VERENIGING VNO-NCW

Dit is een persbericht van vnoncw

VNO-NCW wil meer tijd voor terugkeer dekkingsniveaus pensioenen

DEN HAAG, 30 september 2002 Ondernemingsorganisatie VNO-NCW doet een dringend beroep op de PVK en op de minister van Sociale Zaken om pensioenfondsen meer tijd te geven om hun dekkingsgraad op peil te brengen. Anders betekent dit voor veel ondernemingen achter die fondsen een abrupte, zeer forse financiële aanslag op een moment dat het economisch niet voor de wind gaat. Dat is de reactie van VNO-NCW op het vandaag bekendgemaakte toezicht op de pensioenfondsen door de Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK.)

VNO-NCW is uiteraard voorstander van een goede structurele dekking van de pensioenen. Evenzeer is VNO-NCW voorstander van effectief toezicht. Echter, door nu te eisen dat de kostbare reparatie binnen een jaar moet worden afgerond vraagt de PVK te veel. Dit betekent immers dat op een of andere manier vanuit de betrokken ondernemingen op korte termijn een bedrag van vermoedelijk miljarden euros moet worden opgehoest. Of het betreffende bedrijf betaalt de rekening voorlopig zelf (ten laste van de winst), of de loonkosten lopen sterk op (door hogere pensioenpremies.) In beide gevallen met grote gevolgen voor concurrentiepositie en werkgelegenheid.

VNO-NCW pleit er voor om fondsen in de gelegenheid te stellen een eventuele 'onderdekking' af te laten wikkelen langs de lijnen van een unaniem advies hierover van de SER van vorig jaar. Daarin staat dat pensioenfondsen tijdelijk onder een dekkingsgraad van 100 procent mogen uitkomen, mits ze een pakket maatregelen laten zien waardoor binnen 3 jaar terugkeer op het vereiste niveau gerealiseerd is.

Deze langere herstelperiode is volledig verantwoord, omdat de pensioenfondsen over voldoende middelen beschikken om op de middellange termijn alle pensioenverplichtingen probleemloos te kunnen nakomen. Een onderdekking nu leidt pas op de lange termijn tot mogelijke financieringsproblemen. De PVK zou er verstandig aan doen om zowel ten gunste van de pensioenfondsen als van de daar achter staande ondernemingen optimaal gebruik te maken van de factor tijd.

30 sep 02 18:15