BASF

Nieuwe fabriek BASF en Shell in Azië van start

Shell en BASF hebben op 27 september officieel de Ellba Eastern vestiging in Singapore in gebruik genomen voor de productie van styreenmonomeer en propyleenoxide (SMPO).

Ellba Eastern is een 50:50 joint venture tussen Shell Seraya Pioneer (Pte) Ltd, een dochteronderneming van Shell Eastern Petroleum (Pte) Ltd. en BASF Zuid Oost Azië Pte Ltd.

Met een jaarlijkse capaciteit van 550 000 ton styreen monomeer en 250 000 ton propeenoxide, is de nieuwe fabriek in Azië de grootste in zijn soort. Shell en BASF hebben meer dan 500 miljoen dollar in de Ellba Eastern vestiging geïnvesteerd.

Samen met de minister van Handel en Industrie, brigade-generaal George Yeo, bedrijfsvertegenwoordigers, de werknemers en ambtenaren werd op feestelijke wijze de officiële opening van de fabriek verricht.

"Economie en arbeidsplaatsen zijn duidelijke peilers van committent voor Shell om deel te nemen aan duurzame ontwikkeling. Eveneens belangrijk zijn de ecologische aandachtspunten. De technologie die hier wordt ingezet, stelt ons in de gelegenheid om een grote economische bijdrage te leveren en tegelijkertijd de uitwerkingen op het milieu te minimaliseren", aldus Evert Henkes, CEO van Shell Chemicals Limited.

Dr. Jürgen Hambrecht, lid van de Raad van Bestuur van BASF Aktiengesellschaft zegt hierover: "Op de lange termijn zal de vraag op de Aziatische markt voor polyurethanen een derde van de totale wereldvraag bedragen. Verwacht wordt dat de jaarlijkse groeicijfers beduidend hoger liggen in vergelijking met andere regio´s. We zijn van plan om onze capaciteiten voor polyurethanengrondstoffen wereldwijd uit te breiden, door ons te concentreren op geïntegreerde world-scale fabrieken op geselecteerde vestigingen zoals deze".

Het aandeel van Shell in de producten van de Ellba Eastern vestiging is voor een groot gedeelte bestemd voor de regionale markt.

BASF gebruikt de geproduceerde propeenoxide van de Ellba Eastern fabriek voor de productie van polyolen voor Azië. Polyolen zijn de bouwstenen voor polyurethanen. Deze wendbare polymeren worden gebruikt in de automobielindustrie, in koelkasten, sportkleding en in de zolen van schoenen. Met deze operatie versterkt BASF haar positie in polyurethanen systemen in Azië en presenteert zichzelf als een producent met een uitgebreide serie van polyurethanengrondstoffen in deze regio.

BASF en Shell zijn al eerder partnerships aangegaan in verschillende projecten, zoals de SMPO fabriek in Moerdijk.

Propeenoxide is een grondstof voor schuim in onder meer autostoelen, matrassen en koelkastdeuren (isolatie). Styreenmonomeer is een belangrijk basismateriaal voor de productie van polystyrenen en hoogwaardige harsen. Het vormt daarmee de grondstof voor de fabricage van onder andere piepschuim, cd-hoesjes en koffiebekertjes.

BNL 27 sep 2002

---

Voor nadere informatie:

BASF Nederland B.V.
Barbara Onsman-van Logtestijn
tel: 026 - 3717 457
fax: 026 - 3717 203