitteelt met 62 % de grootste gebruiker van bestrijdingsmiddelen. Naast deze sector leveren ook de maïsteelt, akkerbouw, boomkwekerijen en grasland een bijdrage aan de milieubelasting. In totaal zijn er binnen de landbouwtoepassingen zo'n 40 potentiële probleemstoffen.

Het onderzoek is ook gebiedsgericht uitgevoerd, zowel voor het oppervlaktewater als voor het grondwater. Uit de berekeningen van de uitspoeling naar het grondwater komt naar voren dat er een tiental potentiële probleemstoffen is in de beschermingsgebieden voor grondwater.

Gebruik resultaten
De onderzoeksresultaten worden gebruikt in het nieuwe Provinciaal MilieubeleidsPlan en in het komende actieprogramma voor het Utrechtse Platform Diffuse Bronnen. Een actie om gemeentelijk gebruik (langs wegen) terug te dringen is gaande; een project om het gebruik op bedrijventerreinen te verminderen is in voorbereiding. De waterschappen en het waterleidingbedrijf zijn bezig hun monitoring af te stemmen op de nieuwe gegevens.

Het rapport zal vanaf begin oktober worden verspreid. TNO heeft de onderzoeksresultaten op 30 september 2002 gepresenteerd op het internationale watercongres "6th International Conference on Diffuse Pollution" te Amsterdam.

> Rapport bestrijdingsmiddelen (Acrobat reader, 2484 Kb)

Meer informatie: Annemieke van Leeuwen, telefoon 030 2583151 of Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl