Gemeente Heeze-Leende


Correctief raadgevend referendum

De gemeenteraad heeft in de raadsvergadering van 23 september de verordening op het correctief raadgevend referendum gemeente Heeze-Leende vastgesteld.

Een referendum biedt burgers sinds 1 januari 2002 de gelegenheid om zich door middel van een stemming uit te spreken over een besluit of regel van de overheid. Met de Tijdelijke referendumwet kunnen kiesgerechtigden zowel op nationaal, provinciaal als gemeentelijk niveau het initiatief nemen tot een raadgevend correctief referendum.

Wat houdt de Tijdelijke referendumwet in?
Raadgevend betekent, in tegenstelling tot raadplegend, dat het referendum op initiatief van kiesgerechtigden plaatsvindt. Bovendien wil het zeggen dat een overheidsorgaan na een afwijzende referendumuitslag zijn beslissing moet heroverwegen. Correctief betekent dat het gaat om een referendum achteraf, dat plaatsvindt nadat de overheid een besluit heeft genomen.
De uitslag van een referendum is een zwaarwegend advies van de kiezer. De gemeenteraad, provinciale staten of de nationale wetgever moeten bij een voldoende meerderheid van nee-stemmers verplicht overwegen of de verordening of de wet wordt ingetrokken of alsnog in werking zal treden. De overheid kan de uitslag van het raadgevende referendum dus nog wel naast zich neerleggen.

Waar kan een referendum over gaan?
Een referendum kan gaan over gemeentelijke en provinciale regelgeving (de zogenaamde verordeningen) en over enkele andere belangrijke besluiten zoals de wijziging van de gemeentenaam en provincienaam. Gemeenten hebben de mogelijkheid om bepaalde onderwerpen niet referendabel te laten zijn. De gemeente Heeze-Leende heeft de volgende onderwerpen uitgesloten van een referendum: raadsbesluiten met betrekking tot de rechtspositie van ambtsdragers, raadsbesluiten over de gemeentelijke belastingen en heffingen en raadsbesluiten in relatie tot gemeenschappelijke regelingen.
Ook over zo goed als alle nationale wetten kan een referendum worden gehouden, wanneer deze door het parlement zijn aanvaard en door de Koningin bekrachtigd. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals de wetten over: het koningschap, het koninklijk huis, de rijksbegroting, wetten waarbij Europese of andere internationale regelgeving in de Nederlandse wetgeving worden verwerkt en wijzigingen van de Grondwet.

Het referendum, hoe gaat dat?
De procedure voor het houden van een referendum kent verschillende fasen. In de hal van het gemeentehuis is een folder verkrijgbaar met daarin nadere informatie over de procedure. Op de website www.referendumwet.nl of www.minbzk.nl vindt u meer informatie.

De verordening ligt met ingang van 3 oktober ter inzage in de hal van het gemeentehuis. De datum van inwerkingtreding van de verordening is 14 november 2002.